Tariceanu isi face partid - cine il urmeaza si cine ramane in PNL

Joi, 27 Februarie 2014, ora 18:14
19163 citiri
Tariceanu isi face partid - cine il urmeaza si cine ramane in PNL

Liberalii s-au intalnit de urgenta, joi dimineata, intr-o sedinta la care au participat liderul formatiunii, Crin Antonescu, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, si senatorul Teodor Atanasiu.

Intalnirea a avut loc dupa ce Calin Popescu Tariceanu a demisionat din PNL si a anuntat ca va infiinta un nou partid, care se va numi Partidul Reformator Liberal (PRL), lucru care s-a si intamplat, joi.

Dupa plecarea lui Tariceanu, parerile in PNL au fost impartite: unii liberali s-au solidarizat cu fostul premier, spunand ca decizia ruperii USL a fost una gresita si au declarat ca vor demisiona si ei. In schimb, alti liberali l-au criticat pe Tariceanu pentru faptul ca a ales sa actioneze impotriva PNL.

Cioburile USL: Antonescu face Opozitie, Ponta reface Guvernul, iar Tariceanu isi face partid si vrea presedinte

Fostul premier a demisionat din PNL, miercuri, dupa ce liberalii au votat pentru iesirea de la guvernare si ruperea USL. El a considerat ca aceasta decizie este gresita si a discutat cu Victor Ponta, inainte de a-si da demisia, despre o posibilitate de mentinere a aliantei.

Tariceanu isi face partid: Candidez si la presedintie, sigur il inving pe Antonescu (Video)

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor politice:

18:00 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca ruperea USL nu a fost un lucru bun, argumentand ca aliantele "se fac de obicei pentru atingerea unor obiective", transmite Mediafax.

17:45 - Presedintele PNL Bacau, Romeo Stavarache, a spus pentru Ziare.com ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu a facut o mare greseala atunci cand a parasit partidul, fiind convins ca fostul presedinte liberal este "manat de alte interese" si ca la baza ar sta un "scenariu" pus la cale de PSD.

Stavarache (PNL Bacau), indignat: Tariceanu e manat de alte interese. E un scenariu PSD

17:20 - Vicepresedintele UNPR, Eugen Nicolicea, a declarat pentru Ziare.com ca PNL ar putea sa ceara radierea la tribunal a USL, aceasta fiind in continuare inregistrata ca alianta politica.

Vicepresedinte UNPR: PNL poate cere radierea USL la tribunal

17.10 - Liderul PNL Gorj, senatorul Dian Popescu, apreciaza ca decizia fostului premier Calin Popescu Tariceanu de a infiinta un nou partid liberal reprezinta "cea mai mare prostie" pe care acesta o putea face, apreciind ca nu il va urma nimeni in noua formatiune.

16.40 - Presedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, afirma ca fostul presedinte al partidului Calin Popescu Tariceanu a considerat mai importanta agenda personala decat cea a PNL, el precizand ca nu are semnale ca liberali suceveni il vor urma in noul partid pe care il infiinteaza.

16.20 - Senatorul Calin Popescu Tariceanu a anuntat oficial, printr-un comunicat de presa, infiintarea Partidului Reformator Liberal, informeaza B1 Tv.

16.08 - Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, considera ca decizia lui Crin Antonescu de a scoate PNL de la guvernare reprezinta un "teatru ieftin" prin care liderul PNL incearca sa scape de raspundere. Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com in contextul ruperii USL si demisiei lui Calin Popescu Tariceanu din partid, Andrei Chiliman spune ca il intelege pe acesta in plan personal, dar subliniaza ca in plan politic nu e "adeptul niciunei aliante nationale conjuncturale".

Chiliman: Antonescu sa demisioneze pentru esecul USL. Tariceanu e un liberal autentic - Interviu

16.00 - "Nu vreau sa va dau nume, dar sunt destul de multi oameni care vor veni in Partidul Reformator Liberal, atat membri PNL cat si oameni neafiliati politic (...) S-ar putea sa intre la guvernare niste persoane, chiar daca partidul nu e inregistrat", a spus senatorul Sorin Iliesiu, primul sustinator al lui Tariceanu pentru noul partid, pentru Ziare.com.

Iliesiu: Vor veni multi in partidul lui Tariceanu. Probabil avem oameni la guvernare

15.50 - Liderul PNL Constanta, Gheorghe Dragomir, considera "regretabil" gestul lui Calin Popescu Tariceanu de a parasi PNL, el spunand ca acesta nu va mai putea sa construiasca un partid "asa cum a avut" si ca PSD nu il va sprijini pana la capat si "il va lasa din brate" inaintea prezidentialelor.

15.35 - "Nu demisionez din PNL, insa eu sunt profund necajit de decizia care a fost luata (ruperea USL - n.red.), nu sunt de acord cu ea, dar ma bucur ca Ponta a zis ca programul de guvernare va ramane cel al USL-ului. In continuare lupt sa fac lumea sa inteleaga ca locul PNL e in USL si e foarte important ca organizatiile locale merg inainte cu alianta (USL - n.red.) ", a declarat Radu Stroe la Antena 3.

15.27 - Liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, considera ca Tariceanu va fi urmat de "maximum cinci persoane" din tot partidul.

15.20 - 24 de secretari de stat din partea PNL, inclusiv presedinti si vicepresedinti ai unor agentii guvernamentale, au demisionat joi. Premierul Victor Ponta a semnat deciziile de eliberare din functie, informeaza Mediafax, citata de Realitatea Tv.

24 de secretari de stat din partea PNL au demisionat

15.05 - Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat pentru Mediafax ca ii ureaza lui Calin Popescu Tariceanu mult succes in construirea Partidului Reformator Liberal avand in vedere ca pana in prezent ar avea doar doi membri.

14.47 - Vicepresedintele PNL Horea Uioreanu, presedinte interimar al PNL Cluj, a transmis intr-un comunicat de presa ca demersul lui Calin Popescu Tariceanu de a-si crea un partid, un "UNPR cu papion", demonstreaza ca acesta iubeste functiile mai mult decat liberalismul. Potrivit acestuia, "liberalii adevarati nu il vor urma".

14.40 - Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat pentru Mediafax ca nu este de acord cu decizia lui Tariceanu de a demisiona din PNL si de a infiinta o noua formatiune politica liberala. El a mai spus ca fostul premier a facut "o grava greseala politica" parasind PNL, apreciind ca Tariceanu este "intr-un moment de deruta" si ca deciziile luate de acesta in ultima perioada au fost premeditate.

14.30 - Consilierul premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda de la UDMR, spune ca isi doreste ca partidul sau sa voteze pentru intrarea la guvernare alaturi de USD, spunand ca se vor intelege inclusiv cu Partidul Conservator, dar nu cu liderul informal al acestuia, Dan Voiculescu, cel cunoscut pentru atitudini dure anti-maghiare.

Frunda, despre UDMR la guvernare: Ne vom intelege cu toti, dar nu cu Voiculescu

14.17 - Liderii PNL Mures - presedintele filialei, Ciprian Dobre, si deputatul Cristian Chirtes - afirma ca nu il vor urma pe Calin Popescu Tariceanu, desi regreta plecarea acestuia din partid, si ca nu cred ca acesta ar avea vreo sansa in alegerile prezidentiale in fata lui Crin Antonescu, potrivit Mediafax.

14.01 - Fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea, a anuntat joi ca nu demisioneaza din PNL pentru a se inscrie in partidul lui Tariceanu. Asta dupe ce, miercuri, el se declarase solidar cu fostul premier.

13.50 - Deputatul PNL Mihaita Calimente a criticat demisia lui Calin Popescu Tariceanu din partid, afirmand ca "este degradant pentru Tariceanu, care a stat pe scaunul lui Bratianu, sa mearga sa le tina oala de noapte lui Basescu si Ponta".

Ponta ofera posturi in Guvern pentru liberalii care pleaca in partidul lui Tariceanu

13.40 - Elena Udrea il acuza pe Victor Ponta ca mituieste liberalii care sa-i asigure o majoritate parlamentara confortabila.

"Victor Ponta a iesit la cumparaturi... Pe bani publici. Cumpara liberalii care sunt gata sa il lase pe Antonescu cu tot cu decizia lui de a pleca de la guvernare in brate. Plateste bine, cu posturi in administratia publica. Cu alte cuvinte, mituieste cu banii nostri, ai tuturor, liberalii care sa-i asigure o majoritate parlamentara confortabila si care sa slabeasca partidul cu care pana de curand era aliat", a scris Elena Udrea pe Facebook.

13.20 - Victor Ponta a mai anuntat ca Tariceanu nu isi doreste sa vina in Guvern. "Mi l-am dorit ca ministru in Cabinet si inainte sa plece din PNL, dar domnia sa nu-si doreste asa ceva", a spus primul ministru.

Victor Ponta: Nu ii luam lui Crin Antonescu postul de la Senat. Tariceanu nu vrea sa vina in Guvern

13.17 - Premierul Victor Ponta a declarat joi, la iesirea de la bilantul DNA, ca USD nu va incerca sa ii ia lui Crin Antonescu presedintia Senatului, dupa cum nici nu i va demite pe prefectii liberali.

13.02 - Senatorul de Sibiu Sorin Iliesiu, exclus din PNL, spune ca se va alatura Partidului Reformator Liberal pe care a anuntat ca il va infiinta Calin Popescu Tariceanu, el sustinand ca noua formatiune va fi inregistrata "in timp record", "in maximum o luna".

12.50 - Vicepresedintele PNL Radu Stroe a declarat, joi, ca nu va parasi partidul pentru a se alatura fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

12.45 - Vicepresedinte PNL Dan Motreanu a criticat decizia luata de Tariceanu, afirmand ca incepand de miercuri, acesta "face parte din randul fostilor presedinti de partid care au dezamagit", alegand sa actioneze impotriva PNL "tocmai atunci cand partidul putea sa devina, pe termen lung, cel mai important partid de dreapta".

12.40 - Presedintele PNL, Crin Antonescu, s-a aratat deschis unei curse pentru presedintie in care sa il aiba concurent pe Calin Popescu Tariceanu. El a ironizat si posibila alianta pe care ar putea sa o faca partidul pe care urmeaza sa il infiinteze Calin Popescu Tariceanu cu USD. "Acest partid pe care il va forma Tariceanu ar putea fi, in USD, pe langa PC, asa cum era PC pe langa PNL. Ar fi un USD reformator, dar nu un USL", a afirmat Antonescu.

Antonescu ironizeaza partidul lui Tariceanu: Ar fi un USD reformator, dar nu un USL. Ar fi un fel de PC

12.15 - Deputatul PNL de Buzau Titi Holban, aflat la cel de-al doilea mandat de parlamentar, a declarat pentru Mediafax ca va demisiona din PNL, nemultumit de iesirea liberalilor de la guvernare. El a spus ca ii reproseaza liderului PNL Crin Antonescu faptul ca nu a stiut sa negocieze cu PSD astfel incat sa nu se ajunga la criza si apoi la ruptura USL.

12.05 - Liderul Organizatiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, afirma ca UDMR trebuie sa profite de ruperea USL, in care a avut "un oarecare rol", si ca solutia ce impiedica "demontarea" legilor favorabile maghiarimii de catre CC sau de un nou guvern e sa se incheie acorduri guvernamentale bilaterale, potrivit Mediafax.

Un deputat PNL trece in tabara lui Tariceanu: Multi il vor urma

Ruperea USL rupe PNL

USL s-a rupt, marti seara, dupa ce liderii PNL au votat, in sedinta Delegatiei Permanente, iesirea de la guvernare. In plus, ministrii liberali si-au dat demisia, miercuri. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a fost printre cei sase liberali care au votat impotriva ruperii USL.

Crin Antonescu: USL si-a incetat existenta. Cerem demisia lui Victor Ponta

Miercuri seara, Tariceanu a declarat intr-o emisiune televizata la Antena 3 ca plecarea din PNL a fost una dintre cele mai grele decizii din viata lui, mentionand ca a luat in calcul mai multe considerente, primul dintre acestea fiind moralitatea.

El a precizat ca, in conditiile in care va fi sustinut de USD la presedintie, va accepta sprijinul si va candida la alegerile din toamna. In plus, el a anuntat ca va infiinta un nou partid, care se va numi Partidul Reformator Liberal (PRL).

Fostul premier a mai spus ca Antonescu a promovat decizia de rupere a USL "cu multa insistenta", fara a tine cont de interesele PNL, ci de interesele personale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Calin Popescu Tariceanu demisie PNL, #Calin Popescu Tariceanu nou partid, #liberali partid nou Tariceanu, #sedinta PNL partid Tariceanu, #rupere USL , #PNL