Ziare.com

Antonescu, despre admiterea la facultate fara bac: Nu am sustinut initiativa

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:02

   

Antonescu, despre admiterea la facultate fara bac: Nu am sustinut initiativa
Presedintele Partidului National Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat, luni, inaintea sedintei Uniunii Social Liberale, ca initiativa parlamentarilor social-democrati potrivit careia absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot inscrie la facultate nu a fost sustinuta de liberali.

"Nu ne apartine aceasta initiativa, nu am sustinut-o. Va pot spune un punct de vedere personal - nu cred ca asta este solutia", a afirmat Crin Antonescu.

Liderul PNL a adaugat ca, din punctul sau de vedere, premierul sau ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, daca nu sunt de acord cu aceasta initiativa trebuie sa propuna ceva pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

"Pe de alta parte, cum am vazut ca si Victor Ponta spunea ieri (duminica - n.red.), ar trebui ca primul ministru sau ministrul Educatiei sa propuna ceva, daca aceasta varianta nu este cea mai fericita, (...) pentru ca este vorba, totusi, de foarte multi tineri", a afirmat Antonescu.

Propunerea legislativa semnata si de 42 de senatori PSD a fost depusa miercuri, 28 septembrie, la Camera Deputatilor si vizeaza modificarea articolului 77, alineatul 1 din Legea educatiei nationale 1/2011.

Actul normativ stipuleaza ca "absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de a absolvire cel putin nota 7, care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate si programei de bacalaureat".

Potrivit propunerii legislative, Senatul universitar stabileste conditiile de inscriere si de finantare a studiilor in anul pregatitor.

"Absolventii anului pregatitor care promoveaza si examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea partiala sau totala a studiilor efectuate in anul intai al programului de licenta si pot continua studiile, in conditiile stabilite de Senatul universitatii", se mai arata in proiect.

In plus, initiativa prevede ca absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat sa beneficieze de finantare in scolile postliceale de stat.

Acestia mai pot sustine - in cazul in care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale - gratuit examenul de certificare a calificarii si pot dobandi certificat de calificare si suplimentul descriptiv al certificatului pe parcursul anului scolar.

Absolventii invatamantului liceal ar mai beneficia de formare profesionala prin ucenicie la agentii economici din localitate.

Initiatorii arata ca rezultatele examenului de bacalaureat au adus in situatia de debusolare circa 100.000 de absolventi de liceu si considera ca este de datoria Parlamentului sa intervina cu masuri care sa-i sprijine pe cei capabili si interesati de formarea lor profesionala.

Modul in care au fost abordate subiectele, lipsa pregatirii corespunzatoare a cadrului general al examinarii au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de multi dintre elevii cotati cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu.

In absenta unor masuri de insertie pe piata muncii, va creste ingrijorator riscul unor derapaje de la o evolutie personala si normala in cariera profesionala normala, argumenteaza initiatorii proiectului.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2411 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca cineva se opune unei initiative aberante inseamna ca...

structura merge; defectuos dar merge. defectuos pentru ca initiativa trebuia oprita inainte sa fie scoasa in parlament si sa se faca de rasu' curcilor partidele din care fac parte initiatorii.

 

Propunere aberanta

Este o propunere aberanta din partea PSD care contrazice convingerile liberale care promoveaza cultura, elitismul.Cum poate un absolvent de liceu care nu este in stare sa ia examenul de bacalaureat sa fie apt pentru facultate?In loc sa ridicam stacheta noi o coboram?

Sa propuna ce? si de ce? pentru ca 12 ani nu au invatzat?

Bacul nu a fost concurentza, deci fiecare era pe locul sau, si trebuie sa stie pt nota minima de trecere.Cei care au invatzat gandindu-se serios la o facultate care sa ii reprezinte,au luat bacul ceilalti...nu din mai multe motive, poate unii chiar nu pot, si atunci meseriile chiar nu le strica.nu se mai poate conta pe facultatile cu examenele platite, trebuia sa se termine cu fabrica de diplome si scosul pe banda licentiatilor fara valoare.Acum ei si familiile lor sa se gandeasca serios ce pot face, si sa se mai duca si la munca oriunde, sa-si castige existentza.sa-si evalueze cunostintele si IQ.daca nu poti lua bacul nu poti duce 4 ani o facultate.Dar si sa pici la bac cu media 3 sau 4 si sa fii student mi se pare o nerusinare si un mare afront adus elevilor studiosi, seriosi si capabili.

 

A cui a fost ideea?

Ca fost ministru al invatamantului,Abramburica a cazut la mijloc,cum a fost posibil sa faca o asemenea greseala sa vii cu o asemenea initiativa in Parlament.?,mi se pare ca aici mai e si mana lui Ilici pe care il doare-n c,.u.,r de ce se va intampla in viitor (el nemaiavand viitor) si poate influientat si de Bombonel(pe care nici in oua nu-l doare) au pus-o pe aceasta bramburica sa le promoveze ideile.Ce au vrut ei cu acest demers?,nimic altceva decat voturi (de la cei ce nu vor sa invete si sunt multi ) pentru "gloriosul"partid comunist caruia ii mai zice si PSD

 

sizici ca nu ai mancat ?

atunci de ce esti maro pe gingii ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor