Antonescu cere rediscutarea Codului penal: Nu am fost bine informat (Video)

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:27
5173 citiri
Antonescu cere rediscutarea Codului penal: Nu am fost bine informat (Video)

Liderul PNL, Crin Antonescu, cere rediscutarea in Camera Deputatilor a schimbarilor aduse Codului penal.

Totodata, propune respingerea tuturor prevederilor interpretate in sensul unei "superimunitati" a parlamentarilor.

"Pentru mine conteaza sa facem lucrul corect. Conteaza ca legislatia pe care noi o votam sa nu fie una preferentiala. Ii propun presedintelui Camerei ca in cazul in care nu a semnat legea votata in plenul Camerei, sa o repuna in discutie. O discutie transparenta, deschisa, amanuntita, cu argumente. Daca acest lucru nu este posibil sau domnul Zgonea nu este de acord cu pozitia mea, atunci cand proiectul va fi trimis spre reexaminare de catre presedinte, voi propune deputatilor PNL sa respinga prin vot toate acele modificari aduse", a declarat liderul PNL intr-o conferinta de presa.

Crin Antonescu a mentionat ca a facut initial declaratii care sutineau modificarea Codului Penal pentru ca nu a fost bine informat: "Informatiile pe baza carora am facut declaratiile erau incomplete. Am pornit de la premisa ca acest pachet de modificari la Codul Penal scoate parlamentarii din categoria functionarilor publici, ceea ce este corect. Trebuie totusi sa am certitudinea ca, prin aceste modificari, nu sunt, in niciun fel, plasati intr-o zona de imunitate suplimentara sau ca sunt scosi in afara raspunderii. Pentru mine conteaza sa facem lucrul corect si pentru mine conteaza ca legislatia pe care noi o initiam si o votam sa nu fie o legislatie care ingradeste justitia, care trebuie sa actioneze in sensul legii si sa nu scoata o anumita categorie de cetateni in afara legii".

Vot deschis pentru amnistiere

Mai mult, liderul liberal si-a aratat indoiala cu privire la lucrarile comisiei de justitie.

"In legatura cu modificarile la Codul Penal cred ca cea mai buna forma e rediscutarea lui. Nu am avut discutii la nivelul USL. Nu am facut si nu facem niciun fel de joc si sunt convins ca aceste evenimente sunt de natura sa imi intareasca convingerea ca e foarte bine pentru ordinea si transparenta lucrarilor parlamentare sa existe un raportor pentru acest proiect. Noi nu stim foarte exact cine a asumat acest proiect. Am vazut si s-au confirmat indoieli cu privire la modul in care s-au desfasurat lucrarile comisiei", a mai spus liderul USL.

Ambasada SUA, despre Codul Penal: O indepartare de la statul de drept, va afecta economia

Crin Antonescu a avertizat ca daca nu se vor organiza discutii transparente in Parlament cu privire la aceste modificari, atunci liberalii vor vota in functie de propria analiza, impotriva tuturor modificarilor "discutabile".

"Vom vota impotriva tuturor modificarilor discutabile in Cod Penal si anume acelea care lasa posibilitatea ca alti parlamentari sau demnitari sa se sustraga legii", a continuat Crin Antonescu.

In ceea ce priveste amnistierea, liderul liberal a anuntat ca ii va cere lui Valeriu Zgonea scoterea sa de pe ordinea de zi, sau, daca acest lucru nu va fi aprobat va cere vot deschis. In cazul in care niciuna dintre rugaminti nu va fi acceptata, Crin Antonescu a anuntat ca liberalii nu vor participa la vot.

"Am convocat Biroul Politic al partidului pentru a lua o decizie imperativa. Si eu ca lider am avut si avem cu totii perfecta si permanenta buna credinta cu aceste chestiuni dovada ca un precedent asupra caruia am fost suficient informati ca amnistia a fost profund respins. De aceea, voi solicita colegilor mei si domnului Zgonea sa o scoata de pe ordinea pe zi. Daca nu o va scoate, vom cere vot deschis. Daca nu e vot deschis nu mai participam", a continuat Crin Antonescu.

Reactia DNA la superimunitate: Parlamentarii judecati pentru coruptie ar putea fi achitati. Condamnatii - eliberati

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus, marti, cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate.

Presedintele Traian Basescu a criticat modificarile aduse Codului Penal de catre parlamentari. Seful statului a spus ca se "darama" astfel 10 ani de munca a unor institutii precum ANI si DNA, dar si ca va retrimite in Parlament modificarile.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cod penal modificare, #rediscutare cod penal, #superimunitate parlamentari , #PNL
Comentarii