Modelele politicienilor romani - de la Stefan cel Mare, la Obama

Marti, 16 Martie 2010, ora 08:56
3468 citiri
Modelele politicienilor romani - de la Stefan cel Mare, la Obama
Fotomontaj: Ziare.com

Care sunt reperele morale ale politicienilor nostri? Ei sunt modele pentru tinerii care vor sa intre in politica sau cel putin repere, insa si ei, la randul lor, au propriile modele.

De la doamna Maria Basescu la Tudor Chirila si de la Traian, ai carui urmasi suntem cu totii, la Barack Obama, fiecare politician de pe plaiurile mioritice si-a ales o figura care sa-l ghideze in cariera.

Ziare.com a adunat cateva declaratii si va prezinta modelele unor oameni care au marcat scena politica romaneasca.

Sotia, Patriarhul si Tudor Chirila

Marea dezbatere dintre cei trei candidati principali la presedintie, Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu, a scos la iveala si lucruri pe care nu le-am fi putut banui despre ei. Astfel, am aflat cu totii ca reperul moral al domnului Crin Antonescu este Tudor Chirila, al domnului Traian Basescu, sotia, iar al lui Mircea Geoana, cel care acuza cateva saptamani mai tarziu atacuri energetice, Preafericitul Patriarh Daniel.

Un alt moment istoric a fost acela cand Elena Udrea, inflacarata sustinatoare a presedintelui Traian Basescu in campania sa pentru prezidentiale, ne-a transmis tuturor, de pe scena democrat-liberala, ca suntem de la cel mai mic, la cel mai mare, "urmasii lui Traian", si nu oricare Traian, ci insusi Traian Basescu.

Udrea: Romanii sunt urmasii lui Traian, ai lui Traian Basescu

Nu Traian, ci Decebal

Despre acest moment, liderul PRM Gheorghe Funar a spus amuzat: "E atat de prolific Traian si face si copii pe deasupra". Cat despre modelul sau, Funar ne-a spus mai multe figuri marcante ale istoriei, primul mentionat fiind...Decebal.

"Eu nu am un singur model, am mai multe modele si am invatat cate ceva de la marii nostri inaintasi. As incepe cu Decebal, as continua cu Stefan cel Mare, cu Mihai Viteazul, cu Avram Iancu, Ion Antonescu... sunt doar cativa dintre cei pe care ii am ca modele.

Dintre contemporani este relativ mai greu de gasit pentru ca inca nu au reusit unii dintre ei sa ajunga la un asemenea statut, desi se straduiesc", a declarat, pentru Ziare.com, Gheorghe Funar.

Un alt politician, "enervant de tanar", a socat si el asemanandu-se cu Fidel Castro. Este vorba despre noul presedinte al PSD, Victor Ponta, care intr-o emisiune televizata in care il avea coleg de platou pe Crin Antonescu a spus ca ei doi, liderii Opozitiei, seamana cu Fidel Castro si Che Guevara, doar ca "dictatorul nu a fugit inca".

Modelele lui Ponta: Blair si Zapatero, nu Castro si Che Guevara

Cateva zile mai tarziu, Ponta a revenit si a lamurit ca nu Fidel Castro este modelul sau, asa cum nu este nici Che Guevara, ci ca el se ghideaza dupa ceea ce a preluat de la fostul premier britanic Tony Blair si premierul spaniol Jose Luis Zapatero.

Verzii si Obama

Ziare.com a aflat si ce l-a manat in lupta pentru scaunul de la Cotroceni pe "verdele" Remus Cernea - Barack Obama. Primul presedinte de culoare al Statelor Unite este insa doar unul dintre multele figuri istorice care il ghideaza pe Remus Cernea in viata politica.

"In politica ma ghideaza si niste teoreticieni politici, precum Karl Popper sau John Stuart Mill, dar si o serie de figuri istorice care m-au impresionat prin felul in care au activat in politica si anume Iulian Apostatul, un alt imparat roman, Hadrian, Marcus Aurelius, politicianul grec Pericles, parintii fondatori ai Statelor Unite, iar din Romania Carol I si Nicolae Titulescu.

De la Pericles faptul ca a fost liderul de care a depins in mod crucial organizarea primei democratii din istorie, a democratiei ateniene, de la Marcus Aurelius si de la Hadrian intelepciunea cu care au condus Imperiul Roman, de la Iulian Apostatu incercarea de a pastra valorile lumii romane pagane, intr-o perioada in care se impunea din ce in ce mai mult crestinismul si tot de la Iulian incercarea de a fi un imparat drept si de a apara libertatile religioase ale tuturor.

De la parintii fondatori ai Statelor Unite am toata admiratia pentru viziunea democratica pe care au avut-o atunci cand au facut Constitutia Statelor Unite, dovada ca aceasta Constitutie este si astazi viabila si ca a suferit doar 12 amendamente in 200 si ceva de ani, de la teoreticienii politici John Stuart Mill sau Karl Popper viziunea lor politica in care gasim un accent pus pe liberartile individuale, l-as adauga si pe Alexandru Ioan Cuza, pentru ca Alexandru Ioan Cuza si de guvernul lui a depins initierea statului modern roman acest efort fiind continuat apoi de Carol I, as spune chiar desavarsit de Carol I, iar Titulescu a fost figura politica romaneasca de anvergura internationala care a aratat ca si romanii pot face o politica in interes general, international, planetar", a declarat pentru Ziare.com Remus Cernea.

El l-a mentionat si pe Barack Obama, dar nu a uitat nici de verzii europeni, figuri care au aratat ca "se poate".

"Cred ca pentru democratie este foarte importanta aparitia figurii lui Barack Obama. Consider ca faptul ca el a reusit sa ajunga presedinte este un mare pas inainte pentru democratie. As putea spune ca a fost un impuls suplimentar pentru mine (cand am candidat pentru presedintie, n.red.), adica Obama de fapt a dat semnalul intregii lumi ca se poate, ca pot fi depasie blocaje de mentalitate care altfel domina foarte multe parti ale lumii.

De asemenea am fost impresionat de determinarea cu care verzii din Europa au reusit sa genereze o miscare civica initial si apoi o miscare politica de succes, incepand cu anii '70. Si asta a fost un impuls pentru mine care a aratat ca se poate, sigur, nu pe termen scurt, dar se poate pe termen lung daca esti animat de teluri nobile si ai suficienta determinare sa le aperi si sa le promovezi, se poate ca in timp sa ai succes", a mai spus Remus Cernea.

Scurt, dar extrem de concis, a fost presedintele PNG, europarlamentarul, latifundiarul, omul de afaceri si patronul Stelei, George Becali. Modelul sau? Nimeni altul decat chiar...George Becali.

Iliescu, inspirat de Balcescu

Fostul presedinte al Romaniei, fondatorul Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a spus ca fiecare isi croieste propriul model in viata, el nepropunandu-si sa imite pe cineva, dar fiind inspirat in tinerete de Nicolae Balcescu.

"Fiecare isi croieste propriul sau model in viata. Niciodata nu mi-am propus sa seman cu cineva anume. Cred ca fiecare isi croieste destinul in functie de datele concrete in care traiesc, conjuncturile prin care trec. Pe toti ne inspira, ne insufletesc anumite figuri.

In tinerete, in adolescenta, pentru mine Nicolae Balcescu era figura luminoasa a unui revolutionar roman care si-a consacrat viata cauzei nationale si si-a daruit viata. Asa ceva m-a inspirat si asemenea repere pot sa constituie modele pentru tineri, mai ales", ne-a declarat Ion Iliescu.

Intrebat daca el constituie un model pentru tinerii care intra in politica, fostul lider al PSD a spus ca poate fi mai degraba un reper.

"Nu stiu daca sunt model, dar pot fi un reper pentru multi tineri care isi pun niste probleme, cum anume sa-si organizeze, sa-si traiasca viata", a mai spus Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modele politicieni Romania, #George Becali mode, #Elena Udrea Traian urmas, #Crin Antonescu Tudor Chirila, #Mircea Geoana Patriarhul Daniel, #Maria Basescu Traian , #Mircea Geoana