Marea batalie a lui Antonescu e cu PNL (Opinii)

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 23:58
6702 citiri
Marea batalie a lui Antonescu e cu PNL (Opinii)

M-am uitat la reinventarea lui Crin Antonescu din ultima perioada. Cred ca si-a luat consultanti noi si, as indrazni sa spun, destul de buni. Asta pentru ca l-au scos din impasul de idei si popularitate in care picase. Doar ca noua lui strategie pare sa aiba o singura finalitate, urmarita cat se poate de clar - iesirea din alianta cu PSD.

Ar fi o miscare curajoasa, desigur, dar postura de opozant poate da rezultate foarte bune. Toti presedintii Romaniei din 1996 incoace au castigat din postura de lideri ai Opozitiei.

Exista insa si o problema. Nu atat cu PSD sau cu opozitia inca slaba de acum. Exista o problema cu propriul sau partid. PNL, in ciuda certurilor cu PSD, in ciuda faptului ca ministrilor sai li se "da cu tifla" adesea de catre premier, ca oamenii sai din esalonul doi sunt de multe ori dati la o parte de pesedisti, ca in teritoriu alti oameni sunt, in cele mai multe judete, rudele sarace si batjocorite, iubeste guvernarea.

De ce oare? Sa ne intelegem, PNL, ca de altfel toate partidele importante din Romania, e un partid construit pe "capusarea administratiei". Fie la centru, fie in teritoriu. Oamenii sai trag tare sa ajunga la putere pentru a capata functii pentru ei, neveste, fini, amante si pentru a pune laba pe contracte grase cu statul date tot de institutiile pe care le conduc. Cum naiba altfel ar ajunge toti putred de bogati?

Aveti idee cat "si-a tras" PNL de cand a revenit la guvernare? Mult, cum au facut-o si cei din PSD (probabil mai mult, ca sunt mai multi), si PDL sau UDMR inaintea lor. Si isi trag in continuare. In fiecare zi sunt semnate contracte paguboase pentru platitorul de taxe, dar foarte profitabile pentru sefii mari si mici din PNL.

Or, daca Antonescu decide sa rupa guvernarea pentru ca asa are sanse mai mari sa devina presedinte, isi asuma riscul ca partidul sau sa-l distruga. Pentru ca, sa fie clar, daca se rupe USL, PSD ramane la guvernare. Are premierul si poate construi destul de usor o majoritate cu UDMR, minoritatile, bucati bune din PP-DD si, as indrazni un pronostic, chiar si cu Partidul Conservator, daca Dan Voiculescu va constata ca nu mai e rentabil sa mergi pe mana lui Crin Antonescu. Sau macar cu bucati din Partidul Conservator.

In traducere, PNL va fi ejectat de la guvernare. Odata cu contractele, pentru ca asa se intampla mereu. Noii veniti pe functii reziliaza aproape toate contractele "vechi".

Asta imi aduce aminte de campania pentru locale din 2012 cand, fiind evident pericolul ca un primar PDL din Capitala sa piarda alegerile, o firma care primise un contract de la acesta ajunsese sa faca singura campanie negativa candidatului USL, fara stirea "binefacatorului" portocaliu, tocmai pentru ca stia ca risca sa piarda contractul daca se schimba puterea. Si l-a pierdut.

Va dati seama cati nemultumiti vor fi in PNL? Multi si puternici. Pentru ca ce risca ei prin plecarea de la guvernare? Foarte mult. Pentru a castiga jocul asta, ar insemna ca Antonescu sa castige prezidentialele si, cumva, sa reuseasca sa rastoarne si guvernul PSD. Sau sa astepte pana la alegerile din 2016. Pe care nu au nicio garantie ca le castiga.

Asta e marele risc al lui Antonescu. Omul care pune totul pe o singura carte - castigarea prezidentialelor. Daca nu-i iese, la scurt timp dupa alegeri, se poate considera fostul presedinte al PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu iesire guvernare, #Crin Antonescu rupere USL , #PNL