Cum i-a executat Crin pe toti (Opinii)

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 20:39
8143 citiri
Cum i-a executat Crin pe toti (Opinii)

In 2009, foarte promitatorul Crin Antonescu era candidat la sefia PNL si avea o multime de sustinatori puternici si influenti.

La scurt timp, i-a executat aproape pe toti, ba chiar a cerut ca unii dintre ei sa fie dati afara din partid. I-a executat inclusiv pe aceia care acum sunt aliatii cu dusmanii de ieri. Un lucru e sigur - Crin nu e un sentimental.

Tin minte ca, la o conferinta tinuta la un hotel, Crin Antonescu isi prezenta candidatura, iar masa sustinatorilor sai era plina. Primul si cel mai vizibil? Andrei Chiliman, cel care vorbea despre "prietenul" sau Crin Antonescu si impotriva prietenului sau din 2013, Calin Popescu Tariceanu, pe atunci dusman politic.

Azi, Chiliman e terfelit de Antonescu si propus pentru ejectare din partid, iar primarul de la 1 il ataca neincetat pe cel la a carui victorie a contribuit.

Tin minte ca pe atunci aripa Tariceanu era atat de mult la cutite cu aripa Chiliman incat Bogdan Olteanu, fidel al primului, a trebuit pus cu forta pe liste la alegerile parlamentare, in ciuda opozitiei feroce a organizatiei PNL Sector 1.

Revenind la masa sustinatorilor, al doilea cel mai vizibil, dar primul ca influenta in alegerea lui Crin Antonescu drept presedinte al PNL era Ludovic Orban. Omul care a batut toata tara pentru a-i convinge pe liberali ca trebuie sa-l aleaga sef pe Antonescu si care, asa cum povestea Adriana Saftoiu, a luat fiecare delegat la congresul PNL in parte pentru acest scop.

Nu chiar dezinteresat, caci el a devenit prim-vicepresedinte. Unde e acum suporterul numarul 1 al lui Antonescu? Marginalizat si adeseori blamat, pus la stalpul infamiei de acesta.

La masa aceea, la care mai era si Norica Nicolai, trimisa cu onoruri la Bruxelles, si cel care a avut probabil cea mai mica influenta in alegerea lui Crin Antonescu la sefia PNL, insa cel rasplatit cel mai generos, Daniel Barbu. Profesorul de politologie care spunea atunci ca el candideaza la cea mai importanta functie din PNL, cea de sustinator al lui Crin Antonescu, a ajuns rapid consilier prezidential, parlamentar si ministru al Culturii. Pentru ca a stat cuminte si n-a incalcat niciodata linia.

Cateva saptamani mai tarziu, la congresul PNL, Crin Antonescu, fara niciun fel de ezitare, adresa multumiri de la tribuna pentru doi oameni despre care spunea ca au contribuit enorm la dezvoltarea liberalismului din Romania - Dinu Patriciu si Viorel Catarama.

In mai putin de un an, Catarama era exclus pentru criticarea lui Antonescu, iar Dinu Patriciu, propus pentru excludere si, de asemenea, terfelit in declaratii de acelasi sef al PNL. Paradoxal, Patriciu trasese din rasputeri pentru a-l convinge chiar pe bunul sau prieten Tariceanu, cel acuzat ca intervine in dosare penale pentru el, sa renunte la candidatura in favoarea aceluiasi Antonescu.

Din nou, interesant cum se intoarce roata, nu? De fapt, singurul pe care Crin Antonescu l-a avut permanent ca dusman, desi a incercat o apropiere prin 2011, a fost Calin Popescu Tariceanu, singurul om care poate sa-i ia partidul. Chiar singurul.

Daca e logic ce a facut Crin Antonescu? Absolut. Logica luptei pentru putere, logica unei viziuni pe care o are pentru partid (daca n-am vazut una coerenta pentru tara) si care consta in controlul absolut aproape il obliga sa-si faca praf orice rival. Daca e moral sau macar forma a fost una decenta? Discutabil la prima, negativ la a doua.

Crin Antonescu pare ca n-are mama, n-are tata, n-are sentimente, n-are amintiri, nu-i pasa pe cine joaca in picioare, atat timp cat isi atinge telul. Oricine poate fi executat in PNL si toti se tem de asta.

Era lui Crin Antonescu a inceput in PNL nu de cand a castigat sefia partidului, ci mult mai tarziu, de cand a inceput sa taie capete. Ca sa fiu sincer, daca n-ar fi facut asta, nu stiu daca PNL ar fi fost atat de performant si daca USL ar fi fost atat de performant.

Adeptul democratiei interne in PNL s-a transformat, abil, treptat, intr-un tiran ce taie si spanzura si n-o face dragut, ci aruncand si ceva noroi in fostii sai "prieteni". In oricine indrazneste sa-l conteste, contrazica. In orice deviationist si reactionar. Si va face asta pana cand se va prabusi politic in exteriorul PNL. Pana atunci, nicio speranta pentru nimeni sa-l rastoarne din interior.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Crin Antonescu Chiliman excludere, #Crin Antonescu control PNL , #PNL