Lista lui Antonescu, asigurarea liderilor slabi

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 18:53
6672 citiri
Lista lui Antonescu, asigurarea liderilor slabi

Crin Antonescu marsaluieste spre reconfirmarea in fruntea PNL si nu oricum, ci in conditiile impuse de domnia sa. Presedintele liberal si-a depus motiunea "Prin noi insine, acum!" in baza careia cere partidului un vot nu numai pentru el, ci si pentru o intreaga echipa. Daca nu, refuza sa candideze.

Crin Antonescu spune ca votarea listei, deci a echipei sale, va fi garantia ca isi va putea pune in aplicare programul care sa duca PNL la 30% la urmatoarele alegeri parlamentare. De ce tocmai 30% nu a explicat. Dupa cum nu a explicat cum vine votul pe lista partidului al carui guvern si-a asumat raspunderea pentru un soi de vot uninominal. Sau cum se leaga votul in bloc de chiar titlul motiunii sale care trimite la efort si reusita individuala.

Dar dincolo de vorbele mari, cu mai multa sau mai putina acoperire, motiunea lui Crin Antonescu se putea numi la fel de bine si "Jos PD-L impreuna cu PSD!".

Eliminarea democrat liberalilor este vazuta ca un scop in sine, nu ca o modalitate de atingere a altor obiective poltice care, de altfel, nici nu prea sunt mentionate.

"Inlaturarea de la putere a partidului-stat prezidential (...) numit PD-L este o prioritate strategica pentru PNL, la fel ca si eliminarea sa din zona legitima de dreapta a esichierului politic".

Dar daca PD-L este inamicul public numarul unu, PSD ramane frecventabil. Oare cum se poate explica in termeni strict politici ca un partid de stanga este preferabil pentru un partid de dreapta in locul unui alt partid de dreapta? Nu se poate explica decat in termenii obsesiei. Dupa cum nu se poate explica din punct de vedere politic nici faptul ca PNL ataca sistematic, cu argumente pure de stanga, chiar si putinele masuri de dreapta pe care incearca sa le impuna acest guvern.

Cert este ca, in pofida infoierii de dreapta, Crin Antoenscu isi lasa si doctrinar spatiu de manevra prin includerea in noua ideologie a PNL a unor elemente crestin democrate: morala, solidaritate, spirit comunitar si spirit crestin (sic!). Asadar, ne tinem oficial de dreapta cea mai dreapta, dar tinem in dulap un arsenal de negociere numai bun de scos la nevoie in caz de populism.

De ce are nevoie Crin Antonescu de o echipa fara fisura pentru a impune un asemenea program? Pentru ca fanatismul acesta antiPD-L, combinat cu deschiderea totala catre PSD, nu suna bine pentru toti liberalii. Iar presedintele PNL nu vrea sa riste nici cea mai mica opozitie in partid. Marginalizarea oricaror voci potential adverse reprezinta principalul beneficiu al listei care ascunde insa un complex de lider slab.

Sistemul listei nu e nou in politica romaneasca. Este sistemul pe care l-a adoptat dintr-un bun inceput PD si care l-a ajutat pe Petre Roman sa pastreze multa vreme puterea in partid. Traian Basescu a aratat insa ca nici macar acest sistem nu tine in fata unui lider puternic. L-a strivit pe Petre Roman pentru ca apoi sa reuseasca prin sistemul listei nu sa-si asigure statutul incontestabil, de care oricum beneficia, ci sa impuna o echipa noua cu ajutorul careia a saltat PD de la vreo 7% la peste 30 la suta. Dar, cum spuneam, PD a optat pentru acest sistem dintr-un bun inceput.

Crin Antonescu impune acum lista pentru a se asigura ca nimeni nu va misca in front, progamul va confirma oficial si lista va aplica neabatut obsesia antiPD-L si antiBasescu.

El stie ca liberalii nu sunt usor de strunit si nu inghit usor politica de mana forte si opozitie ultraradicala si fara principii pe care vrea sa o impuna. Pentru un lider foarte puternic o astfel de situatie e o provocare. Pentru Crin Antonescu e un risc care trebuie eliminat acum, cat are toate atuurile.

Presedintele liberal stie ca aura pe care o are este in mare masura o iluzie, caci nu este nici pe departe atat de invigator pe cat vrea sa para. A obtinut, ce-i drept, 2 milioane de voturi, insa ma intreb cate au fost voturi pozitive, ale celor cuceriti de personalitatea sa, si cate au fost voturi negative ale celor dezmagiti de Traian Basescu, dar pentru care Mircea Geoana era absolut inacceptabil.

E drept, 2 milioane de voturi reprezinta un scor important, mai mare decat scorul general al partidului, dar, de facto, Crin Antoenscu a fost un invins, si in primul tur cand a fost eliminat, si in turul al doilea, cand a sprijinit cu trup si cu suflet tot un invins. Ca sa nu ne aducem aminte de alegerile parlamentare cand Crin Antonescu nu a reusit sa-si castige colegiul, fiind invins de Ionut Popescu, dar a ajuns in Parlament, de pe locul al doilea, gratie redistriburii.

Asa ca Antonescu vrea sa-si securizeze pozitia si politica cat timp prea putini liberali par sa constientizeze ca imparatul e cam gol. La fel de gol cum era si Mircea Geoana cand incerca sa impuna, si el, lista pentru a ramane presedinte PSD, iar daca ar fi reusit, victoria sa ar fi fost garantata.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PNL congres Antonescu, #alegeri lista PNL , #PNL
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Programul politic propus de Antonescu il gasiti aici: http://atitudini.wordpress.com/2010/02/23/motiunea-crin-antonescu/