PNL-PC, divort de rebranduire sau fuga sobolanilor? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 13:58
5683 citiri
PNL-PC, divort de rebranduire sau fuga sobolanilor? (Opinii)
Foto: Arhiva

Sunt la moda divorturile de rebranduire politica, cele care curata de trecutul si afacerile fostului partener, asa ca avem motive suficiente sa credem ca razvratirea PC, ai carui lideri sustin ca protocolul cu PNL nu functioneaza, este tot o miscare politica strategica.

Undeva in laboratoarele Intactului s-ar fi facut scoteala ca un Antonescu liber de Dan Voiculescu are sanse mai mari in batalia prezidentiala care se anunta. Sa nu uitam ca, recent, sef de camapnie i-ar fi devenit unul dintre moderatorii A3, adica Niels Schnecker.

Dar este la fel de adevarat ca pentru asa o miscare strategica era nevoie de un prim moment de realism, de asumare. Cam ca la un inceput de dezalcoolizare, cand se rosteste propozitia: "Ma numesc X si sunt alcoolic". Adica era nevoie ca Dan Voiculescu sa zica "Ma numesc Felix si reprezint o povara electorala pentru oricine se asociaza cu mine".

Ma indoiesc ca Dan Voiculescu este dispus sa admita asa ceva. Daca ar fi fost vreo clipa apt de o asemenea asumare, probabil ca politica si presa romaneasca ar fi aratat altfel.

De aceea, inclin sa cred ca mai degraba denuntarea protocolului ACD de catre conservatori izvoraste din instinctul de supravietuire al sobolanului cand simte ca nu e departe scufundarea corabiei. Un instinct care a facut din PC, pe vremuri PUR, un etalon de oportunism si tradare in politica romaneasca.

Nu a exista partener pe care Dan Voiculescu sa nu-l tradeze dupa ce partidul sau de doi lei a fost tractat in Parlament, eventual chiar in Guvern, atunci cand vantul a inceput sa sufle din alta directie.

Este mai probabil ca Dan Voiculescu sa fi inceput pregatirile pentru ceea ce evenimentele si sondajele arata demult si a devenit greu de evitat: ruperea USL si prabusirea lui Crin Antonescu. Daca proiectul Constitutiei de care si-a legat numele se va dovedi un esec, situatie destul de previzibila pentru ca e greu ca CCR sa treaca peste enormitatile cuprinse in el, deci si regionalizarea va deveni imposibila in perioada urmatoare, USL isi va pierde si ultima ratiune de a fi, mai precis PSD va pierde si ultimul motiv pentru a tine PNL in barca guvernarii.

Iar Dan Voiculescu nu vrea sa se duca la fund impreuna cu liberalii.

Protocolul despre care vorbeste PC nu a existat in mod real niciodata, ca document politic, pentru ca PC nu este un partid politic autentic. Este anexa unei televiziuni cu care Dan Voiculescu isi face treburile, acelea din dosarul Alexandrescu (apropos, ce liniste interesanta s-a lasat in jurul acelui dosar de santaj!).

Ruperea protocolului inseamna un singur lucru de fapt. Ca Antena 3 sa treaca in slujba altcuiva, de exemplu a lui Victor Ponta, care are acum toate parghiile puterii, in schimbul satisfacerii intereselor lui Dan Voiculescu. Atat si nimic mai mult.

Si tot A3 ne va arata care dintre cele doua ipoteze se confirma, dupa atitudinea "editoriala" fata de Crin Antonescu si Victor Ponta. Acolo, nu in mai stiu eu ce fituica fara valoare, e adevarul.

Deocamdata Crin Antonescu a fost primit cu covor rosu in studioul Antenei 3. Ultimul cadou de adio, inainte ca Dan Voiculescu sa-i dea liderului PNL lovitura de gratie sau epoca post divort de rebranduire? Vom vedea in curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#PNL PC protocol ACD, #Antonescu Voiculescu Ponta, #PC protocol PNL , #PNL