Cine il va dobori pe Crin Antonescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 23:56
11063 citiri
Cine il va dobori pe Crin Antonescu? (Opinii)

Daca in ianuarie un liberal ar fi spus, chiar vorbind cu sine, in fata oglinzii, nu intr-o emisiune TV cu mare audienta, ca nu stie cu cine va vota la prezidentiale, asa cum a declarat recent Radu Stroe la Antena 3, cred ca ar fi fost decapitat politic de Crin Antonescu inainte ca ecoul propriilor vorbe sa se intoarca la el.

In PNL au fost oameni sanctionati sever pentru afirmatii incomparabil mai putin grave decat punerea in discutie a candidaturii prezidentiale a lui Crin Antonescu. Sorin Iliesiu este doar ultimul de pe lista mazilitilor.

De aceasta data, insa, Crin Antonescu s-a multumit, cel putin initial, sa raspunda cu o gluma cam scrasnita: "trebuia sa existe un cetatean turmentat". Radu Stroe nu mi s-a parut deloc turmentat. Ba dimpotriva, mi se pare ca domnia sa a dat un semnal clar de demobilizare la europarlamentare.

"Si daca luam sub 20%, si daca luam peste 22%, problema refacerii USL si a revenirii PNL-ului la guvernare, in conditiile protocolului USL, este o obligatie pentru toti liberalii. A fost o greseala decizia luata. Oamenii incep sa isi dea seama", a explicat Radu Stroe.

In acelasi timp, insa, Victor Ponta a conditionat refacerea USL de inlocuirea lui Crin Antonescu de la sefia PNL.

O ipoteza pe care dl. Stroe o evoca la randul sau, amintind cu insistenta pragul de 20% pe care dl. Antonescu l-a fixat pentru scrutinul din mai si de care si-a legat demisia.

Strategia imi pare foarte clara: cine vrea inapoi in USL sta potolit la europarlamentare, scor sub tinta propusa, demisie sau rasturnare Antonescu, marea impacare cu PSD. Intrebarea este cat de extins este acest curent de opinie printre liberali.

Indicatorul este oferit de chiar Crin Antonescu. Daca ar fi fost doar voci izolate, probabil ca presedintele PNL nu ar fi ezitat sa le sufoce. Faptul ca nu are reactie cred ca demonstreaza ca in fata domniei sale incepe sa se ridice un zid, pe care prefera sa incerce sa-l ocoleasca decat sa-l ia cu asalt.

Dar dl. Antonescu imi pare ca are probleme si in partea cealalta, a adversarilor neimpacati ai USL inca de la crearea ei. Iesirea din alianta nu cred ca a insemnat o impacare pe acest front vechi, ci doar un armistitiu.

Sa nu uitam insa ca si Ludovic Orban vorbea recent despre prabusirea in sondaje a liberalilor ajunsi undeva in jur de 15%. Tot cu gandul la demisia pe care Crin Antonescu a legat-o de pragul de 20%?

Este o tabara care sigur nu doreste refacerea USL, ci poate o alianta cu PDL, foarte greu de conceput insa cu Crin Antonescu in frunte. O asemenea impacare ar fi foarte greu de vandut de catre democrat liberali propriului electorat si ar da munitie PMP pentru a invoca lipsa de principii a PDL.

Nu cred ca e intamplator faptul ca Ludovic Orban cere excluderea din PNL a lui Radu Stroe. Linia frontului din PNL pare marcata.

Ce sanse ar putea avea Crin Antoenscu prins intre cele doua tabere?

Cu tabara proUSL nu cred ca mai exista cale de impacare. Ea ar prespune din partea liderului PNL atat de multa cenusa in cap si atat de multa umilinta in fata PSD cata nu cred ca poate sa duca. Si chiar daca ar putea, ea i-ar anula complet profilul politic. In plus, mi se pare cu neputinta ca mai ales dupa tot ce s-a spus dupa ruperea USL, dl. Antonescu sa aiba cea mai mica sansa de a fi sustinut la prezidentiale de PSD.

Aripa proUSL are propriul lider, iar daca invinge, e foarte probabil ca dl. Tariceanu sa isi reia locul in fruntea PNL pentru o fericita refacere a USL, probabil exclusiv in termenii PSD. Dar ce mai conteaza termenii cand te intorci la putere?

Nici cu aripa antiPSd nu cred ca dl. Antonescu are vreo sansa sa ramana candidat la prezidentiale. Dar poate ca o rocada cu Klaus Iohannis, care sa faca posibila apropierea de PDL, ar salva macar aparentele si i-ar permite o retragere onorabila intr-o pozitie onorifica, dar fara putere reala.

Mai mult nu cred ca poate obtine Crin Antonescu daca partidul nu atinge 20% la europarlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Antonescu PNL USL, #Radu Stroe alegeri prezidentiale, #PNL PDL , #PNL