5-7-25-30. Fragilitatea lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 09 Martie 2014, ora 14:28
9767 citiri
5-7-25-30. Fragilitatea lui Crin Antonescu (Opinii)

30 de liberali au votat pentru investirea Guvernului Ponta 3, spune Vasile Blaga. 25 e cifra lui Victor Ponta, contestata de Crin Antonescu, care recunoaste totusi ca nu toti parlamentarii PNL au urmat decizia de partid.

"Intre cinci si sapte voturi au fost pentru investirea Guvernului, nicidecum ce din nou domnul Ponta - ca nu am cum sa evit - umfla si el aici... stie dansul ca au fost 25, este o aberatie. Intre cinci si sapte (parlamentari PNL au votat Guvernul Ponta 3 - n.red.)... nu vor fi sanctionati acesti oameni, pentru ca acest vot a insemnat, ca am si discutat deja cu ei, vreo doi au si anuntat inainte intentia asta - am avut discutii - cum ar fi domnul Radu Stroe. Din pacate, acest vot a exprimat niste nemultumiri de cu totul alt ordin, sa zicem neintelegeri sau chiar conflicte chiar intre parlamentari si seful de organizatie", a explicat conciliant Crin Antonescu.

Eu imi amintesc ca 30 de parlamentari liberali reprezentau tainul pe care, potrivit relatarilor din presa, Calin Popescu Tariceanu trebuia sa il aduca PSD la investirea noului cabinet. Faptul ca CPT pare favorit pentru a deveni presedinte al Senatului pare sa sugereze ca domnia sa si-a cam indeplinit partea de intelegere.

Dar sa spunem ca e cum zice dl. Antonescu si este vorba doar despre 5-7 liberali care sustin noul cabinet fara PNL. Este un semnal clar ca in PNL apele sunt tulburi. Cat de tulburi ne poate sugera faptul ca dl. Antonescu a anuntat ca parlamentarii sustinatori ai noului cabinet nu vor fi sanctionati.

Adica PNL iese cu surle si trambite de la guvernare, se declara in Opozitie, Crin Antonescu scoate flacari pe gura in Parlament la sedinta dedicata noului guvern, il acuza pe Victor Ponta de toate relele din lume, demisioneaza spectaculos din fruntea Senatului si totusi accepta calm, fara replica, faptul ca 5-6 parlamentari ies din aceasta linie si se asaza de partea adversarului.

El, cel care a taiat fara rezerve pana acum toate capetele care au indraznit sa se opuna liniei partidului. Sorin Iliesiu a fost exclus recent pentru o declaratie, iar 5-7 parlamentari nu sunt sanctionati in niciun fel pentru un vot.

Cum asa? De ce?

Poate pentru ca dl. Antonescu stie ca in partid exista un curent consistent nemultumit de iesirea de la guvernare. Poate pentru ca stie ca excluderea grupului care sustine Guvernul Ponta 3 ar declansa ruperea partidului. Poate pentru ca stie cati liberali de prin deconcentrate se tem pentru scaunele lor si cat de tare spera ca prin aceasta atitudine de opozitie doar declarata, dar mai putin practica, le da o sansa sa le mai pastreze o vreme.

Poate pentru ca stie ce important ar fi pentru acesti oameni in pragul somajului exemplul pe care l-ar da inscaunarea lui Calin Popescu Tariceanu tocmai cand ei ar fi obligati sa isi faca bagajele.

Din acelasi motiv oare a refuzat PNL sa semneze contestatia la CCR depusa de PDL? Teoretic, liberalii ar fi trebuit sa fie primii care sa doreasca sa-l impiedice pe Victor Ponta sa mai foloseasca simbolistica USL, inclusiv in cadrul unui program de guvernare.

Din acelasi motiv oare PNL nu s-a grabit sa denunte USL la tribunal, pentru a intra cu adevarat in Opozitie, desi supravietuirea juridica ii da posibilitatea lui Victor Ponta sa vorbeasca in continuare despre USL si sa emita cantece de sirena catre liberali?

Dupa cum ramane de vazut ce se intampla cu motiunea de cenzura dupa ce noul guvern isi va asuma raspunderea pe noul program. PDL nu are numarul de semnaturi necesare. Dar liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, a anuntat ca democrat-liberalii se vor alatura unui eventual demers al PNL daca pe document vor semna absolut toti parlamentarii liberali. Atunci s-ar vedea cati parlamentari a pierdut de facto Crin Antonescu. 5-7? 25? 30? Cate semnaturi vor lipsi?

Dincolo de retorica sa inflamata, atitudinea lui Crin Antonescu este ezitanta si asa a fost, de fapt, chiar din seara in care a rupt USL la centru, dar a permis explicit supravietuirea ei in teritoriu. Iar aceasta atitudine ezitanta, duala, in Opozitie la centru, la Putere in teritoiu, arata si cat de tulburat este partidul si cat de mult a fost fragilizata pozitia lui Crin Antonescu in interiorul PNL.

Iar fragilizarea va continua, pentru ca e deja clar ca exista in PNL un grup disident, de cel putin 5-7 parlamentari care si-au exprimat clar opozitia la Crin Antonescu si, in fata carora, presedintele PNL a facut un pas inapoi. Exista toate premisele ca acest grup sa-l macine in continuare.

Exista posibilitatea ca ramanerea acestor parlamentari in PNL dupa iesirea lui Calin Popescu Tariceanu sa fi fost nu semnul slabiciunii lui CPT, ci o strategie in perspectiva inlaturarii lui Crin Antonescu.

Totusi, aceste concesii, provocate de instabilitatea interna, ii fragilizeaza lui Crin Antonescu pozitia si credibilitatea de lider al Opozitiei, titularura pe care si-o doreste si pe care si-o declara.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Crin Antonescu Tariceanu PNL, #liberali guvern Ponta 3 , #PNL