Crin Antonescu, el insusi la parastasul dansant (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 19:17
4463 citiri
Crin Antonescu, el insusi la parastasul dansant (Opinii)

Crin Antonescu mi-a parut marti seara ca are o problema de autocontrol: pare ca il ia valul si cand il ia, pare ca nu se mai poate abtine. Iar cand nu se poate abtine toate strategiile de comunicare din lume se fac tandari si lasa adevarul gol-golut spre admirare sau luare aminte, dupa caz.

Dl. Antonescu a inceput sobru conferinta de presa in care anunta ruperea USL. Fete lungi, ton grav, atmosfera de prastas:

"E o decizie pe care nu ne-am dorit-o, am incercat sa o evitam (...) As vrea sa ma adresez alegatorilor care au dat votul USL. Le cer iertare pentru ca nu s-a putut, ca nu am putut sa ducem la capat un proiect politic pentru care si PNL, si eu personal, am pledat, in care am investit foarte mult, in care am crezut foarte mult (...)

Este pacat pentru ca aceasta constructie politica, daca si-ar fi urmat cursul, daca PSD si mai ales Victor Ponta si-ar fi respectat angajamentele de fond, Romania ar fi avut sansa unei constructii stabile si durabile. Cred ca s-a ratat o sansa mare (...)

Nu vrem sa mintim pe nimeni, chiar cu riscul plecarii de la putere, aceasta e decizia corecta".

Daca era doar o declaratie de presa la priveghiul liberal de la capataiul mortului USL, era bine si in acord cu sentimentele ranite si dezamagirea crunta a electoratului USL.

Dar n-a fost doar o declaratie. A fost o conferinta de presa. Si din momentul in care au inceput intrebarile, dl. Antonescu s-a schimbat. A devenit tot mai vesel, tot mai incantat de sine insusi, de propria retorica. Figura domniei sale a inceput sa contrasteze cu a restului comesenilor, care respectau consemnul de parastas.

De la "ciotul" de motiune de cenzura al PDL, Crin Antonescu a inceput sa alunece tot mai mult pe glumita si hlizeala pana cand a ajuns la momentul apoteotic Victor Ponta:

"Dl. Ponta cum crede? Noi iesim, el ramane, incearca sa pacaleasca cetatenii ca USD e un fel de USL, ca dl Oprea e dl Iohannis travestit, ca suntem tigrul economic al Europei.

Noi, in timpul asta, vai de capul nostru, in Opozitie, din ce in ce mai tristi, mai abatuti. Un domn vorbea intr-o seara "cum domn'e, faci politica pe stomacul gol?" Omul era frust, punea problema clar.

Uite ca bietul PNL, sa va spun de cata vreme nu am mancat de cand facem politica? Din 90 pana in 96, 2000 pana in 2004, avem multe perioade de post. Dl Ponta, mai tanar si de alta confesiune, crede ca trebuie sa mananci. Si zice dupa vreo trei saptamani: dar cine era taticul nostru, cine anunta ca Mariana Campeanu a facut accident, nenorocitul asta de Antonescu e om rau si hai sa mergem inapoi la guvernare. Daca vin inapoi, facem 35 de ministere sau ii da afara pe aia de i-a pus intre timp?".

Inspirat, nu? Sunt convinsa ca electoratul antiUSL s-a distrat copios. A ras cu lacrimi. Dar electoratul USL s-o fi distrat? Cei care au votat USL in 2012 or fi ras tinandu-se cu mainile de burta? Nu stiu. Poate ca pentru ei lacrimile de-abia retinute, nu-i asa?, ale lui Victor Ponta au mers mai bine. Ce stiu sigur este ca din zona aceea isi tragea dl. Antonescu cea mai importanta parte din voturi.

Poate ca dl. Antonescu nu mai mizeaza pe acele voturi. Mizeaza pe voturilor celor care ar trebui sa il reevalueze. Cei care trebuie sa uite ce a facut dl. Antonescu in vara lui 2012, cum a bagat ministri penali in Guvern si i-a sustinut acolo pana in usa puscariei, cum a revizuit Constitutia cu un condamnat penal si alte asemenea fapte.

Ar uita ei poate daca dl. Antonescu nu s-ar stradui sa le reaminteasca. Pentru ca, in euforia retorica, din mijlocul unei adevarate apologii a statului de drept, dl. Antonescu nu s-a putut abtine sa ne arate ca politicianul din 2012 e intact. Niciun gand nu i s-a schimbat in cap.

"PNL nu va obstructiona sau amana demersurile Justitiei (in cazul Chitoiu - n.red.), dar fac apel la dvs, v-am dat noi, acesti parlamentari, acest drept si singura pretentie e sa il folositi, numai dvs aveti dreptul sa discutati despre elementele publice din anumite spete.

Nu ar fi interesanta o dezbatere pana unde e normal sa ajungi cu imaginea asta de penal pentru o ordonanta adoptata de Guvern si trecuta prin Parlament, sa ajungi ca Vosganian la subminarea economiei nationale, pentru ca ai adoptat o HG impreuna cu un intreg guvern, dar numai tu esti tras la raspundere?

Dorinta mea ar fi ca dvs sa cercetati aceste lucruri", a spus lansat dl. Antonescu.

Adica nici n-a intrat bine in Opozitie, ca prima grija a d-lui Antonescu a fost sa puna presa cu ochii pe dosarele intocmite liberalilor.

Si mai mult decat atat, tine sa aminteasca, sa asume cum Parlamentul a schimbat Codul Penal pentru a da din nou liber la calomnierea in fel si chip a magistratilor. Inteleg ca de aceasta decizie a USL, dl. Antonescu sigur nu se dezice.

Dl. Antonescu a transmis astfel un mesaj de sustinere liberalilor, care vad cum in ultimele zile colegii lor cam pica pe capete sub securea DNA, dar pentru reevaluare acest mesaj pica prost.

#Crin Antonescu rupere USL, #Crin Antonescu justitie, #Antonescu Chitoiu , #PNL