Gerul incins din PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:44
5911 citiri
Gerul incins din PNL (Opinii)

PNL si Crin Antonescu au o mare problema de imagine, provocata de trei evenimente petrecute in ultima perioada. O sa o iau cronologic.

Liberalul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, senator, presedinte al Comisiei Juridice a Senatului, membru in comsia de reviziuire a Constitutiei, a fost condamnat penal definitiv la 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare in Dosarul Posta. Este un deznodamant care aminteste de un alt liberal dintr-o comisie juridica, a Camerei Deputatilor, care a plecat direct din Parlament in puscarie - Gigi Becali.

Liberalul Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor pana in luna iunie, a fost condamnat penal definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare in Dosarul Transformatorul. La verdictul in prima instanta, Relu Fenchiu a fost primul ministru condamnat penal in timpul exercitarii mandatului.

Sotia liberalului Daniel Chitoiu, ministru de Finante, este urmarita penal in

Dosarul Carabulea. Din acelasi dosar a rezultat suspiciunea ca Daniel Chitoiu ar fi initiat o ordonanta de urgenta cu dedicatie pentru a-l inlocui pe fostul sef al ASF cu Dan Radu Rusanu, nasul de cununie al domniei sale. DNA a anuntat ca va verifica situatia acestei ordonante.

Si, ca sa fie tabloul complet, am avut si demisia liberalului Radu Stroe din functia de ministru de Interne, dupa scandalul tragediei din Apuseni si presatia lamentabila a ministerului pe care l-a condus, in timpul operatiunii de salvare.

Din acel scandal nici liberala Ramona Manescu, ministru al Transporturilor, nu a iesit chiar imaculata, cel putin pentru ca, potrivit lui Crin Antonescu, daca dl. Stroe a vorbit prea mult, d-na Manescu n-a vorbit deloc, adica, cu alte cuvinte, a stralucit prin absenta. In plus, sa nu uitam ca Romatsa, institutie impotriva careia au fost indreptate grave acuzatii pentru esecul localizarii avionului cazut si al carei sef a si demisionat, se afla exact in subordinea d-nei Manescu.

In aceste conditii, ecuatia este foarte complicata pentru Crin Antonescu, cu atat mai mult cu cat in cazul Fenechiu, cel putin, este responsabil pentru numirea unui inculpat in guvernul Romanei, o decizie pe care nici macar nu a regretat-o dupa condamnarea in prima instanta a ministrului: "Nu regret ca nu si-a dat demisia mai devreme sau ca partidul nu l-a retras, nu regret decizia pe care partidul a luat-o de a-l desemna pe Relu Fenechiu ca ministru".

Si tocmai pentru a sterge aceasta imagine deloc favorabila, ar fi de asteptat ca dl. Antonescu sa recurga in viitoarea delegatie permanenta la cel putin un gest drastic si cu impact, dar care, aparent paradoxal, nu cred ca ii displace.

Este posibil ca dl. Antonescu sa ceara retragerea din guvern a d-lui Chitoiu. Ar impusca doi iepuri. In planul imaginii, ar da un semnal public de reintrare a PNL sub zodia integritatii si un implicit mesaj de regret pentru alegerile facute.

In jocul intern din PNL ar regla inca o socoteala. Daniel Chitoiu este cunoscut in partid ca un apropiat al lui Victor Ponta. Sunt voci care acuza o apropiere chiar prea mare, mai pe romaneste ca ministrul de Fianate ar fi trecut cu arme si bagaje de partea premierului, chiar si in situatiile in care acest lucru nu este in favoarea liberalilor.

Intr-un interviu acordat de Ludovic Orban Ziare.com, acesta spunea ca Daniel Chitoiu si Radu Stroe sunt apropiati de Victor Ponta "si de multe ori uita ca sunt acolo reprezentanti ai PNL si nu il au sef pe Victor Ponta".

Daca ne aducem aminte filmul demisiei lui Radu Stroe, este foarte interesant ca Victor Ponta nu i-a facut niciun repros ministrului de Interne, in schimb Crin Antonescu si-a aratat nemultumirea fata de ministrul liberal: "Este un exemplu de comunicare catastrofala, de natura sa starneasca revolta. (...) La partid, urmeaza in cateva zile o evaluare generala in care, evident, si aceste evenimente vor fi luate in calcul cu precadere.

Ca presedinte de partid, am posibilitatea sa propun Biroului Politic National retragerea unor ministri liberali din Guvern. Prin statut, BPN poate face asta. Nu fac un secret din faptul ca e foarte probabil sa fac astfel de propuneri la aceasta sedinta". Si la putin timp, Radu Stroe a demisionat.

Surse liberale vehiculeaza deja si numele posibilului inlocuitor al lui Daniel Chitoiu, primarul Sibiului Klaus Iohannis, pe deplin fidel presedintelui PNL si care are nevoie de o mai mare vizibilitate nationala.

Ne putem astepta asadar ca acest inceput de februarie foarte geros sa fie incandescent in interiorul PNL si sa marcheze o importanta schimbare in ecuatia puterii interne.

#Relu Fenechiu inchisoare, #Daniel Chitoiu ASF, #Dosarul Carabulea PNL Crin Antonescu , #PNL