Crinul, floarea de doliu a partidelor istorice - De la cititori

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 18:06
2617 citiri
Crinul, floarea de doliu a partidelor istorice - De la cititori
Foto: Arhiva

In ultima campanie electorala, Mircea Geoana a reusit sa se compromita nu numai pe sine, ci si cele doua partide istorice care apareau in decembrie 1989, pentru a readuce in prim-plan valorile unei Romanii ucise, deportate sau (auto)exilate, dupa al Doilea Razboi Mondial.

In momentul in care PNT-CD-ul lui Ratiu, cel improscat cu noroi de fostul responsabil cu propaganda Ion Iliescu, pentru ca nu fusese in tara sa manance salam cu soia, PNTCD-ul lui Coposu, victima inchisorilor comuniste, dar si mitul folosit ca un berbece, in 1996, pentru a sparge cazemata guvernarii de stanga, PNTCD-ul urmas al PNT-ului unui Maniu mort la Sighet isi declara sustinerea pentru candidatul PSD, acest PNTCD inceta sa mai existe.

Ramanea o fantoma bleaga si urata, evocand imaginea unui obraz prezidential patat de cerneala - scena de adio a ultimului personaj important adus pe scena politica de acest partid in coma.

In momentul in care PNL-ul lui Campeanu, cel condamnat pentru ca avea o fire prea aristocratica pentru a fi pe placul votantului mediu de stanga romaneasca nouazecista, urmasul PNL-ului exponent al dreptei interbelice teoretizate de cate un Stefan Zeletin vesnic interzis de cenzura comunista isi trimitea omul numarul unu pentru a aplauda candidatul stangii, si acest PNL isi pierdea identitatea reala, devenind un cubulet de lego pe care il poti aseza oriunde doresti, in functie de nevoile momentului.

Liberalismul romanesc al ultimelor doua decenii a fost teatrul unei permanente infruntari intre doua tendinte: aceea de a-si mentine identiatea de centru-dreapta - e drept, cu o nuanta putin diferita de ceea ce inseamna astazi liberalism in multe state europene - si cea etichetata, cel putin de la Valeriu Stoica incoace, cu termenul de "social-liberalism".

Desi albul crinului e asociat de obicei cu puritatea si tocmai de aceea a fost preluat ca emblema de cateva familii regale si e prezent la ceremonii nuptiale, Crinul aflat acum la conducerea PNL a considerat desueta puritatea si a ales sa acceptarea plantarea, intr-un ghiveci comun, a unui alt fost purtator ilegal al numelui PUR - PC-ul lui Felix.

Iar daca, in 2014, PNL va da pentru prima data un presedinte Romaniei, nu stiu daca liberalii autentici, de traditie veche, se vor bucura, stiind cu ce vine acesta, la pachet.

Spinii a trei trandafiri si mustatile unui motan versat in combinatii dubioase le vor fi inabusit deja odoarea suava, transformand-o, pentru nasurile mai fine, in mirosul de tamaie care incearca sa ascunda duhoarea unui cadavru.

Citește și:
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Ultimele clipe din viața lui Corneliu Vadim Tudor, povestite de fiica sa: ”Am văzut chestia asta pe viu”
Lidia Tudor, una dintre fiicele lui Corneliu Vadim Tudor, decedat la 14 septembrie 2015, a făcut dezvăluiri despre ultimele clipe din viața fostului politician. Într-un podcast moderat de...
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Radem noi de Crin Antonescu pentru alianta care a facut-o dar nu prea e un ras din toata inima, e mai mult un ras amar care ascunde de fapt deziluzionarea unei parti a populatiei care a tot sperat ca liberalii sa-si mai pastreze doctrina.