Ruptura dintre Antonescu si PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 12:28
11793 citiri
Ruptura dintre Antonescu si PNL (Opinii)

Crin Antonescu este foarte viteaz si intransigent in declaratii in privinta conditiilor mentinerii USL:

"Un singur lucru trebuie sa fie clar si pentru Victor Ponta, si pentru Ilie Sarbu, si pentru Daniel Constantin, si pentru toata lumea: PNL a facut in anumite conditii si a cerut votul romanilor pentru USL. Daca cineva crede ca PNL, cumintel asa, va accepta transformarea USL intr-un fel de mosie a lui Victor Ponta sau intr-un fel de USD mai mare, se insala".

Adica liberalii sunt principiali. Par decisi, transmite Crin Antonescu, sa ramana in Guvern numai si numai in conditii curate.

Dar nu stiu in ce masura aceasta spirala a amenintarilor in care a intrat Crin Antonescu este sustinuta de restul partidului, mai ales in teritoriu.

Politica romaneasca nu este una a principiilor, si insusi dl. Antonescu - in 2012 sustinatorul revocarii judecatorilor CCR si al modificarii post referendum a listelor electorale, autodeclaratul dusman al Departamentului de Stat - este o dovada vie a acestui lucru.

Dar in teritoriu principiile sunt batute nu numai de interesul electoral al momentului. Ci si de bani. Primarul, presedintele de CJ stiu un lucru simplu: cine e la putere are pe mana banii si ii imparte. Cine ii primeste poate sa-si satisfaca alegatorii din comunitate. Cine nu ii primeste nu isi poate multumi alegatorii, le pierde sustinerea, mai ales in mediul rural, imposibil de multumit doar cu declaratii puternice si principii. Nu tine.

Asadar, ceea ce stiu acum primarii liberali, parlamentarii liberali, presedintii de CJ, presedintii de filiale liberali e ca daca PNL iese de la guvernare vor ramane fara fonduri exact intr-un an dublu electoral cand asteptarile si nevoile sunt mai mari ca oricand.

Pentru ca nu cred sa isi imagineze cineva ca o guvernare USD va mai da vreun leut pentru administratiile locale liberale, in conditiile in care PNL ii va deveni rival la ambele scrutine de anul acesta.

Teoretic, iesirea de la guvernare potenteaza sansele lui Crin Antonescu la prezidentiale. Teoretic. Practic, insa, primarii stiu ca sansele reale ale unui candidat tin de capacitatea masinariei de partide de a mobiliza electoratul. Si cum sa-l mobilizezi cand nu ai nimic de oferit?

Teoria politica se face tandari fata in fata cu realitatea politicii romanesti, care leaga strans succesul de banii investiti in campanie. Sigur, si acum PSD are partea leului. Dar mai putin e mai mult decat nimic.

Deja exista informatii ca filialele au dat semnale clare impotriva iesirii de la guvernare, iar Calin Popescu Tariceanu a prins momentul si le-a dat intr-un fel glas, propunand o strategie de salvare a situatiei.

O miscare abila impotriva marelui rival care i-a luat sefia PNL in 2009.

In plus, Crin Antonescu nu prea are cu ce strange PSD. USD are majoritate deja si nu ma indoiesc ca UDMR nu va ezita sa se alature, pentru ca maghiarii stiu bine care sunt regulile politicii romanesti si ce motiveaza votul.

Crin Antonescu spune ca in caz de rupere ar fi necesara redesemnarea lui Victor Ponta de catre Traian Basescu. Nu e chiar asa. Nici Calin Popescu Tariceanu nu a avut nevoie de redesemnare cand a scos PD de la guvernare.

Mandatul premierului se pierde prin demisie sau motiune, iar daca isi trece noua formula prin Parlament e bine merci premier in continuare, pana la alegerile viitoare.

Ma intreb, asadar, daca dincolo de atitudinea batoasa si intransigenta de la varf, PNL este asa de dornic sa treaca in Opozitie de grija lui Daniel Constantin sau a prerogativelor d-lui Iohannis. Pentru ca, daca nu este, soarta lui Crin Antonescu, inclusiv ca presdinte PNL, dupa o eventuala intrare in Opozitie, ar deveni extrem de problematica, la fel ca unitatea PNL.

Criza aceasta l-a legitimat intr-un fel ca lider pe Klaus Iohannis, pana acum un primvice-presedinte mai mult simbolic, dar l-a expus enorm pe Crin Antonescu.

Spre deosebire de Victor Ponta, care si-a permis sa ramana imaculat si calm, sustinator neconditionat al USL pana in 2016 cel putin, lasand atacurile pe seama unor purtatori de mesaj foarte eficienti, Crin Antonescu a intrat adanc in spirala violentei acestui scandal.

Si pe cat de adanc a intrat, pe atat mai dificil ii devine pasul inapoi si pe atat ii va si deconta efectele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#PNL PSD USL, #rupere USL, #Antonescu Ponta , #PNL