PNL, a fi sau a nu fi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:01
8718 citiri
PNL, a fi sau a nu fi (Opinii)
Foto: Evz

Pentru PNL, organizarea congresului din februarie nu este doar o chestiune de organizare, de lidership, de strategie. Este o chestiune de viata si de moarte. Ma tem ca mai degraba de moarte.

Este momentul care ar putea face diferenta dintre distrugerea totala a insusi spiritului liberal, ajuns in mare suferinta, si salvarea acestui partid.

Crin Antonescu vrea sa organizeze congresul pentru a anihila orice voce ostila din partid.

Daca pe Adriana Saftoiu a putut sa o elimine printr-o simpla excludere decisa, pasamite, de organizatia Prahova si motivata prin delict de opinie, cand vine vorba despre Andrei Chiliman, Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu nu mai e chiar atat de simplu. Sunt personalitati ale PNL, cu mare forta electorala si a caror mazilire printr-o simpla ridicare de deget a liderului suprem nu e riscanta.

Nu ca dl. Antonescu n-ar fi incercat, a dovedit deja ca nu se da in laturi de la nimic atunci cand are un scop. Insa il avantajeaza mai mult o executie model, o linsare de proportii care sa transeze fara echivoc raporturile de forte din PNL si suprematia sa absoluta.

Sansele de a reusi sunt uriase, cat timp imensa majoritate a liderilor de filiale si a membrilor conducerii centrale a PNL sunt vasalii sai.

Asadar, pentru Crin Antonescu, congresul va fi in primul rand unul de epurare a partidului si nici macar nu se sfieste sa o recunoasca. "Dupa Congres, PNL va trebui sa se comporte ca un partid mare, si intr-un partid mare nu e loc de tumbe mici. Oameni care sa vorbeasca aceleasi texte ca Elena Udrea si Traian Basescu nu veti mai vedea in PNL".

Asadar, dupa congres, ar trebui sa ramana valabile numai textele si ideile lui Crin Antonescu ca lider absolut care va fi ucis diversitatea de opinii si polemica. Adica va fi ucis insusi liberalismul in partidul liberal.

Cel mai probabil, Crin Antonescu are nevoie de congres si pentru a face o mutare de tip Basescu, din care in mod evident si-a facut un model, din pacate numai in rele. Liderul PNL vrea sa mute partidul din grupul liberalilor europeni, din ALDE, in cel al popularilor, PPE. Intentia si-a anuntat-o din toamna, surse din partid au confirmat ca decizia e ca si luata, insa l-au incurcat oarecum maraielile, inclusiv ale unor fideli, precum Renate Weber, care nu se vede nicidecum in aceeasi banca cu Viviane Reding sau Angela Merkel dupa episodul din vara trecuta.

Gruparea adversa, cei a caror mazilire se pregateste, a inteles in sfarsit ca pasivitatea nu le foloseste la nimic. Iar varful de lance este Andrei Chiliman, care a decis sa spuna deschis ceea ce disidentii susoteau si pana acum pe la colturi despre Crin Antonescu: este anti-occinetal, tiranic, duplicitar.

"Antonescu a dovedit ca nu-l intereseaza decat interesele personele si ca face orice ca sa le atinga. Ca sa ajunga presedinte, a atentat la statul de drept in Romania, prin masurile pe care le-a luat. A si semnat o hartie prin care propunea desfiintarea Curtii Constitutionale, DNA. Cred ca ne-a pacalit pe toti.

Eu l-am vazut cum a fost in stare sa puna in pericol institutiile democratice din Romania, doar ca sa-si atinga scopul, sa ajunga presedinte. Pentru Antonescu, democratia este ca o adunare unde sunt doi lupi si un miel care voteaza ce urmeaza sa manance la pranz", a explicat foarte plastic Andrei Chiliman.

Dupa asemenea vorbe, perfect corecte de altfel, nu cred ca exista vreo sansa de reconciliere. Este care pe care.

Fara a fi un lider charismatic, Andrei Chiliman este un adversar mai dificil pentru Crin Antonescu. Are o legitimare electorala puternica, peste aceea a liderului PNL. Andrei Chiliman isi castiga de ani zile Primaria Sectorului 1 cu scoruri foarte severe. Andrei Chiliman este si un liberal vechi, inca de pe vremea cand minerii cautau masini de scris si dolari in sediul PNL.

Nu stiu ce anvergura nationala are, dar este secondat de liberalul cu cea mai mare anvergura nationala, un fost prim-ministru vreme de 4 ani si fost presedinte PNL. Una peste alta, Andrei Chiliaman se afla in cea mai buna pozitie pentru a-l ataca frontal pe Antonescu, desi nu cred ca-si doreste pentru el sefia partidului.

Ramane de vazut daca aceasta grupare liberala disidenta va reusi sa coalguleze masa critica pentru salvaresa partidului. Aceasta este marea miza a bataliei. Lasat sa-si duca opera pana la capat, Crin Antonescu va distruge complet PNL, candva cel mai liber si mai democratic partid de pe scena politica romaneasca.

Eu una ma indoiesc ca are mari sanse de reusita pentru ca s-au trezit prea tarziu. Crin Antonescu nu s-a transformat in dictator peste noapte. Nu a pus calus oricarei opinii contrare de ieri. De cand a devenit presedinte PNL, Crin Antonescu n-a facut decat sa se "hitlerizeze", sa se "vadimizeze", n-a facut decat sa marginalizeze toti liberalii incomozi si sa populeze pozitiile cheie, in primul rand din fruntea filialelor locale, numai cu fidelii sai.

Acum este atat de sigur pe pozitiile sale, incat isi permite orice demonstratie de forta si orice derapaj de la democratie.

Ce a facut gruparea disidenta in tot acest timp? Unde se uitau domnii Chiliman, Tariceanu si Orban in timp ce Crin Antonescu transforma PNL in SRL-ul sau? De ce nu s-au radicalizat de la primele porniri dictatoriale ale lui Crin Antonescu? Daca vor pierde batalia, daca PNL va fi condamnat definitiv, nu vor face decat sa plateasca propria pasivitate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Crin Antonescu excluderi PNL, #Crin Antonescu excludere Andrei Chiliman, #Congres PNL februarie , #PNL