Ziare.com

Lui Andrei Plesu nu-i plac ochii lui Crin Antonescu (Opinii)

Marti, 19 Februarie 2013, ora 08:45

   

Lui Andrei Plesu nu-i plac ochii lui Crin Antonescu (Opinii)
Este dreptul domniei sale, dar faptul ca o spune in public nu poate insemna decat un lucru: vrea sa trezeasca un curent de opinie (mainstream) impotriva candidaturii acestuia la prezidentiale, devenind astfel partizan.

Daca nu-i placeau doar ochii liberalului Antonescu si nu voia sa devina avocatul si activistul oponentilor sai, nu avea decat sa nu-i dea votul.

Si alti intelectuali isi exprima in public optiunea fie anti USL, PSD, PNL, Antonescu, Ponta, fie anti Basescu, PDL, Udrea..., dar nu vor sa-si recunoasca franc partizanatul. Ceea ce nu mai e deloc fairplay.

Una este sa sustii o cauza asumata public si alta e sa o sustii din pozitia de "independent", de reprezentant autodeclarat al binelui, al valorilor morale, al tuturor romanilor.

De la adeziune la politica

Situatia aceasta nu e noua in spatiul nostru public. A debutat odata cu adeziunile formale la schimbarea de dupa 1989 cand intelectualii nostri de vaza, oamenii de stiinta, scriitorii, artistii, jurnalistii, s-au inregimentat de partea lui Ion Iliescu si a FSN sau alaturi de partidele istorice si de monarhie, dar, fiindu-le greu/rusine sa-si manifeste deschis partizanatul, si-au pastrat independenta, nu si neutralitatea, obiectivitatea absolut necesare pentru a fi credibili.

La patru-cinci ani dupa accederea la Cotroceni a lui Traian Basescu si mai cu seama dupa demonstratiile de strada din primavara lui 2012, cuvantul lor nu a mai beneficiat de credibilitatea de altadata, ca drept dovada cititorii, spectatorii, in fine, fanii lor, si-au schimbat optiunea electorala, ceea ce era previzibil inca de la inceputul celui de-al doilea mandat prezidential. Sa fie vorba de "reactie intarziata"?

O Romanie altfel

Istoricul Lucian Boia, in ultima sa carte, "De ce este Romania altfel?", spune, printre altele, ca tara noastra este altfel deoarece percepem realitatea, recte cursul vremurilor, ceva mai tarziu decat altii, ca suntem refractari la noutati si le implementam mai greu.

Perceptia aceasta insa o descoperim la mai toti sociologii si istoricii nemultumiti de evolutia inceata a propriilor popoare, din Occidentul hiperindustrializat si civilizat pana la indepartatele India si Japonia. Asadar, nu suntem unicat.

E drept ca avem mai multi "indici de intarziere" decat altii: natalitate sporita si chiar baby boom in epoca ceauseilor, dar dublata de mortalitate infantila mereu peste medie. Da, am avut si inca avem analfabetism si incultura, inapetenta pentru treburile publice si pentru respectarea regulilor, a legilor...

Homo sovieticus

Dar n-ar fi cazul sa recunoasca in sfarsit respectivii intelectuali, mai toti prinsi intr-o forma sau alta in procesul de invatamant romanesc, macar acum in al doisprezecelea ceas ca poporul roman trage ponoasele unor ideologii staliniste care au pus pe primul plan dezvoltarea industriala si cresterea cu orice pret a productiei, nu educatia?

Este adevarat ca s-a dorit crearea unui "om nou", dar acum, privind cu luciditate in urma, se vede clar inselatoria: omul nou era de fapt "homo sovieticus", devotat carmaciului genial si partidului iubit.

Multe lucruri s-au schimbat intre timp, dar suntem inca in mare parte prizonierii respectivelor mentalitati, iar schimbarea respectivelor forme mentale necesita vointa, efort educational si mai ales timp.

Fireste, e salutara prezenta in spatiul public a elitei intelectuale, la fel cum e salutara prezenta in partide si institutii ale statului de drept, dar acum se vede cu claritate un alt indice de intarziere: insisi elitistii nu reusesc sa iasa din capcana concurentei pentru putere politica si a acuzatiilor reciproce.

Un proiect pentru Romania

Insisi elitistii n-au fost in stare sa vina asemeni pasoptistilor cu un proiect pentru Romania celui de-al XXI-lea secol, eventual pentru al III-lea mileniu. Nedorind sa-si riste cariera prin implicare pe fata in treburile publice, au facut-o ca "independentii" unuia sau ai altuia, iar credibilitatea li s-a diminuat sau chiar prabusit.

Or acum a sosit momentul cand asa nu mai merge, cand educatia si scoala romaneasca trebuie sa devina principala forta de modernizare a Romaniei, ca sa nu mai vorbim peste ani si ani de subdezvoltare si "indici de intarziere". Insa pentru asta e nevoie de implicarea nepartizana, cinstita si fatisa atat a elitei intelectuale, cat si politice pentru valoare si meritocratie, la fel cum e nevoie de lepadarea schismei intre ai nostri mari ca brazii si ai lor, ciumpalaci, nemernici si tampiti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4810 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tomegeo, uiti cam multe, deci persisti in boala numita "schizo"

Desi fost consilier prezidential pe tema "Cultura", presedintele a renuntzat la serviciile d-lui A. Plesu din motive prea putin cunoscute de pulime. La un anumit timp dupa "schimbare", d-l Plesu nu a facut cine-stie-ce declaratii impotriva presedintelui, totusi nu a avut niciodata o impresie prea buna vis-a-vis de presedintele tarii. Cu alte cuvinte, a criticat unele iesiri, unele fapte sau chiar unele hotarari ale presedintelui. Sper sa ai acces la arhiva si sa te documentezi, spre informarea reala a cetatenilor. Aruncand cu noroi in personalitatile culturale a Romaniei este o practica foarte veche, de la Ceasca incoace, evident, neuitand de iliescu, petre roman, nastase si alti "baroni". In consecinta, d-l A. Plesu nu facealtceva, decat sa-si spuna parerea si despre actuala putere, mai ales despre "prezidentialul" pregatit de usl. Este parerea domniei sale, pe care nu trebuie sa o impartaseasca toata lumea, mai ales cei care au fobie la cultura. Prin acest comportament nu domnia sa isi dovedeste vreo apartenenta, ci chiar dumneata, toarsu Tomegea. Deci, mai usurel cu pianul pe scari. Am zis.

 

Care educatzie, coane Tomegea ? Aia dusa de rapa de Tovarashea

Caterinca ? Aia mulsa de politrucii care au infestat parlamentu' mai ireversibil decat bacteriile de spital ? Nu vezi, coane Tomegea, ca nici macar ordinea shi disciplina, premisele oricarei institutzii care aspira la numele de shcoala, nu's capabili politrucii de la minister sa le impuna ? Pai la noi shcolile de ghettou au ajuns norma, nu exceptzia ! Toata Romania a ajuns un Ferentari.

 

Si totusi educatia poate revigora sanatatea ori-carui popor.

.

 

Știm,cunoștem și...

...se vede și fără binoclu că Pleșu e foarte frumos,se potrivește de minune cu Pora,Lupea și Turcan...le adăugăm și pe Mircea Marean și Cristoiu,și tabloul e aproape complet...

Pleșule,ia zi-ne nouă cum ai plagiat tu din H. Corbin...Liceanu a plagiat din Martin Heidegger iar Pora a plagiat din "Cotidianul"...ăh? Ne zici și nouă că nevastă-ta este colaboratoare a Securității ca și tine? Ăh?

Antena 3 este incă aici...vă ofticați,facocerilor oranjați? Ăh?

Onorabilul și fascinantul Voiculesco e la Baden-Baden...

O micutza completare, cu voia ta, ambifetze

"Onorabilul si fascinantul voiculesco" este...Bin Laden al Romaniei. Nu stiai? Uite ca ai aflat acum. Am zis.

A scris domnul Tomegea.

Nu am citit, nici nu voi citi ce scrie domnia sa. Dar asta nu ma impiedica sa spun fara teama de a gresi ca nu sunt de acord cu cele scrise, si pot spune fara sa gresesc, pot paria chiar, ca si de data aceasta tovul Tomegea bate campii cu gratie.

@ambidextru

Onorabilul și fascinantul turnator Voiculesco,nume de turnator, Felix, e la Baden-Baden...
Asa suna mai bine, madam ambidextru si vad ca-i cunosti foarte bine itinerariul lui Felix,esti unul dintre soriceii lui?

Cu o conditie:

Sa fie facuta de oameni sanatosi le bibilica.

Despre motivatii necredibile

Pe langa Basescu s-au aciuat in timp tot felul de indivizi. Trasatura principala a tuturor a fost lichelismul nativ . Nici unul dintre ei nu poate motiva acum ca nu era dumirit din start asupra stilului si naravului celui care urma sa-i dea simbria plus restul de avantaje . Pentru ca Basescu s-a dezvaluit pur si simplu marelui public inca din primii ani '90 .

 

Mare noroc cu ai vostri,

astia aciuati pe langa Iliescu si Felix, adica Decebalul si Traianul USL, care sunt cetateni, oameni, ce mai, ingeri chiar, de cea mai inalta, sublima chiar, calitate, moralitate, integralitate. Toti unu si unu. Morali, cinstiti, integri ce mai, sa-i pui la rana, nu alta. Dar problema este de unde rani, in Romania asta magistral condusa de USL?

BRAVOS, Dom' Tomegea ... :)):)):))

Ai scris aproape La_FEL de Bine ca și mine ... :)):)):))
Mergi pe calea ASTA și NU vei rătăci Drumuu'...

SE simte o Schimbare de Macaz in Abordarea Culturii și Identității NAȚIONALE a Romanilor, GRAV atacata de 23 de Cotolani ...
Io vorbesc, scriu, ma agit, de 23 de Ani.
De NOUA Ani pe Forumuri.
Da' ȘTII care este Testuu' I_Refutabil de In_Failibil ?

O O_Pozițiune DESCHISA in Cestia

SABOTĂRII Bibliotecii Naționale a Romanilor.

Cestie VECHE, incepută prin 1880 și continuata sub Nasuu' Agramat si Incult al Nomenklaturii de Varf pana in 1989 ...

De către NISIPARII,
Slugile to the Lipftacks, SCURȘI_strecurați_prelinși in TOATE, To'arasi,

Structurile de DECIZIE Medii și Mititele DIN Ministerele Romaniei ...
AIA_Care arunca NISIP la Rotile Romaniei ...
Liphtacks sau Slugi Naimite ale Liphtacks.

Ajung,
Raman,
Paraziteaza,
perpetuu TOATE, To'arasi, Ministerele Romaniei, de 154 de Ani Incoa'.

Folosind Prrostia,
Aroganta GOALA,
Lipsa de Vigilenta, To'arasi a Titularilor,
Co_Ruperea Paznicilor de Toate, To'arasi Tipurile

asta dacă
NU sunt chiar Titularii Slugi Crescute ATENT, din Vreme de către Liphtacks si im_PUL_sionate Acolosha ...

ASTA NU scriu NICIODATA To'arasi,
To'arasuu' BOIA si
Ailalatii, ejusdem farinae ...

Elitistii care NU stiu la o Adica, NIMIC, To'arasi CORECT si COMPLET despre Fenomenul Romanesc ...
Pentru ca NU NE iubesc ...

D'AIA !
Indiferent dacă sunt Etnici Romani sau Etnici Străini care FAC pe Romanii.

Demult NU am mai facut bascalie de F'Unuu' dintre Posstacks Dedicati LOR ...

Dincolo de Satisfactiunea In_Imaginabila IN SINE,

care imi este un Puternic Stimulent, aproape la Fel ca si Sexuu' ... :)):)):))
de a-i bascalia,

o fac si cu Sentimentuu' de a face o Actiune de ASANARE ... :)):)):))

Ii astept, rabdatoriu la Coltzuu' Cotiturii ... :)):)):)) :)):)):))
Precum Cotoiuu' la Borta ... :)):)):))

NU "se egzista" sa NU apara f'Unuu', cu Trompa lui luuuu...uuunga,

full of the de Koshs and the Anti_Romanian Moutchs ... :)):)):))
amușinand o Ocaziune de a mai DA Kopite in Romani ...

POATE chiar DOI, in Chiloti Tetra, cu un Mar si o Lumanare Aprinsa in Labbe si cu o Mantra Marait_Gemanda in Dintzi,

agitand o Opera Debila, da' Inalt Morala, chiar dacă MINIMA in Realitatea "Prezentului Actual" ...

Pe Matale, repet, te aștept cu O_Pozițiunea Personala despre Biblioteca Națională.

Ar fi o Premiera.
TOȚI, To'arasi, 'Telectualii ROMANI, unii chiar Romani, NU Slugi de Liphtacks,

CAD pe Spate ca Găinile Bete, hipnotizate de o Vedenie, Arătare, Zmeu,
numai de ele percepute, cand AUD de Cestiunea BNaR ...

 

Dom'le

Sunt aproape de acord ca tovul Tomegea scrie aproape la fel ca dumneata. Chiar imi place comparatia. Din fericire am decis sa nu mai citesc ce scrie tovul Tomegea, dar citind ce scrii dumneata, si tinand cont si de afirmatia pe care tocmai ati facut-o, in sensul ca scrieti aproape la fel, deduc ca am luat o decizie inteleapta.

Ie-te pe Primuu' cum APARU din Borta ... :)):)):))

STAI Ma_Talica, sa vin Acasă ...
Acuu' ma duc la o Sindrofie Literara ...

Ma voi SESIZA Pe-VOI, Toți, To'arasi, Pe_Rand

Faceți Listele, ca la Coada la Parizer inainte de 1989 ... :)):)):))

Sa NU va incaierați pe Ordinea Intrării la ... SESIZARE ... :)):)):))
Știți Povestea lu' Anton ... :)):)):))
Va promit ca voi fi bland cu Voi ...

Am un Bio_Ritm ... :)):)):))

Ba Tomegea,nu e vorba de culoarea ochilor!Fara diversiuni te rog.

E vorba de incompetenta si infractionalitatea lui Cacarau si a tuturor din USL,acest grup infractional care de cand a ajuns la guvernare nu fac altceva decat sa minta si sa fure.

 

Da, cine l-a intrebat de sanatate

pe ciochistul Andrei Plesu? Colaboratorii fostului regim criminal comunist sint oameni lipsiti de valoare morala.

Cam asta e problema,

Dar cine l-a intrebat dacă-i plac ori nu ochii lui
Antonescu?Și ar fi trebuit,că Petrică e acum langă
Antonescu...
Poate,nu-l vede bine și asta e altă poveste.

Sa nu uitam, ca Plesu a fost a fost aruncat de Basescu

de la presedintie ca o masea stricata,cu toate asemanarile carierelor lor.
- Amindoi au la baza FSN-ul din care s-au ridicat;
- Amindoi au fost minati in cariere de fripturismul care-i caracterizeaza;
- Amindoi si-au inselat ulterior,mentorii.Plesu pe Iliescu si Basescu pe Petre Roman;
- Amindoi au fost comunisti de frunte;
- Amindoi au colaborat cu securitatea la nivel inalt;
- Nici unul nu a facut nimic bun pentru societate.
Si,foarte important,amindoi ar trebui sa stie ca,parerile exprimate de ei au efect invers in rindul celor mai multi cetateni,din cauza lipsei acute de credibilitate in cei doi impostori.

 

Lui Tomegea ii plac ochii lui Antonescu...

Dar mai ales fundul lui unde nu stie cum sa il pupe ma bine.

Tomegea se indrepta vertiginos spre catigarea premiului "Comical Ali".

 

"Lui Andrei Plesu nu-i plac ochii lui Crin Antonescu"

Dar cui ai plac?...

 

Toarshu Tomegea!

Termina dom-le cu prostiile! Asta vrea sa fie articol de ziar?

 

Ochii !!

Facea cineva observatia ca, are ochi de peste mort de trei zile si cam asa arata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor