Crin, nici nu stii... (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 11:37
4282 citiri
Crin, nici nu stii... (Opinii)

Crin Antonescu incepe sa semene tot mai mult cu un om prins in nisipuri miscatoare, care pe masura ce se agita se scufunda tot mai mult. Nu mai stie ce sa faca, ce sa spuna, cum sa spuna, pe toate canalele, in fata tuturor microfoanelor pentru a acoperi sau macar a atenua situatia in care l-a aruncat chestiunea FMI.

Si cel mai rau lucru pentru el nu este ca iar "l-a facut" Ponta, ci faptul ca partidul lui, sau macar partea ei ministeriala, l-a lasat intr-un mare off side. Singur si agitandu-se sa faca o penibila opozitie de la putere, in timp ce liberalii sau sunt incolonati cuminiti in spatele premierului.

Negocierile cu FMI s-au incheiat cum nu se poate mai prost pentru liberali, in timp ce PSD si-a tras cat de multe avantaje electorale a putut. Avantajat de putinele masuri pozitive este electoratul captiv al PSD, cel care traieste din salariul minim, cel care va simti majorarea pensiei si nici nu prea circula cu masina ca sa aiba probleme cu acciza din pretul carburantului.

In schimb, electoratul liberal, teoretic clasa de mijloc, incaseaza noile biruri in plina figura. Mai mult, PNL nu a reusit sa isi impuna o singura masura de dreapta, reducerea CAS. Promisiunea aplicarii ei vara viitoare, daca vor exista resurse si fara sa fie prevazuta in bugetul de anul viitor, dupa cum spune sefa misiunii FMI, e o pacaleala ieftina.

Dar e o pacaleala care tine agatat PNL in cuiul guvernarii pana anul viitor, pentru ca, nu-i asa?, nu se face sa plece si sa fie apoi acuzat ca n-a luptat pana la capat pentru reducerea CAS, ba chiar a zadarnicit-o prin plecarea sa. Iar daca s-ar face fara el ar fi si mai rau. Daca in vara, Ponta va zice pas, ca nu are de unde, va fi oricum cu mult prea tarziu.

Cine se agata de acest cui? In primul rand liberalii insisi, care sacrifica astfel orice sansa a lui Crin Antonescu de a mai ajunge presedinte.

Dupa ce Crin Antonescu a inceput sa faca opozitie galagioasa la acordul cu FMI, Victor Ponta a facut o mica demonstratie ca sa-i arate cine pune muzica. In timp ce presedintele liberal se razboia cu Fondul, ministrul Chitoiu, altfel apropiat al lui Crin Antonescu, s-a dus cuminte la negocieri, si-a asumat rezultatul lor pe de-a intregul si l-a si anuntat cot la cot cu Victor Ponta. Cu cine e dl. Chitoiu solidar asadar? Cine e seful lui?

Toata opozitia lui Crin Antonescu s-a facut tandari, toata supararea lui s-a topit in ridicol. Cum sa mai ataci acordul cu FMI cand l-a negociat si parafat ministrul tau cel liberal?

Scrasnind din dinti, Crin Antonescu si-a asumat politic negocierea si teribila infrangere. Teoretic, era un moment foarte bun ca liberalii sa nu accepte jugul FMI, sa faca o criza de personalitate si in numele masurilor de dreapta sa plece demni de la guvernare. Dar asta era din filmul in care PNL mai dadea doi bani pe soarta prezidentiabila a lui Crin Antonescu. Si filmul acesta nu prea mai ruleaza.

Liberalii joaca in filmul guvernarii. Aceea in care au tot felul de posturi profitabile, in frunte cu cele ministeriale la care nu ar renunta in ruptul capului pentru o candidatura care, si sa fie cu maxim succes din primul tur de scrutin, tot nu i-ar aduce inapoi in macelarie.

Sunt gata sa pun pariu ca daca maine Crin Antonescu ar cere partidului sa iasa de la guvernare, ar vorbi cu peretii si fiecare ministru liberal s-ar repezi sa se lege cu lanturile de propriul scaun si propriul birou.

Intre timp, din cutiuta de la Sibiu este scos Klaus Iohannis, ca sa arate si dl. Antonescu ca PNL are varianta de premier. Mai degraba cred ca ii trebuie un prezidentiabil.

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...