Gusa: Antonescu, la atac. Rupere a PNL si USL, plus o alianta surpriza? Interviu

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 19:22
11238 citiri
Gusa: Antonescu, la atac. Rupere a PNL si USL, plus o alianta surpriza? Interviu

Analistul politic Cozmin Gusa e de parere ca propunerile de inlocuire a mai multor ministri PNL de catre Crin Antonescu reprezinta o ofensiva a acestuia prin care si-ar putea recapata autoritatea si revigora candidatura la prezidentiale.

Gusa a spus pentru Ziare.com ca, prin introducerea in Guvern a unor oameni puternici precum Klaus Iohannis, pericolul ruperii USL devine si mai mare, din cauza faptului ca PSD risca sa piarda controlul.

De asemenea, el crede ca aripa Chitoiu-Rusanu s-ar putea rupe de PNL pentru a ramane alaturi de PSD intr-o eventuala destramare a coalitiei de guvernare.

O alta alianta surpriza pe care o vede consultantul politic e cea intre PSD si PDL-ul lui Vasile Blaga.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Cozmin Gusa:

Ce incearca Antonescu sa faca, ce se incearca prin acest "mic razboi" din PNL in care sunt eliminati oameni din Guvern?

Crin Antonescu avea cel putin 2 probleme care au contribuit la "ofilirea" candidaturii sale la prezidentiale. Prima era legata de evidenta lipsa de autoritate a liberalilor la nivelul Guvernului si cu un viceprim-ministru atat de obedient cum era Chitoiu, care nu i-a pus absolut nicio problema lui Ponta, Crin Antonescu pierdea in fiecare zi, chiar daca la nivel politic el incerca sa sarjeze si chiar reusea sa sarjeze interesele politice ale lui Ponta, la nivel guvernamental nu se intampla nimic.

Disparitia lui Chitoiu lasa loc unei reveniri de autoritate la nivel guvernamental a lui Antonescu, cu o conditie - cel care ajunge acolo sa poata intr-adevar sa-si contrapuna autoritatea unui PSD foarte puternic, ma refer la viitorul viceprim-ministru. Daca acesta va fi Iohannis, avand in vedere si prezenta in campania din 2009 ca propunere de premier din partea aliantei PSD-PNL, va da foarte multa greutate liberalilor si va pune probleme tripletei Ponta-Dragnea-Oprea, care e o tripleta careia Chitoiu nu i-a rezistat nici macar o singura data.

El, daca nu poate sa fie acuzat de alte lucruri, poate fi acuzat de crasa slabiciune politica. Cu autoritatea pe care i-ar fi dat-o pozitia de vicepremier, n-a reusit sa faca nimic.

Al doilea motiv pentru care Antonescu si-a "ofilit" candidatura e lipsa masurilor cu caracter liberal care sa fie impuse de catre guvernare, cu posibilitati de succes pe termen mediu sau lung, pe care echipa guvernamentala nu le-a inventat in niciun fel, iar daca echipa politica le-a inventat, aceasta echipa guvernamentala n-a fost in stare sa le implementeze.

Daca recupereaza aceste doua lucruri, Antonescu isi toarna singur ceva substante organice la radacina si poate sa se "dezofileasca". Exercitiul de autoritate pe care il face, daca reuseste sa il impuna pana la capat, il recomanda ca pe un jucator politic sofisticat deja, pentru ca sub "dictatura" PSD, sa reusesti asemenea miscari, intr-o guvernare deja blamata, puternic nepopulara, arata ca Antonescu s-a facut "baiat mare" si a trecut de la fazele frivole la cele de batalie politica de uzura, beneficiind si de faptul ca pe partea dreapta nu se naste niciun candidat.

Cei care sunt prezentati acum la start, indiferent ca se numeste Catalin Predoiu sau potentialul Emil Boc sau chiar Mihai Razvan Ungureanu, sunt intr-un registru tertiar. Nu mai au suficient timp pentru a se impune, cazul lui Predoiu, fie de a reconvinge romanii, cazurile lui Boc si Mihai Razvan Ungureanu.

In momentul asta, se mai pune problema ruperii USL, mai ales daca se intareste aripa liberala din Guvern?

Da, pericolul devine cu atat mai mare pe termen scurt, pentru ca PSD, in disperare de cauza ca o sa-si piarda controlul cvasitotal pe o avea pana acum, o sa incerce sa forteze. Aici o alta disperare le va fi de folos, disperarea lui Vasile Blaga de a-si tine partidul unit.

Vad o posibilitate ca pe axa Vasile Blaga-Ilie Sarbu sa se construiasca o colaborare fie pentru un guvern minoritar PSD, fie pentru o prezenta la guvernare a PDL pana in 2014, pentru ca e singura zona in care PSD mai poate sa apeleze.

Cei care se duc spre PMP vor face o opozitie foarte dura la Guvern, iar Blaga, disperat ca ii pleaca alesii locali si parlamentarii, ar putea fi o prada usor de obtinut de catre PSD-ul lui Ponta.

Dincolo de asta, cum mai poate reactiona Ponta la miscarile liberalilor? Poate sa respinga prezenta unor oameni puternici in Guvern?

Ar putea, dar ca sa respinga trebuie sa aiba garantia ca va putea sa-si reimpuna un Guvern in Parlament. Daca respinge, in mod normal va duce la o rupere a USL, atat de decisi sunt liberalii.

Acea rupere a USL ar trebui sa fie dublata de capabilitatea lui Ponta de a trece prin Parlament un Guvern minoritar, eventual cu sprijinul lui Vasile Blaga.

Alta varianta e a unei crize guvernamentale extrem de puternice in care nu va mai fi nominalizat Victor Ponta ca prim-ministru si Basescu sa redevina un jucator foarte important care sa fie un factor de echilibru prin propunerea unei guvern de mare coalitie sau de uniune nationala, ce ar asigura o pace relativa in plan administrativ pana la alegerile prezidentiale.

Nu stiu daca Basescu mai are forta sa realizeze un asemenea scenariu.

Un al treilea ar fi cu un premier de la PSD care sa aiba o sustinere mai larga. O varianta cu dreapta care sa se coaguleze are cele mai mici sanse.

Castiga Antonescu niste dusmani foarte puternici in aripa Chitoiu-Rusanu, se mai pune problema ruperii PNL, asa cum spuneati cu ceva timp in urma?

Aripa Chitoiu-Rusanu nu are alta sansa decat sa se rupa, pe niste interese de business legate de viitoarea guvernare minoritara, sa mai duca niste oameni intr-o zona de dreapta de sorginte post-liberala, ma refer la PNTCD, Vlad Moisescu si altii, dar nu are capabilitatea de a convinge partidul. E o aripa orientata pro-business, nu pentru proiecte politice de anvergura.

Subliniez un lucru - aripa Rusanu-Chitoiu, pentru ca asta e ordinea fireasca, nu are forta decat in momentul in care are acces la guvernare si la buget. Daca nu are acces, nu reuseste sa aiba puterea de convingere si charisma de a tracta dupa sine liberali intr-o alta formatiune politica.

Dar, daca ramane in PNL, poate sa-i faca mari probleme lui Antonescu?

Forta s-a diminuat foarte mult prin "demascarea" lui Chitoiu, prin legatura evidenta cu Rusanu si prin marile probleme de la ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, unde sotia lui Chitoiu e implicata intr-un scandal penal - n.red) care abia au inceput sa fie dezvaluite, cred ca vor aparea foarte multe lucruri interesante de acolo.

Antonescu a jucat un sah politic foarte bun, a atacat in momentul in care aceasta aripa care ar fi putut sa-i puna probleme e chiar la pamant din punct de vedere al credibilitatii.

Concluzia e ca lucrul cu care ne-a surprins Antonescu e potentialul de sahist, respectiv rabdarea pe care a avut-o pentru a declansa acest atac, respectiv jocul de influenta pe care l-a facut pana la declansarea acestui atac si propunerile surprinzatoare care il pun intr-o ofensiva puternica si il arata cu o capabilitate de lider.

Marea problema a lui Antonescu nu era ca nu avea charisma - avea din plin - nici ca nu avea discurs - avea cel mai bun discurs din clasa politica- dar avea aceasta problema ca nu era foarte credibil de a finaliza proiecte sofisticate. Acesta e un proiect sofisticat - daca il finalizeaza, se "dezofileste".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Cozmin Gusa Antonescu inlocuire ministri, #Antonescu Chitoiu Ponta USL , #PNL