Antonescu: Uninominalul e interventia cetatenilor in partide

Luni, 21 Mai 2012, ora 12:56
2154 citiri
Antonescu: Uninominalul e interventia cetatenilor in partide
Foto:B1 TV

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a aparat varianta de vot uninominal sustinuta de USL, respingand faptul ca ar fi nedemocratic si spunand ca da posibilitatea cetatenilor sa intervina in lista partidelor.

"Exista efecte pozitive - constituirea de majoritati solide, Romania are nevoie, pentru a nu mai asista la traficul de parlamentari(...) are avantajul de a aseza in scena politica partide puternice care sa poata sa se identifice doctrinar si sa-si selecteze candidatii cu gandul la ce alegeri vor face cetatenii. E o interventie a cetatenilor in lista fiecarui partid.

(...) e cu totul deplasat, cu totul mincinos sa sustii ca e o lege nedemocratica, o lege care instituie partidul unic. Nu e posibil, reamintesc ca USL nu e alcatuita dintr-un singur partid, nu se poate ajunge la un partid unic. Suntem mobilizati pentru dezbaterea si votul din Camera", a spus Antonescu.

Votul uninominal, varianta optima pentru Romania? - Sondaj Ziare.com

Co-presedintele USL a afirmat ca uninominalul pur nu doar ca se foloseste in democratii solide, dar a fost sustinut si de presedintele Traian Basescu.

"Nu e nimic nedemocratic, se foloseste in tari cu batrana si verificata democratie. E o formula electorala care poate lasa nereprezentate partide ale caror candidati nu pot castiga niciun colegiu, dar care e perfect democratica si perfect corecta in raport cu optiunea la nivelul colegiului.

Uninominalul schimba radical scena. Cine e scos din joc?

Daca aceasta lege e considerata nedemocratica, e nedemocratica si legea in baza careia au loc alegerile locale, si legea prin care si in 2008 si acum presedintii CJ se aleg si n-am vazut nicio campanie si era nedemocratica propunerea presedintelui Traian Basescu (...)", a completat Antonescu.

Uninominalul se modifica - pentru minoritati, e lista

Celalalt co-presedinte al USL, premierul Victor Ponta,a precizat ca varianta de uninominal trecuta de Senat va fi imbunatatita in Camera Deputatilor.

Prevederile fac in asa fel incat, atunci cand e vorba de minoritati etnice dintr-un judet - inclusiv romani in judetele predominant maghiare - nu merg doar castigatorii colegiilor, ci si cei care sunt clasati cel mai bine.

"Am luat act de criticile serioase si intemeiate ale societatii civile, ale diversilor actori - se sustin amendamente care sa sustina lucruri avute in vedere la Senat. Daca spui ca cel care e pe primul loc merge in Parlament, nu poti sa pui prag electoral. Independentii nu trebuie sa indeplineasca aceasta majoritate de 50 plus 1.

In al treilea rand,a existat o preocupare serioasa referitoare la reprezentarea minoritatilor (...) in Harghita si Covasna, minoritari sunt romanii, am putea ajunge la o nereprezentare totala a minoritatilor, am putea ajunge la o nereprezentare maghiara in Cluj, Oradea, am putea ajunge la o nereprezentare a minoritatii rrome, in Mures, de exemplu, de aceea vom sustine o prevedere ca, in judetele in care exista o minoritate importanta, trebuie sa stabileasca comisia juridica, daca e 7-8% si daca candidatii acelei minoritati nu castiga niciun colegiu, atunci acel candidat al minoritatii maghiare sau, in Harghita si Covasna, al minoritatii romane, castiga un mandat de deputat", a explicat Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Alianţa electorală PSD-PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European are rolul de a crea stabilitate politică României şi de a bloca ascensiunea partidelor extremiste, a declarat șeful PSD...
Cătălin Cherecheș, doar 4 ani după gratii. Perioada cât a fost fugar, scăzută din condamnare
Cătălin Cherecheș, doar 4 ani după gratii. Perioada cât a fost fugar, scăzută din condamnare
O solicitare depusă de Cătălin Cherecheş a fost admisă de judecătorii Tribunalului Bucureşti vineri, 12 aprilie, şi au dispus scăderea unui an din condamnarea de cinci ani închisoare...
#Antonescu uninominal cetateni partide, #Antonescu uninominal democratie , #PNL