Fostul presedinte liberal Crin Antonescu a explicat, sambata seara, de ce iese definitiv din politica dupa ce isi va termina mandatul de senator.
Antonescu a declarat, la postul B1 TV, ca nu a intrat pe scena politica gandidu-se ca isi va termina viata "tot in politica".
"A survenit o conjunctura care este pana la urma una foarte deschisa, in ciuda ideii pe care multi preocupati de caz o au, de a cauta vreo conspiratie, de a cauta ceva ascuns, de a cauta un mister in povestea asta, lucrurile sunt foarte simple.
Pe de alta parte, fiecare om intra in politica cu anumite motivatii: din vocatie, ceea ce nu cred ca e cazul, din dorinta de a fi cineva important in societate, dorinta legitima de altfel, dar nu a fost asta motivatia mea, din dorinta de a se instari. (...) Revenind la motivatie eu am intrat intr-un fel pentru a ma exprima, pentru a comunica. Sunt diferite forme de comunicare", a declarat Crin Antonescu.
Acesta a subliniat ca nu a fost vorba de niciun "complot" si ca nimeni nu i-a cerut sa faca "un asemenea angajament".
Crin Antonescu: Foarte probabil, ma retrag din viata politica la sfarsitul mandatului
"De ce nu au demisionat (dupa alegerile europarlamentare - n. red.) si altii din PNL nu ma intrebati pe mine. Raspund doar de actele mele si in orice caz, mi se parea normal ca numarul 1 sa aiba responsabilitatea numarul 1. Dar asta nu mai e, repet, problema mea si nu as putea spun ca sunt foarte surprins sau ca ii critic prea tare. Nu e ceva iesit din comun", a continuat Antonescu.
Potrivit acestuia, si fostul sau partener din USL, Victor Ponta, ar fi trebuit sa demisioneze dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale.
"Dupa parerea mea, dar conteaza asta foarte putin si Victor Ponta ar fi trebuit sa demisioneze in momentul in care a pierdut prezidentialele, chiar daca a doua zi, in conditiile in care partidul il sustinea si avea o majoritate putea merge la Cotroceni la noul presedinte sa reclame mandatul de premier, dar noi vorbim aici de niste acte simbolice. Mai e inca un lucru si nu vreau sa insist pe el pentru ca e trist. Pe de alta parte, dincolo de rezultatul in europarlamentare care sa spunem ca nu era atat de importan", a completat Crin Antonescu.
Cum a ajuns Klaus Iohannis candidatul PNL
De asemenea, senatorul a povestit si cum s-a facut rocada candidaturii la prezidentiale intre el si Klaus Iohannis.
"Lucrurile, simplu, au stat altfel. In preajma, sau chiar imediat dupa inceputul campaniei electorale pentru europarlamentare eu am avut o discutie cu Klaus Iohannis in care l-am intrebat. Eram numai noi doi. L-am intrebat, foarte sincer, daca totusi nu am putea sa luam in discutie, strict teoretic deocamdata, ipoteza unei candidaturi a domniei sale", a povestit Antonescu.
Fostul presedinte liberal a dezvaluit ca, dupa europarlamentare, Klaus Iohannis i-ar fi spus ca nu vrea sa fie candidat la prezidentiale.
"Asta a fost o discutie intre noi doi. Relatiile mele cu Klaus Iohannis erau, in acesti ani, nu foarte multe, nu foarte intense, dar foarte clare. Cristal. Nu era un om pe care sa-l intrebi de sapte ori un lucru. Si nu-si schimba raspunsul in general. (...)
Si, evident, ruperea USL era contabilizata, exploatata, pusa, eu am si asumat-o mai mult decat era cazul personal, tocmai pentru a proteja si restul partidului si eventual alti participanti la traficul politic. Dincolo de asta, raspunsul a fost, deci, negativ ne-am concentrat pe analiza ipotezei nefericite, pentru ca nu am exclus, eu am avut convingerea ca facem 20%, 20 si un pic facem, pana in 25 pentru ca aveam toate atuurile sa facem", a continuat Crin Antonescu.
Potrivit acestuia, dupa ce s-a retras de la sefia partidului, Klaus Iohannis cantarea o candidatura la alegerile din noiembrie.
"Cand eu am demisionat de la partid, l-am mai intrebat o data pe Klaus Iohannis atunci, dupa aceste intamplari, l-am mai intrebat inca o data ce mai crede despre povestea respectiva. De aceasta data mi-a dat un raspuns evaziv, recunosc ca nu am fost foarte fericit", a mai spus Crin Antonescu.