Politicianul tonomat (Opinii)

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 23:57
9488 citiri
Politicianul tonomat (Opinii)
Foto: onmilwuakee.com

Crin Antonescu si-a justificat decizia de a participa la scabroasa emisiune de pe Antena 1, in care a fost prezentat filmuletul cu Emil Boc in vestiar, prin faptul ca nu stia despre ce urmeaza sa se discute.

Domnia sa a povestit ca a fost sunat de producator care l-a invitat spunandu-i doar ca va fi un subiect politic important. Adica mai putine informatii decat a primit Silviu Prigoana, care, odata cu invitatia, inspirat refuzata, a aflat si detaliile "bombei de presa".

Dar sa zicem ca, intr-adevar, domnul Antonescu nu a stiut decat ceea ce pretinde ca i s-a spus. Acceptarea unei invitatii in aceste conditii nu e o scuza, e o circumstanta agravanta. Cum adica sa intri intr-o discutie fara sa stii despre ce se va vorbi? Adica fara o minima documentare asupra subiectului? Fara a avea poate nici cea mai mica expertiza asupra domeniului cu pricina? Sa zicem ca nu era un subiect scabros. Sa zicem ca era un subiect cat se poate de serios, dar despre care Crin Antonescu habar nu are.

Nu e o rusine sa nu stii. Este o rusine sa pretinzi ca stii atunci cand nu stii si sa-ti mai si dai cu presupusul. Cu atat mai mult cu cat nu esti un om obisnuit, nu esti nici macar un jurnalist in cautare de audienta. Esti un politician de prim rang, al carui vot croieste soarta tarii, si cu ambitii de presedinte pe deasupra.

Adica esti un om a carui vorba, fiecare vorba, trebuie sa aiba greutate si sa fie un autentic reper. Faptul ca este dispus sa vorbeasca oricand, despre orice, in orice emisiune, cu orice interlocutori nu face decat sa-l descalifice o data in plus pe Crin Antonescu.

Din nefericire, domnia sa nu este o exceptie. Colega sa, Alina Gorghiu, s-a grabit sa-l apere povestind cum accepta, la randul sau, invitatii la emisiuni TV "in orb", adica fara sa stie despre ce urmeaza sa se discute. Ca-i agricultura, ca-s norme in constructii, ca e fundul gol al unui politician, nu conteaza, merge banda! Merge cu aceleasi platitudini, cu aceleasi vorbe goale de continut, cu aceeasi lipsa de fond si de solutii reale.

Zilele trecute, alta lumina a politicii romanesti, Mircea Toader, insusi seful deputatilor PDL, emitea ipoteze inacceptabile despre cauzele reale ale mortii celor rapusi de frig si viscol, inainte ca IML sa fi incheiat rapoartele de autopsie. A cazut si Traian Basescu in pacatul acesta, cand explica de ce nu are Romania nevoie de autostrazi si cand acuza ineficienta DNA bazandu-se pe date eronate.

De boala asta sufera cel putin 90% dintre politicienii romani si este motivul pentru care electoratul nu mai asociaza cuvintele politica, seriozitate si competenta. Mai toti vorbesc despre orice, oricand, oriunde, indiferent daca au minime cunostinte in domeniu, emit verdicte, improvizeaza judecati de valoare bazandu-se pe banuieli si zvonuri. Batalia pe aparitiile tv este atat de mare, inclusiv in cadrul aceluiasi partid, incat invitatiile sunt acceptate pe nerasuflate, fara comentarii, fara conditii, fara o minima selectie.

Am auzit medici vorbind despre inundatii, am auzit filologi clampanind despre interventia la incendii, am auzit juristi explicand care-i treaba cu aterizarile de urgenta.

E drept, in Parlament nu se voteaza in functie de competente. Un parlamentar trebuie sa decida si in privinta unor acte normative pentru domenii cu care nu are mare lucru in comun. Dar, in nod normal, in astfel de situatii, trebuie sa se documenteze, daca nu citind, macar discutand cu specialsiti sau macar colegi cu expertiza in domeniul respectiv. In 99% din cazuri insa, singurul criteriu de vot este degetul liderului de grup, deci directiva de partid. Dar asta nu impiedica datul cu parerea despre orice, oricand.

Este desigur si vina ziaristilor, care invita in functie de algoritm, de indicatiile patronului, de propriile simpatii sau interese, de talentele oratorice, in functie de orice altceva decat competenta. De aceea si emisiunile tv sunt imensa lor majoritate, la fel ca politica, spectacole de circ total irelevante, cu sau fara nuduri.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Crin Antonescu Antena, #Antonescu imagini Boc, #competente politicieni Romania , #PNL