Opinii: Optiunile PNL si fibrilatiile PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 18:07
4935 citiri
Opinii: Optiunile PNL si fibrilatiile PSD

Daca cineva a luat cumva in serios jocul invitatilor la consultari politice din aceste zile a cazut intr-o mare capcana. Niciunul dintre partide nu are, de fapt, nicio curiozitate sa afle parerea celorlalte despre temele mari de interes national invocate tocmai pentru ca dau bine la popor.

De fapt, vorbim strict despre pozitionari strategice. Este inceputul unui dans care, vorba lui Cristian Diaconescu, se poate incheia cu orice reasezari pe scena politica.

Asadar, Crin Antonescu a invitat toate partidelele la negocieri de pace pentru a se afirma ca lider autentic transpartinic si potential prezidentiabil. Emil Boc nu se putea duce dupa ce PNL a respins moratoriul lui Traian Basescu. Dar nici nu se facea sa refuze pur si simpu, asa ca a lansat o contrainvitatie pentru Crin Antonescu la sedinta coalitiei.

Sigur ca dl. Antonescu nu se putea duce, caci si-ar fi dinamitat propriul demers. Daca macar vreunul dintre ei ar fi fost sincer in intentia de discuta serios, ar fi acceptat invitatia in orice conditii si ar fi discutat pana cand cadea sub masa in numele interesului national. Nu e cazul.

Asa se face ca Emil Boc a ramas cu puterea unita, ceea ce e un succes, caci a convins UDMR si minoritatile sa nu se duca nici ele la intalnirea cu liderul PNL, dar i-a lasat acestuia o usa larg deschisa, pe care, sigur, Crin Antonescu nu va intra in cel putin urmatoarele luni.

Este insa o usa de care pare a se teme UNPR, partid a carui evacuare din Palatul Victoria ar putea fi unul intre preturile revenirii PNL la guvernare, foarte aproape de alegeri sau dupa.

Ponta vs. Crin

La randul sau, Crin Antonescu a ramas sa discute cu PSD (caci PC nu se pune), mai precis cu esalonul al doilea al PSD, pentru ca Victor Ponta, alt perpelit de interesul national, nu a onorat invitatia liberala. Nici nu putea s-o faca. Si nu doar din cauza declaratiilor foarte contondente recente ale lui Crin Antonescu la adresa PSD, cat, mai ales, pentru ca nu se putea aseza in trena liderului liberal care se desprinde, din ce in ce mai deranjant pentru "micul Titulescu", in lider al Opozitiei.

Absenta lui Victor Ponta pare sa-l fi enervat pe Crin Antonescu cu mult mai mult decat cea a lui Emil Boc: "Exista complexe la domnul Ponta, niste frustrari pe care pot sa le inteleg in plan uman. Trebuie sa inteleaga si domnia sa ca este liderul unui partid politic mare si ca atare trebuie sa isi consume in intimitate aceste lucruri, daca vrea sa faca treaba din punct de vedere politic si eu cred in continuare ca va putea depasi aceste lucruri, ca se va putea comporta ca un lider politic adevarat".

PSD a fost reprezentat de o delegatie condusa de catre secretarul general Liviu Dragnea si nu s-a dus acolo ca sa discute despre interesul national. Social-democratii au intrat in fibrilatii de cand Crin Antonescu, atat de cuminte pana acum, a intors foaia.

"Speram sa aflam azi, poate pentru ultima data, daca domnul Crin Antonescu si PNL doresc sa ramana in continuare in Opozitie. Trebuie sa-si clarifice care sunt raporturile pe care le are cu PD-L sau cu o grupare din PD-L. Este grav ca PNL preia in ultima perioada multe dintre temele domnului Traian Basescu. Ne intereseaza ce s-a intamplat in aceste zile. Au fost niste declaratii reciproce de dragoste si niste lacrimi de nostalgie si (ne intrebam daca, n.r.) se intentioneaza ca dupa 2012 PNL sa refaca Alianta DA cu PD-L sau daca PNL ramane consecvent, asa cum in intentiile pe care ni le-a exprimat in toate intalnirile pe care le-am avut pana acum", spunea Liviu Dragnea cam pamantiu inainte de discutii.

A iesit de la ele ceva mai linistit: "Eu am pus intrebarile pe care le-am pus si public inainte, domnul Antonescu a spus ca nu e adevarat, ca nu a avut niciun fel de intalniri, ca nu e vorba de dragoste sau nostalgie intre PD-L si PNL si ca nu intentioneaza sa faca o alianta cu PD-L. Eu am luat act de declaratiile dumnealui si le cred".

Surse prezente la discutii vorbesc chiar despre un ultimatum dat lui Crin Antonescu in privinta atacurilor la adresa PSD.

Raspunsul liderului liberal n-a fost prea incurajator pentru social democrati: "Nu am primit niciun ultimatum de la nimeni (...) Aceasta chestiune cu schimburile de atacuri nu are nimic de-a face cu actiunea noastra comuna de a gasi o formula comuna pentru a inlocui Guvernul PD-L. Anglia, SUA si URSS au purtat un razboi intreg impotriva lui Hitler si pentru asta nici americanii si nici englezii nu au devenit comunisti".

Viitorul e in mainile PNL

Dincolo de toate acestea, socoteala politica e simpla. Singura sansa a PSD de a guverna in forta din 2012 este sa mentina dreapta dezbinata. Daca dreapta se reface, electoratul Aliantei DA, masa aceea imensa de nehotarati, se va revigora si PSD n-are nicio sansa sa calce in Palatul Victoria. Factorul decisiv va fi PNL.

Daca ramane cu PSD ar putea ramane un partener minor la guvernare. Daca PNL se impaca cu PD-L ar putea capata, conform procentelor, pozitia dominanta a guvernarii, adica intoarcerea la situatia ideala pentru liberali din 2005, ba chiar mai buna, caci ar mai avea doar doi ani de coabitare fortata cu un Traian Basescu ajuns, inevitabil, la apusul carierei.

Dar PNL nu se poate impaca cu un PD-L condus de Emil Boc si in care Elena Udrea are o pozitiei dominanta atat de ostentativa. Dar un PD-L condus de Vasile Blaga si/sau de oamenii lui n-ar fi cat de poate de atractiv? Sunt chestiuni pe care le va transa Congresul PD-L din ianuarie si se pare, cel putin deocamdata, ca Emil Boc nu mai intentioneaza sa candideze la un nou mandat.

Rezultatul Congresului PD-L va fi momentul adevarului si ne va arata cu destul de multa claritate cine va conduce Romania din 2012: PSD sau o noua alianta a dreptei. Restul e joc de scena si exercitiu de pozitionare.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#consultari Crin Antonescu, #alianta PNL PDL, #alianta PNL PSD, #Ponta Antonescu atacuri , #PNL