Draga Crin, cum se mai simte Iohannis? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 29 Iunie 2014, ora 18:07
4708 citiri
Draga Crin, cum se mai simte Iohannis? (Opinii)

Congresul PNL si-a propus sa limpezeasca apele, dar a sfarsit intr-o enigma cu si mai multe necunoscute. Mai mult, a doua zi dupa congres, inca sase deputati liberali si-au anuntat demisia din partid si au luat drumul catre "aripa" lui Tariceanu.

Basca faptul ca anuntul lui Klaus Iohannis ca viitorul partid care va rezulta din fuziunea dintre PNL si PDL se va numi tot PNL a provocat deja rumoare si nemultumiri in randul mai multor lideri democrat liberali, care isi acuza potentialii parteneri de lipsa de respect.

Pe de alta parte, Vasile Blaga, presedintele PDL a fost prezent la congresul liberalilor, se presupune ca a vorbit cu Klaus Iohannis, cel care a reusit sa anime sala doar in momentul in care a anuntat ca partidul rezultat din fuziune se va numi tot PNL, si e singurul lider important al democrat liberalilor care nu a comentat nicicum anuntul primarului Sibiului despre numele viitoarei formatiuni politice rezultate din PNL + PDL.

Daca Vasile Blaga a promis noului presedinte al liberalilor ca viitorul partid se va numi tot PNL, atunci comentariile lui Predoiu, Oltean & comp. se inscriu in marja jocului care trebuie sa tina atentia publicului treaza si sunt in regula.

Pe de alta parte, daca graba cu care Klaus Iohannis a facut anuntul e mai degraba o gafa, nu e rezultatul unor negocieri sigure si se va transforma intr-un pretext pentru viitoarele neintelegeri ale discutiilor din jurul fuziunii, atunci cele doua partide au deja mai multe probleme acum decat inainte. Iar daca neintelegerile dintre liderii celor doua partide vor continua pana in ajunul campaniei prezidentiale, semnalul pe care acestea il vor transmite catre electoral va fi catastrofal.

PNL si PDL nu vor reusi sa atraga electoratul decat daca vor demonstra ca sunt capabile sa isi subsumeze orgoliile de partid si interesele private unui scop mai inalt, eventual unul care sa coincida pe cat posibil dorintei generale a electoratului de dreapta. Altfel, neintelegerile ar putea avea un efect dezastruos asupra campaniei electorale a candidatului pe care il vor sustine la prezidentiale.

Insa cel mai mare semn de intrebare care a ramas in urma congresului e numele celui pe care actualul sau viitorul PNL il va propune in lupta pentru Cotroceni. Situatia e si mai complicata pentru ca pana sa aflam care va fi numele comun al PNL si PDL la prezidentiale, nu stim (nu se stie) nici pe cine isi vor desemna liberalii in lupta pentru Cotroceni. Jocul s-a complicat din momentul in care din sala s-a auzit strigat, inainte de a fi votata candidatura lui Klaus Iohannis, numele lui Crin Antonescu.

Acum toate semnele de intrebare s-au mutat catre strategia noului presedinte PNL de a amana votul pentru desemnarea prezidentiabilului. Este o strategie care sa aiba ca efect final recredibilizarea lui Crin Antonescu sau e tactica prin care primarul Sibiului spera sa castige el insusi candidatura pentru Cotroceni? Cred ca indiferent de raspunsul la aceasta intrebare, din moment ce reeditarea momentului "Draga Stolo" din 2004 a fost pusa in scena in aceasta forma, succesul ei depinde nu de emotiile si lacrimile pe care le va starni participantilor, ci de cat de credibila si autentica va fi sau nu confruntarea dintre cei lideri liberali.

In fond, Crin Antonescu si Klaus Iohannis sunt doua tipologii de candidati atat de diferite incat doar o intrecere "pe bune" intre cei doi ar putea oferi raspunsul. De modul in care va fi administrata lupta pentru desemnare dintre Crin si Klaus depinde si succesul in campania electorala.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#fuziune PNL PDL, #gafa nume Iohannis, #congrec PNL fuziune , #PNL