Antonescu a deschis drumul. E timpul schimbarii! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Iunie 2014, ora 07:33
7131 citiri
Antonescu a deschis drumul. E timpul schimbarii! (Opinii)

Retragerea lui Crin Antonescu ar trebui sa reprezinte mai mult decat pasul inapoi facut de un politician vulnerabilizat de propriul trecut recent nu numai pentru a deveni presedintele Romaniei, ci si pentru a reprezenta o noua mare constructie fara a nu-i vulnerabiliza si fundatia, si imaginea.

Retragerea lui Crin Antonescu ar trebui sa fie, cred eu, un exemplu si pentru alti politicieni care, fara a avea trecutul atat de controversat al lui Crin Antonescu si derapajele atat de grave ale acestuia, sunt prea uzati pentru a constitui altceva decat pietre de moara pentru un nou proiect viabil de dreapta.

Si nu ma refer doar la penali. Acestia nici macar nu pot intra in discutie. Ma refer la o generatie de lideri care nu mai poate aduce la urne decat cel mult electoratul ultrafidel, dar nu are nicio sansa sa remobilizeze un electorat obosit si scarbit, caruia nu ii mai spune nimic si care pur si simplu s-a saturat.

Nu fac parte dintre cei care il demonizeaza pe Vasile Blaga. Dimpotriva, socotesc ca in momente cheie, ca vara lui 2012, dl Blaga a dovedit o aderenta indiscutabila la principiile statului de drept. Pe vremea cand alti politicieni erau sechestrati in casa pentru a nu stimula furia electoratului, presedintele PDL a fost in prima linie si acest lucru nu poate fi negat, indiferent de alte pacate.

Dupa cum, sub conducerea domniei sale, desi PDL nu a reusit sa faca o opozitie suficient de vocala pentru a atrage atentia, a reusit sa blocheze, prin actiuni la CCR, reglementari de maxima gravitate, precum legea referendumului si, de aici, modificarea aberanta a Constitutiei sau modificarile Codului penal din "martea neagra".

Dar dl Blaga, la fel ca dl Antonescu, reprezinta o generatie de lideri expirata a politicii romanesti. Cred ca domnia sa ar trebui sa inteleaga ca ar fi momentul sa faca un pas inapoi pentru a da posibilitatea unei schimbari de imagine a partidului, unei reale innoiri, improspatari. La PNL ea pare ca se va produce, ceea ce va pune si PDL intr-o situatie de inferioritate in fata partenerului.

Este o nevoie pe care o inteleg si multi dintre liderii importanti ai PDL, colegi de generatie cu dl Blaga, si care deja incep sa se contureze ca un curent de opinie in presa.

Probabil ca PDL are de ales intre retragerea generoasa si inteleapta intr-o pozitie de plan secund, cel putin sub aspectul imaginii, si riscul de a fi pana la urma impins intr-o pozitie mult mai putin convenabila in urma unor tensiuni interne si chiar ale unei pierderi de viteza in raport cu un PNL cu lider nou.

Cred ca si PMP are la randul sau o sansa de redresare, dar numai in masura in care reuseste desprinderea reala si credibila de imaginea Elenei Udrea. In acest moment, PMP pare complet confiscat de dna Udrea, un fel de partid personal, partid-poseta, daca vreti.

D-na Udrea este complet izolata pe scena politica, indezirabila pentru tot spectrul de dreapta, si, chiar mai grav, respinsa de electorat. Degeaba ai o notorietate de aproape 100%, cand aproape 80% din ea reprezinta ostilitate a electoratului. Si lucrul acesta s-a vazut la alegerile europarlamentare.

In PMP chiar exista oameni valorosi, precum domnii Funeriu, Papahagi, Preda, si mi se pare absolut necesar ca ei sa reuseasca emanciparea si sa elibereze acest partid cu real potential de crestere, daca va reveni la principiile de la care a plecat Fundatia Miscarea Populara.

Cat despre prezidentiabilul dreptei, cred ca in situatia in care am ajuns, nu numai cu mai mult de jumatate din electorat complet demobilizat, ci si cu un grad foarte ridicat de dezinteres total si chiar de ostilitate fata de politica, este necesar ca drumul sa fie parcurs invers.

Adica nu oferind electoratului cateva nume dintre care, ii convine, nu-i convine, sa aleaga ceva, ci incercand sa intelegi ce oferta asteapta electoratul si ce tip, ce profil de candidat l-ar putea atrage din nou la vot. Iar aceasta intelegere nu se face cu un sondaj de opinie, ci presupune o cercetare sociologica foarte serioasa nu atat a electoratului care deja are optiuni, cat a electoratului care nu are. El trebuie sondat in profunzime, inteles, pentru a-i face o oferta digerabila atat sub aspectul persoanei, cat si sub cel al mesajului.

Asa cum arata acum societatea romaneasca, personalizarea discutiei despre candidatul dreptei dintr-un bun inceput nu poate provoca decat vacarm si clivaje.

In opinia mea, modelele de pana acum nu mai functioneaza. Nici personalitatile, nici discursurile polarizante de tip Basescu nu mai sunt de succes, pentru ca electoratul a obosit. Cred ca succes nu poate avea de aceasta data decat o personalitate coagulanta, care sa inceapa un proces de cicatrizare a societatii.

Asta nu trebuie sa insemne in niciun caz abandonarea principiilor fundamentale, in special ale statului de drept, dar importanta cred ca devine coagularea in jurul lor, in numele lor, nu polarizarea in raport cu ele, cel putin pe zona de dreapta a societatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Antonescu retragere prezidentiale, #Antonescu Blaga Udrea , #PNL