Pentru cine joaca, de fapt, Crin Antonescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 12:45
8477 citiri
Pentru cine joaca, de fapt, Crin Antonescu? (Opinii)

Straniu jocul pe care il face dl Antonescu acuzand destul de explicit o conspiratie interna liberala care l-ar fi determinat sa renunte la candidatura prezidentiala.

"Klaus Iohannis nu era luat pe nepregatite, de vreme ce unii oameni deja umblau prin oras vorbind ca nu mai pot traversa ca-i prind cetatenii si-i spun sa-l puna pe Iohannis si nu pe Antonescu. Klaus Iohannis era in tema cu asta. N-am avut, din pacate, o discutie transanta, atunci cand am discutat ultima oara, luni seara, cred, si l-am intrebat 'vrei sa candidezi la Presedintie, crezi ca esti mai bine plasat, facem o discutie despre asta' si a spus ca nu, n-ar vrea, dar totusi sa facem niste studii pana prin luna august.

Si atunci, decat sa fac studii pana in luna august, prefer, cu ce tine de mine, sa dau sansa grabirii lucrurilor si adunarii cat mai largi in primul rand a PNL, dar poate mai mult decat atat, in spatele unui candidat care sa aiba o sansa.

(...) Alde dl. Orban si dl. Atanasiu, cu care nu am nimic personal (...), n-ar fi umblat prin oras povestind cum le cere lor lumea sa schimbe candidatul, daca n-ar fi stiut ca dl Iohannis doreste sa candideze. Astea sunt lucruri pe care cei cu oarecare experienta politica le stiu", a declarat Crin Antonescu.

Este adevarat ca, vineri, cu numai o zi inainte ca dl Antonescu sa-si anunte retragerea, Ludovic Orban mi-a acordat un interviu in care explica de ce acesta nu mai are nicio sansa sa castige alegerile prezidentiale si spunea intr-adevar ca electoratul liberal cere schimbarea candidatului la prezidentiale al PNL:

"Toti cei care au facut campanie au auzit multi simpatizanti liberali spunand Schimbati-l pe Antonescu cu Iohannis si va votam! (...) Aproape 80% dintre romani ii sunt ostili lui Antonescu. Nu are sansa se castige prezidentialele din cauza acestei ostilitati."

Dar Ludovic Orban nu este de ieri adversarul lui Crin Antonescu. L-a ajutat sa preia presedintia partidului in 2009, dar dupa aceea relatiile lor au devenit foarte incordate, dl Orban fiind considerat un autentic disident in cadrul PNL si de cateva ori la un pas de excludere.

Si totusi niciodata dl Antonescu nu mi s-a parut prea impresionat de adversitatea dlui Orban si nici de a altor liberali nemultumiti, care fie au fost ignorati, fie de-a dreptul maziliti.

De ce i-a devenit "naturelul" atat de "simtitor" acum, incat numai ce a tusit mai tare dl Orban ca dl Antonescu s-a si executat? De teama dezbaterilor in contradictoriu, dupa cum sustine? Sa fim seriosi! Asta este viata dlui Antonescu de cand se afla la varful PNL. Si, apoi, nici macar nu era au autentic val de contestare. A fost doar un interviu sever al dlui Orban.

In plus, prea multi dintre liberalii cu functii importante au ramas in mod evident perplecsi in fata anuntului de sambata pentru a crede intr-o foarte mare conspiratie. Si, atunci, de cand tremura dl Antonescu in fata unui grup care in mod traditional ii este ostil?

Sau era totusi grupul de contestatari/conspiratori cu mult mai mare decat Iohannis - Orban - Atanasiu, atat de mare incat sa constitutie o autentica masa critica? Asta ar insemna ca dl Antonescu a pierdut partidul din mana si ca retragerea sa nu este este un sacrificiu pentru evitarea dezbaterilor in contradictoriu, ci o consecinta a pierderii sustinerii politice, adica exact ce spunea dl Orban.

Pe de alta parte, in interviul pe care l-a acordat Ziare.com in ultima zi a campaniei electorale, dl Antonescu parea constient ca exista posibilitatea sa piarda si candidatura prezidentiala in ipoteza unui esec si chiar pregatit pentru o asemenea varianta:

"Daca nu convingeti la europarlamentare, credeti ca puteti convinge la prezidentiale?

In ce masura acest lucru afecteaza candidatura mea la prezidentiale va decide partidul. Dar, daca eu renunt la candidatura, dl Ponta e presedinte de acum. Daca partidul va face alta optiune, o voi respecta".

De ce nu a asteptat sa se pronunte partidul? Pentru ca a preferat victimizarea unei evidente pierderi de sustinere sau nu pierduse sustinerea, dar a vrut sa se joace de-a conspiratia?

Sunt cateva lucruri care nu se prea leaga in toata aceasta poveste. Mai degraba mi se pare ca dl Antonescu face un joc de imagine.

Pe de-o parte, ar putea fi un joc al victimizarii subtile in vederea unei eventuale relansari a carierei politice ulterioare. Romanii sunt mioritici, eroul nostru e ciobanul rapus, simpatia noastra se duce catre invins, indiferent cat de tare apreciem invingatorul. Acesta este modelul national daca vreti.

Dar victimizarea prin invocarea tradarii a inceput atat de repede, incat pune in pericol chiar obiectivul invocat de Crin Antonescu - gruparea in spatele unui candidat cu sansa reala.

Dl Antonescu este un politician cu mult prea multa experienta pentru a nu intelege ca in felul acesta pune o bomba la temelia lui Klaus Iohannis.

Dl Iohannis nu este un personaj popular si nici foarte bine cunoscut, mai degraba misterios. Cel mai important atu al domniei sale este aura nemteasca, care inseamna in principal seriozitatea si onoarea. Daca devine un tradator, produsul unei conspiratii, aura aceasta se face praf. Neamtul ar deveni cat se poate de roman si pentru un politican roman este la fel de apetisant ca branza de vaci degresata.

Si atunci ma intreb pentru cine joaca de fapt Crin Antonescu? Este dl Iohannis doar un iepure aruncat in lupta pentru a atrage cainii pentru ca adevaratul candidat sa fie cat mai protejat mediatic? Sau creeaza Crin Antonescu premisele pentru ca mai spre toamna sa fie implorat sa isi reia candidatura, din cauza neperformantei electorale a lui Klaus Iohannis, pe modelul Stolojan 2004?

Greu de spus deocamdata. Dar ceea ce se intampla este suficient de atipic pentru Crin Antonescu pentru a ridica mari semne de intrebare.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Antonescu candidatura presedintie, #Antonescu Iohannis PNL, #Iohannis Orban Antonescu , #PNL