Scriitorul si jurnalistul francez de origine romana Radu Portocala ii transmite lui Crin Antonescu - care a "profanat memoria Bratienilor" - sa isi respecte "angajamentul solemn" luat in fara Parlamentului si a intregului popor si sa isi dea demisia.
Intr-o scrisoare deschisa, publicata pe Romania Liberala, Portocala subliniaza ca "PNL nu mai e ce ar trebui sa fie", iar despartirea liberalilor de Antonescu este "o urgenta absoluta".
Scriitorul vorbeste despre rezultatul pe care l-a obtinut USL, "o alianta prea larga, prea concesiva - si, deci, neinspirata" la referendum, subliniind ca gravitatea esecului "nu este numai politica, ci in egala masura simbolica si ale carei consecinte se vor face simtite multa vreme de aici inainte".
Potrivit lui Radu Portocala, incercarea de demitere a lui Traian Basescu "va ramane in memorii ca o simpla aventura, cu tot ce comporta mai negativ acest cuvant".
"Nimic din ceea ce s-a facut nu s-a facut bine, incepand cu negocierea de ultim moment a sprijinului parlamentar al formatiunilor din afara USL in vederea suspendarii sefului statului si terminand cu nesocotirea spinoasei probleme a listelor electorale irealiste, ceea ce a insemnat supunerea referendumului la conditia intrunirii unui cvorum absurd", noteaza scriitorul.
Acesta sustine ca actiunile intreprinse in ultimele saptamani de catre USL - deci si PNL - pot fi caracterizate de cuvintele "amatorism, dezordine, improvizatie, pripeala".
"Acum, cand rezultatele referendumului sunt cunoscute, apare limpede ca, printr-o pregatire temeinica, el ar fi putut sa fie castigat. S-a preferat graba, ceea ce, in politica, este o greseala de neiertat.
Dupa cum adevaratei, indispensabilei comunicari, atat in interiorul tarii, cat si in afara ei, i-a fost preferata demagogia certitudinilor nejustificate si agresivitatea pagubitoare", se mai arata in scrisoarea deschisa.
Radu Portocala avertizeaza ca, "prin aceasta aventura, in care Guvernul USL s-a aruncat fara sa-si informeze aliatii si pe care a continuat-o fara sa comunice cu ei, Romania a pierdut o buna parte din micul capital international de incredere pe care il acumulase".
Esecul rasunator al referendumului
"Desigur, nu orice insucces trebuie sanctionat. Exista, insa, esecuri rasunatoare, esecuri ale caror efecte sunt grave. Cel din ziua de 29 iulie 2012 este unul dintre acestea si nimeni nu are dreptul sa-l rastalmaceasca in victorie numai pentru mentinerea unui statu quo partinic.
Pentru ca nu a fost apreciata corect capacitatea formatiunii prezidentiale si a ramificatiilor ei de a influenta partenerii straini ai Romaniei si pentru ca nu s-a raspuns cum ar fi trebuit acestei strategii de denigrare, tara a fost durabil discreditata, dupa cum discreditat a fost si Partidul National Liberal, privit acum drept discretionar si nedemocratic.
Nu mai suntem nici macar in fata unui esec, ci a unui dezastru!", adauga scriitorul.
El aminteste de declaratia lui Crin Antonescu din plenul Parlamentului, pe 6 iulie, la votul de suspendare, cand a precizat ca isi va da demisia in cazul in care Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni.
"Era un angajament solemn, luat, prin intermediul senatorilor si deputatilor, in fata intregului popor. El nu comporta nicio clauza suspensiva legata de numarul de voturi in favoarea sau impotriva demiterii dlui Traian Basescu. Plecarea acestuia din urma din fruntea statului era singura conditie pusa de domnul Crin Antonescu.
Ii ramane, deci, sa asume consecintele propriilor sale decizii, care au culminat cu acest legamant", puncteaza Portocala.
Timp de trei ani, de la propulsarea sa la conducerea PNL, "in conditii indoielnice si ca rezultat al vointei unor falsi strategi", Crin Antonescu a incercat, oricare ar fi fost pretul, sa-i transforme pe liberali intr-o structura de combatere a lui Traian Basescu, adauga Portocala, atragand atentia ca, dupa invalidarea referendumului, PNL se afla in situatia "de a nu mai avea nimic de propus".
"Antonescu a profanat memoria Bratienilor"
"Lupta politica, adversitatile sunt firesti, dar ele isi pierd orice sens, devin pura si sterila demagogie daca nu le insoteste de vointa politica de a construi. Din 2009 incoace, PNL a uitat acest adevar. (...) Profanind memoria Bratienilor - despre care a spus de curand ca au condus 'cu o mina de fier' si ca s-au dedat la 'anumite combinatii' - domnul Crin Antonescu a incercat sa-si justifice paradoxalele principii de presedinte al partidului: autoritar si absent in acelasi timp, gata sa-si asume cu intransigenta 'combinatiile' gandite de altii", completeaza scriitorul.
Obnubilat de ideea inlaturarii lui Traian Basescu de la presedintia tarii, PNL-ul condus de Crin Antonescu "a uitat ca guvernarea trebuie pregatita si pare a fi lasat aceasta grija in sarcina partenerilor sai de coalitie", se mai arata in scrisoarea deschisa.
Radu Portocala: Inlocuirea lui Crin Antonescu, un lucru bun pentru PNL -Interviu Ziare.com
"E un demers periculos pentru ca, in timp, presupune riscul subordonarii si al marginalizarii. A fost depasit momentul acelui 'prin noi insine!' pe care domnul Crin Antonescu l-a preluat o clipa, pentru a-l uita de indata ce s-a ivit ocazia. S-a ajuns azi la un biet 'Prin oricine, catre orice!' anuntator al derivelor de maine.
Chiar daca in contextul actual al Romaniei acest lucru poate parea straniu, irealizabil, faptul ca politica trebuie sa fie o forma de creatie e totusi un adevar. Politica inseamna o viziune si puterea de a o transpune in realitate. PNL n-a dovedit, de-a lungul ultimilor trei ani, ca ar avea vreo viziune - in afara de cea negativa, privind demiterea presedintelui", completeaza Radu Portocala.
Acesta se intreaba cate initiative a avut PNL de-a lungul ultimilor trei ani, cate proiecte de lege a supus Parlamentului si cate idei de reforma a propus opiniei publice.
"PNL nu mai este ce trebuie sa fie"
PNL, sustine scriitorul, "nu mai este ceea ce ar trebui sa fie".
"Alegatorii, simpatizantii si chiar militantii liberali repeta din ce in ce mai des aceasta fraza, in care sunt cuprinse multe si neplacute adevaruri. In formula actuala, cu optiunile actuale, PNL nu se indreapta spre o victorie sigura, ci spre un marasm din care-i va fi foarte greu sa revina si care-l poate impinge pentru multa vreme in afara scenei politice romanesti", continua scriitorul, subliniind ca Antonescu "este un personaj politic, dar nu o personalitate politica".
"El e lipsit de un trecut politic si aparent nu-si poate construi un destin politic. Impunerea sa la conducerea partidului s-a datorat unor calcule gresite si nu-i confera decat o foarte relativa legitimitate. Prin stilul de conducere pe care l-a adoptat - si care se poate rezuma in parafraza 'partidul sunt eu' -, el nu numai ca si-a aratat limitele, dar le-a si impus intregului partid, impunandu-i un adevarat blocaj din interior.
De-a lungul saptamanilor de interimat la presedintia tarii, domnul Crin Antonescu a aratat ca singura sa arma este invectiva, ceea ce, fireste, nu-i confera statura unui adevarat om politic. Actiunile sale din ultimii trei ani au facut rau partidului. Cele din ultimele saptamani fac rau tarii", completeaza Portocala.
Concluzia acestuia este ca "PNL ar trebui se desparta de domnul Crin Antonescu. Mai mult: aceasta despartire este, incepand de astazi, o urgenta absoluta".
"PNL trebuie sa gaseasca forta, curajul de a se dezice de cel care l-a atras in aceasta aventura si care, acum, e pe cale de a deveni un pericol pentru stabilitatea Romaniei. PNL si toti simpatizantii sai merita o soarta mai buna decat cea pe care le-o propune domnl Crin Antonescu. Pentru liberali, a venit vremea intoarcerii nu numai la normalitate, dar si la realitate", conchide Radu Portocala.