Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Liberalii isi modifica Statutul pentru a nu-l pierde pe Antonescu de la sefia PNL

Vineri, 05 Martie 2010, ora 10:44
1726 citiri
Liberalii isi modifica Statutul pentru a nu-l pierde pe Antonescu de la sefia PNL

Liberalii se reunesc vineri in Congres Extraordinar a carui principala miza este votarea unui nou Statut care sa permita prezidentiabilului la sefia partidului sa-si propuna echipa, varianta pe care Crin Antonescu o cere delegatilor pentru a mai candida la un nou mandat in fruntea PNL.

Actualul presedinte al PNL, Crin Antonescu, si-a anuntat colegii, inca de anul trecut, dupa alegerile prezindentiale, ca rezultatul obtinut il indreptateste sa ceara partidului unele schimbari pe care le vede necesare pentru impunerea unui alt fel de a face politica. El a subliniat, inca de atunci, ca-si conditioneaza ramanerea in fruntea PNL tocmai de deschiderea partidului catre viziunea sa pentru reforma, aceasta pozitie forte de negociere devenind vizibila in iesirile publice din ultimele saptamani.

Prima schimbare ceruta de Crin Antonescu membrilor PNL pentru a candida la un nou mandat la sefia partidului este modificarea modalitatii de alegeri interne. Desi la inceput a lasat ca ideea votului pe motiune si echipa sa fie facuta publica de catre liderul de la Iasi, Relu Fenechiu, ulterior Antonescu si-a argumentat propria sustinere pentru un astfel de sistem.

Liderul PNL a sustinut ca, in sistemul actual de vot, individual si uninominal - in care el insusi a fost ales la Congresul de anul trecut - se incurajeaza coteriile si cooperativele permanent prezente la astfel de alegeri interne, in cursul carora au circulat "listute" pentru votarea unora in detrimentul altora.

Pentru a schimba modul de a se face politica in PNL, a mai spus Antonescu, trebuie mai intai ca o echipa de conducere, in frunte cu presedintele partidului, sa-si asume un proiect de reformare si sa-l puna in aplicare. Abia apoi, crede Antonescu, se poate reveni la alegerile uninominale, cand reforma impusa ar fi creat optiuni pentru alegeri cu adevarat uninominale, iar nu aranjate.

Principalul oponent al acestei logici politice a fost prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban. Dupa ce, la Congresul din 2009, Orban si Antonescu au fost aliati impotriva presedintelui de atunci al PNL, Calin Popescu Tariceanu si a apropiatilor acestuia, un an mai tarziu ajung oponenti.

Orban afirma public, la inceputul lui 2010, ca sustine organizarea unui Congres in toamna. La cateva zile diferenta, Antonescu anunta ca doreste convocarea unui Congres extraordinar in martie. Orban vorbeste despre alegeri uninominale, Antonescu - despre echipa. Orban spune ca-si doreste un nou mandat de prim-vicepresedinte, Antonescu vorbeste desfiintarea functiei.

Ulterior, diferentele de opinie si de atitudine dintre Orban si Antonescu, intuite pe parcursul anului trecut, in cursul campaniei electorale si dupa anuntarea rezultatului turului doi, devin publice si-i separa pe cei doi. Desi isi afirma in continuarea respectul unul pentru celalalt, iesirile publice din ultima perioada ii gasesc pe Antonescu si pe Orban pe pozitii ireconciliabile.

Crin Antonescu, contrazis de Ludovic Orban privind legitimitatea sistemului de vot pe lista, argumenteaza ca, tocmai din aceste convingeri ale sale, prim-vicepresedintele PNL devine incompatibil cu un loc in echipa sa. Decizia lui Antonescu i-a creat o postura extrem de dificila lui Orban, optiunile acestuia fiind ori sa admita fara contraofensiva hotararea presedintelui liberal, ori sa candideze el insusi pentru prima pozitie in partid.

Orban a ales ultima varianta, in speranta ca va putea focaliza nemultumirea celor care nu agreeaza sistemul dorit de Antonescu. Totusi, voturile din forurile de conducere - Biroul Politic Central si Delegatie Permanenta, arata ca actualul presedinte poate conta pentru o majoritate conformtabila care sa-i sustina proiectul si la Congres.

In fine, liberalii nemultumiti de politica actualei echipe de conducere, mai ales de deciziile privind ramanerea in opozitie si excluderea unor negocieri cu PD-L, isi pot indrepta optiunile de vot catre omul de afaceri Viorel Catarama, care promite intrarea imediata la guvernare. Catarama insa este cotat cu ultima sansa pentru a prelua conducerea partidului.

Votul din cadrul Congresului extraordinar de vineri, in care se decid modificarile statutare, vor arata rezultatul Congresului ordinar de sambata, cand se va alege efectiv noua conducere. In varianta in care se pastreaza votul individual, Crin Antonescu a declarat raspicat ca nu candideaza pentru un nou mandat.

Daca insa - asa cum este de asteptat - se accepta introducerea votului pe liste si motiuni, Ludovic Orban va fi obligat ca, pentru a putea intra in cursa, sa-si anunte echipa, ceea ce insa contravine convingerilor asumate de prim-vicepresedintele PNL.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#PNL Crin Antonescu, #statut PNL, #congres PNL , #PNL