Cum vor Crin si Victor sa-si dea teapa (Opinii)

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 23:47
5354 citiri
Cum vor Crin si Victor sa-si dea teapa (Opinii)
Foto:Evenimentul Zilei

Partea frumoasa intr-o alianta care-si propune sa ia puterea e ca nu esti singur in fata inamicului. Insa partea cu adevarat superba e ca ai pe cine sa tragi pe sfoara. Ai cu cine sa joci un joc de sah politic din care sa obti cat mai mult.

Asta fac acum Crin Antonescu si Victor Ponta. Folosesc toate trucrurile politice posibile pentru ca fiecare sa reuseasca un aranjament mai bun. O felie cat mai mare din guvernarea care li se arata in fara ochilor.

Inevitabil, unul dintre ei va fi pacalit. Celalalt va obtine potul cel mare. Poate la impartirea locurilor pe lista cu care vor sa obtina 50% din voturi la parlamentarele din 2012 sau poate la aranjamentele de dupa o eventuala formare a viitorului Guvern. Miza e mare, asa ca perioada ce urmeaza va fi plina de jocuri, de eschive bine gandite si mai ales de lovituri perverse. Ca pe Targu Ocna.

False concesii si pacaleli oneste

Crin Antonescu a anuntat ca Alianta PNL-PC vrea paritate cu PSD. Egalitate de locuri pe lista comuna la parlamentare, egalitate la alegerile locale si egalitate de locuri in Guvernul pe care ambii lideri ai Opozitiei il vad crescand cu ochii in mintea lor si in sondaje. Ce da in schimb? Nimic. Da lucruri pe care oricum nu le-ar fi putut obtine. Cedeaza imagine, cedeaza cota unica, si cedeaza functia de premier.

Sa le luam pe rand. "Imaginea" e de la sine cedata. Cota unica cu greu ar putea fi mentinuta, mai ales ca Ponta a declarat raspicat faptul ca un guvern PSD n-ar mai accepta-o, iar partenerul mai mic, care este ACD, ar avea prea mari pretentii sa o impuna. In fine, PNL-PC cedeaza si functia de premier, pe care ar fi fost absurd sa o reclame in conditiile in care are deja jumatate din locurile de pe lista. Un premier care ar avea toate sansele sa fie la mana PNL, un partid ce dupa 2012 ar putea oricand pleca spre PD-L si rasturna Guvernul. Avantaj de care PSD nu se poate bucura.

Iar functia de premier e din nou ceva ce social-democratii obtin numai daca lista comuna ia peste 50% din voturi. Daca il obtin, PSD va fi un partid de aproape 40% in acest moment, dar care va lua 25-27 la suta din mandate. Aproape tot atat cat PNL, care, orice ar face, ar bate orice record din istoria sa postdecembrista.

Daca ne uitam atent, Crin Antonescu pare aproape de a reusi sa cedeze pielea ursului din padure. Pe bani buni, am putea spune. Si pe promisiunea ca in 2014 va fi candidatul la presedintie a unei aliante cu mare potential uman si material.

De partea cealalta, nici PSD-ul lui Ponta nu sta cu mainile in san. Ba chiar i le leaga PNL, pentru ca alianta cu ACD inseamna ca liberalii nu vor mai ataca si puterea, si pe colegii lor social-democrati, asa cum au facut-o intr-o buna parte a anului trecut.

Pe zi ce trece insa, PSD mai scoate la iveala cateva trucuri. Ba tergiversari, cu declaratii ca "alianta ori se face pana in martie, ori nu se mai face", ba un proiect de lege pentru alegerea dintr-un tur a primarilor ce ar afecta grav sansele PNL la alegerile locale. Si vor mai urma. Pentru ca si PSD spera sa obtina cat mai mult din aceasta negociere.

Proces de durata

In mod normal, alianta PSD cu PNL si PC nu se va face asa de curand cum s-a anuntat. Nu la sfarsitul lui ianuarie, nu in februarie si nici macar in martie. Din doua motive. Primul ar fi ca s-ar putea sa-i coste pe plan electoral. O coalizare le-ar servi, dar nu chiar acum, din cauza faptului ca vor indeparta o mare parte a alegatorilor. Mai ales de la PNL.

Al doilea motiv e ca asta ar insemna ca una dintre parti a cedat prea usor. Din lacomie sau din imprudenta politica, a facut concesii mari cu imaginea puterii in gand. Sau a fost tras pe sfoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Antonescu Ponta alianta, #alianta PSD ACD concesii , #PNL
Comentarii
Poza NeluKGBush
NeluKGBush
rank 5
Crin si Victor, două jucării stricate! Tinichele care zăngănesc aiurea a gol.
Poza bum
bum
rank 5
sa ceara sprijinul lui Vanghelie ( are experienta acumulata in SUA )