Crin Antonescu vesteste instabilitatea (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 15:46
5297 citiri
Crin Antonescu vesteste instabilitatea (Opinii)
Foto: zf.ro

Veniti investitori straini! Dezvoltati-va capitalisti autohtoni! Functioneaza normal piata libera! Romania este o tara cu legislatie stabila si evolutie predictibila, cu economie decuplata de politic.

Cam asa ar trebui sa sune, in mod normal, mesajul-oferta al unui lider liberal in plina ascensiune, care se revendica seful singurului partid de dreapta din Romania. Crin Antonescu are insa cu totul si cu totul alte ganduri.

De cum va ajunge la putere, USL va abroga toate legile adoptate prin ordonanta de urgenta de Guvernul Boc, a anuntat cu senintate domnia sa, saptamana aceasta. Adica cel putin Legea pensiilor, a salarizarii unice, a educatiei si Codul Muncii. Va dati seama ce seism ar provoca in societate o astfel de masura soc, caci vorbim despre legi fundamentale.

Dar poate ca dl. Antonescu le socoteste legi proaste, ceea ce partial este corect, si are pregatite variante mai bune cu care sa le inlocuiasca fara traume pe cele abrogate. Ar fi bine sa ni le si arate. Caci deocamdata stim, spre exemplu, doar ca varianta USL de Cod al Muncii este izbitor de asemanatoare cu aceea intrata in vigoare prin asumare raspunderii guvernului. Iar diferentele sunt esentialmente de stanga.

Adica dl. Antonescu vrea sa abroge un cod definit de chiar Dinu Patriciu - mare iuitor de PD-L si Traian Basescu, se stie - drept un cod ultraliberal, pentru a-l inlocui cu unul destul de asemantor, dar cu o mai pronuntata tenta de stanga. In privinta Legii dialogului social, intelegem ca dl. Antonescu doreste conservarea pozitiilor baronilor sindicali, care se simt cel mai amenintati de viitoarea reglementare.

Actuala Lege a educatiei tulbura interesele clanurilor universitare si ale rectorilor politicieni Ecaterina Andronescu (PSD) si Andrei Marga (PNL) si este clar ca o varianta USL va pansa aceste rani. Despre Legea salarizarii unice in varianta USL nu stim chiar nimic. Varianta actuala este departe de perfectiune si suporta multe imbunatatiri, dar abrogarea nu e una dintre ele, ci doar o revenire la haosul anterior din sistemul bugetar.

In privinta abrogarii plafonarii lefurilor profesorilor, Crin Antonescu devine ridicol. Guvernul liberal Tariceanu a emis in toamna lui 2008 vreo doua ordonante de guvern exact pentru a bloca majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice si nu-mi amintesc ca dl. Antonescu sa se fi opus atunci. Sigur, nu numai el este ridicol, caci "plafonatorii" de astazi au incercat sa initieze o motiune de cenzura impotriva acelui guvern tocmai din cauza nerespectarii Legii salarizarii cadrelor didactice.

Daca mai adaugam la toate acestea si faptul ca USL intentioneaza sa aboleasca cota unica, cu binecuvantarea presedintelui PNL, imaginea este terifianta pentru orice om care ar putea fi tentat sa faca afaceri in Romania. Caci dl. Antonescu vesteste, de fapt, un singur lucru - inca o etapa de imensa instabilitate a societatii romanesti pe toate palierele ei. Vom asista asadar la perpetuarea unei mentalitati arogante, revansarde: tot ce a fost facut e rau si trebuie daramat din temelii.

Acest tip de guvernare, de la care nu a facut exceptie practic niciun partid pana acum, este unul dintre bolovanii legati de piciorul Romaniei, a carei evolutie este resetata din patru in patru ani. In aceste conditii, la noi alternanata la putere nu este un joc democratic firesc si sanatos, ci un blestem al impredictibilitatii si instabilitatii.

Cine sa fie nebun sa-si puna banii pe nisipuri miscatoare? Cine sa-si poata face o strategie pe termen mediu si lung, indispensabila unei afaceri serioase, cand stie ca ceea ce e azi valabil, maine poate fi anulat? Cu o asmenea mentalitate a clasei politice, economia romaneasca nu poate fi dominata decat de carnatari cu bagajele facute, gata in orice secunda sa inchida taraba, sau evazionisti care isi duc afacerea la fel, indiferent de lege, mizand pe singurul lucru care nu se schimba din patru in patru ani - foamea pusculitei de partid.

Si as mai avea o intrebare pentru domnul Antonescu? Cum va umple USL golurile legislative generate de aborgarile pe banda rulanta? Prin asumari de raspundere a guvernului cumva, ca sa fie tacamul complet?

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Crin Antonescu USL, #Guvern Crin Antonescu, #Antonescu legi abrogare , #PNL