Crin Antonescu sau inceputul sfarsitului ideilor liberale? (Opinii)

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 00:07
6450 citiri
Crin Antonescu sau inceputul sfarsitului ideilor liberale? (Opinii)

La putin timp dupa caderea regimului Ceausescu, Romania a avut parte pe langa o inflatie record - din care am putut afla cu totii cam cat de vanjos era leul nostru - si de o inflatie de partide care apareau mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. La fiecare scara de bloc incepea sa se contureze un partid. Platformele lor politice erau parca trase la xerox.

Daca un asemenea partid nu avea viitor, avea in schimb un prezent asigurat de milionul de lei, acordat cu darnicie democratica de regimul iliescian. Spectacolul

devenea grotesc. Sa ne amintim doar de partidul contelui Zambra si tot ar fi indeajuns. Fenomenul in sine incepea sa arunce in derizoriu si partidele istorice PNTCD sau Partidul Liberal. Aparitia primilor lideri ai acestor partide a fost primita cu ostilitate de marea masa a populatiei.

Chiar asa, ce cautau acei indivizi eleganti care nu mancasera salam cu soia in peisajul nostru? In mod paradoxal, lovitura pe care mineriadele dirijate au incercat sa o dea acestor partide, a avut cu timpul un efect contrar. Anii au trecut si asa cum era de asteptat, in cele din urma pe scena politica au ramas alaturi de continuatorii fostei doctrine comuniste (deghizati in diverse formule) tocmai aceste doua partide istorice.

Poate absenta unui lider autentic sa distruga un partid?

Pare putin probabil si totusi cam asta s-a intamplat cu Partidul National Taranesc Crestin Denocrat. Iar acest lucru nu cred ca a venit in urma minciunilor pe care fostii comunisti au continuat sa ni le serveasca despre acest partid.

Disparitia in 1995 a fondatorului PNTCD Corneliu Coposu nu a putut fi inlocuita cu adevarat niciodata. Urmasii sai, mai dispusi la compromisuri, au facut ca acest partid sa nu prea mai conteze pe scena politica romaneasca.

Mai exista astazi ideologie de partid? Este foarte tentant sa tragem linie si sa decretam ca toti sunt o apa si-un pamant in alergarea dupa ciolanul puterii? (sintagma tot mai des auzita inclusiv printre manifestantii zilelor noastre).

Cu toate astea s-ar cuveni a se face o distinctie. Partidul Social Democrat de astazi, asa mafiot cum a fost el descris atat de plastic de fostul sau lider Mircea Geoana, are totusi o linie inconfundabila. Pana la urma asta este menirea unui partid social democrat: sa joace cartea grijii pentru cei multi. Chiar si recentul gest - pe care il gasesc iresponsabil de a reclama Romania la Parlamentul European

cu toate consecintele dezastroase pe care le poate avea, se inscrie in nota

fireasca a demagogiei acestui partid.

Ar putea si PNL sa aiba aceeasi soarta cu cea a PNTCD?

Crearea Partidului Democrat Liberal a fost primul gest care a scindat alegatorii doctrinei liberale si a aruncat o umbra de confuzie in randul lor. Alianta ulterioara dintre acest partid si cel Liberal a durat cam cat o iubire de-o vara si odata cu destramarea acesteia, alegatorii liberali si asa scindati s-au mai fragmentat odata.

Criticat la vremea sa, gestul noului lider al PNL Crin Antonescu de a se prinde in hora social democrata a reprezentat o noua etapa in procesul de diluare a ideilor liberale si o predare a lor fara lupta, in mainile celor care prin anii 90 gaseau cu

ajutorul minerilor droguri si dolari falsi in sediul PNL. In zadar in discursurile tinute astazi de domnul Crin Antonescu am incerca sa deslusim si vreo urma de program specific liberal. De fapt nu mai gasim niciun fel de idei. Singurul program pe care ni-l propune Crin Antonescu - pe la televiziuni, caci in Parlament nu prea are timp - este: jos Basescu.

Acum domnul Crin Antonescu este ocupat si cu revolutia. Avand in vedere simpatia PSD pentru valorile revolutiei cubaneze (exprimate prin tricouri si sepci) - uite asa ar putea si domnul Crin sa prinda un post pe langa El Lider Maximo (care in ciuda tocmelilor din USL ramane totusi Victor Ponta). Totul este sa nu o pateasca precum Che Guevara.

Eveniment Quarterly Report

CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat marţi, 3 octombrie, discuţiile pe sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu legea privind cumulul pensiei...
O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
O nouă întâlnire a lui Klaus Iohannis cu liderii europeni. Evenimentele importante la care participă șeful statului
Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi, la Granada, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), urmând ca vineri să fie prezent la reuniunea informală a...
#Crin Antonescu PNL, #Antonescu Ponta USL , #PNL
Comentarii