Ipocrizia, numitorul comun (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Martie 2014, ora 23:48
7175 citiri
Ipocrizia, numitorul comun (Opinii)

Crin Antonescu are revelatii. Majore. "PSD, e limpede, din pacate, nu s-a schimbat decat foarte putin in raport cu PSD-ul anului 2004. Popular spus, e pus pe furat, dar pe furat tare, pana si furat de sigle. Incercarea cu USD a fost o tentativa clara de asemenea furt", spune lideruI PNL.

Nu-mi permit sa-l contrazic pe Crin Antonescu. Am totusi o nelamurire: cand a descoperit inclinatia catre furt a PSD? La referendumul din 2012 a observat-o cumva? In Guvern a sesizat-o? Prin majoritatile din teritoriu cu PSD, la care nici astazi liberalii nu sunt dispusi sa renunte cu totul, i-a simtit izul?

Daca PSD nu s-a schimbat aproape deloc din 2004, inseamna ca, si in perioada de glorie si fraternitate perfecta din USL, PSD tot asa era, tot ca in epoca Nastase, tot pus pe furat? A impiedicat PNL furtul? Atunci nu vad de ce se plangeau ca erau vioara a doua la guvernare si ca social-democratii faceau mai mult ce voiau? Nu l-au impiedicat? Inseamna ca l-au tolerat, ceea ce ii face complici.

Pana mai ieri dl. Antonescu era oficial candidatul USL la prezidentiale. Adica si candidatul PSD, al partidului "pus rau de tot pe furat" si ramas in epoca Nastase. Pana la noi clarificari, inteleg ca pentru dl. Antonescu PSD era perfect frecventabil ca partener si ca vehicul electoral, dar este suma hotiei si nereformarii ca adversar. Dupa cum si Antena 3 era placuta ca propria sufragerie in timpul parteneriatului cu Dan Voiculescu, devenind manipulatoare abia dupa ce lantul de iubire s-a rupt.

Dl. Boc este in acte primar PDL, dar si membru in Fundatia Miscarea Populara. La fel ca domnii Falca si Gheorghe Stefan Pinalti. Dl. Boc este si foarte suparat pe partidul sau: "Ma doare ca partidul meu nu apara asa cum apara Fundatia Miscarea Populara ceea ce am facut in perioada 2009-2012, asta ma doare, ca partidul pe care eu l-am condus nu apara acele lucruri grele si apreciez pe altii care nu uita aceste lucruri".

Este atat de suparat incat se codeste sa participe la mitingul pe care PDL urmeaza sa il organizeze tocmai la Cluj. Bine ca nu e totusi atat de suparat incat sa ii refuze autorizatia.

Nu comentez motivele pentru care dl. Boc e suparat. Poate ca din multe puncte de vedere are dreptate sa fie. Si nu stiu daca ele se refera la conduita publica a PDL in raport cu guvernarea Boc, ci la felul in care a fost evacuat fostul premier de la sefia partidului dupa rezultate la locale mai bune decat cele de la parlamentare, pentru care actuala conducere nu si-a asumat raspunderea.

Dar eu socotesc asa: daca te-ai suparat pe partidul tau atat de tare incat te disociezi public pana si de protestele antiguvernamentale pe care le organizeaza, dar participi la manifestarile comune cu un alt partid, rupt din al tau, inseamna ca nu te mai simti parte a partidului si, daca nu te mai simiti asa, pleci. Iti dai demisia.

Da, dar un primar care demisioneaza isi pierde si mandatul. Nu-i nimic, zice un om vertical si principial, candidez din nou, ca independent sau ca reprezentant al noului partid si daca sunt puternic castig din nou.

Dar iata ca nici dl. Boc, nici dl. Gheorge Stefan Pinalti, nici dl. Falca nu se inghesuie la principii. Stau cu sufletul in Fundatia Miscarea Populara, dar cu slanina mandatului in podul PDL din care arunca insa sistematic proviziile de voturi.

O fi principial sa fii primar PDL si sa lucrezi pentru altii? Altii printre care sunt si fosti aprigi contestatari ai guvernarii Boc, precum domnii Anton, Negrut, Berca, dar pe care dl. Boc nu e deloc suparat.

Ei sunt cei care il apara acum pe dl. Boc, dar votau la vedere motiuni de cenzura impotriva Guvernului Boc.

Dar nu avem doar ipocrizii individuale. Avem si ipocrizii colective, de partid. PMP a aparut, daca va amintiti, ca partid al celor care nu au mai facut politica, al oamenilor noi. Ei ar fi trebuit sa-l conduca, ei erau chemati sa-l voteze. Si, intr-adevar, in vitrina au fost pusi oameni noi, precum Adrian Papahagi si Daniel Funeriu.

Dar ce sa vezi? Intre Adrian Papahagi si Marin Anton, cel cu sacosa, PMP a ales sacosa. La primele alegeri interne ale partidului, cele pentru lista la europarlamentare, Daniel Funeriu a iesit pe locul 16 in vreme ce primele locuri au revenit unor personaje care numai noi in politica nu sunt si care in cariera lor nu au lasat nimic in urma, precum dl. Petrescu (continuatorul si protejatul Elenei Udrea in guvernul MRU), dl. Berca, cel care pana in 2010 era in PNL de unde tragea din toate puterile in Guvernul Boc si in Traian Basescu.

Acum, sigur, ne putem intreba cum a decurs votul, pe ce sistem a fost elaborata lista finala, si daca faptul ca dl. Pinalti a condus intreaga operatiune a avut sau nu relevanta. Fapt este ca ierarhia asumata de PMP asta este.

Am mai vazut ipocrizii de grup. Chiar la PDL care a devenit din socialist popular peste noapte, de la ultimul membru pana la presedinte. Dar parca vorbeam despre altceva, despre partidul reformist al oamenilor noi.

Sunt doar cateva exemple ale acestei saptamani. In fiecare alta avem acelasi model, cu alte personaje, cu alte teme, cu alte forme de manifestare. Dar dincolo de variatiuni, nu e nimeni in afara fenomenului. Dincolo de oricare alte caracteristici, cred ca ceea ce uneste clasa politica romaneasca de sus pana jos, de la stanga la dreapta, e marea ipocrizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Antonescu PSD, #Boc PDL PMP , #PNL