Liberalii au dreptate, dar... (Opinii)

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 12:48
1472 citiri
Liberalii au dreptate, dar... (Opinii)
Foto: emaramaures.ro

Chiar daca nu esti vreun fan al PNL, (mai ales) in frunte cu presedintele sau, Crin Antonescu, este neindoielnic ca ultimele lor propuneri privind modalitatea de alegere a primarilor si presedintilor de consilii judetene sunt absolut judicioase si fezabile.

Pe scurt este vorba de alegerea in doua tururi a primarilor si de selectarea presedintilor de consilii judetene prin votul consilierilor locali si judeteni alesi. O maniera care s-a mai utilizat si care pe parcurs a fost abandonata din considerente oportuniste si partizane. Sa le luam pe rand!

Primarul unei localitati ar trebui sa fie, macar de principiu, expresia electiva a vointei locuitorilor cu drept de vot ai unei localitati anume. Adica, a majoritatii electorilor din acea unitate administrativ teritoriala, care consimt sa-si exprime vointa prin vot. Respectiv a 50%+1 vot, din totalul optiunilor exprimate. Orice alt procent inferior celui de mai sus se poate taxa drept expresie a unei ilegitimitati si a unui abuz la adresa notiunii de democratie.

Atunci cand astazi un primar este ales intr-un singur tur de scrutin cu majoritatea relativa a voturilor, cu un procent inferior lui 50%, se poate spune fara gres ca este o expresie a unei minoritati sau ca este un primar doar prezumtiv ales de cetatenii respectivei comunitati. Pentru ca nu se stie unde ar fi mers optiunile celor care au avut alta alegere.

Cetatenii au dreptul la o a doua alegere, adica al doilea tur de scrutin, pentru definitivarea optiunii alternative intre primii doi clasati. Caz in care, obligatoriu, primul va avea cei 50%+1 necesari. Si mai ales, legitimitatea dorita.

Putin altfel este cazul cu presedintii de consilii judetene. Pentru cei care nu sunt prea familiarizati cu aceasta institutie, si sunt destui din aceasta categorie, vom spune ca ele sunt niste organisme deliberative de nivel judetean, un fel de parlamente judetene, care insa prin conducerile lor si prin aparatul propriu au si atributii executive in plan teritorial.

Insasi denumirea de presedinte al consiliului judetean indica faptul ca functia nu este echivalenta cu cea de presedinte al judetului, ci doar de presedinte al unui consiliu ales. Care la randul sau isi alege un presedinte in interiorul organismului numit consiliu judetean. Unul dintre consilieri, caruia i se deleaga misiuni de reprezentare si conducere, precum si unele atributii executive definite de lege. Nici macar consilierii locali n-ar fi indrituiti sa participe la aceasta alegere.

Pe parcurs, insa, principiile au fost substituite de interese. Uneori in dispretul oricarei logici si justificari. Ori cu justificari ilogice. Partidele mai mari si mai influente (PSD) au dorit sa-si adjudece o felie chiar mai mare decat li se cuvenea prin diferenta de amplitudine. Astfel s-a renuntat la turul al doilea, cica din ratiuni de economie bugetara. Si s-au adjudecat mandate cu 20 si ceva din totalul voturilor.

Presedintii de consilii judetene s-au vrut un fel de viceregi cu legitimitati excesive si opozabile autoritatii centrale a statului sau ale propriului partid. Si astfel s-a adoptat modalitatea alegerii prin vot direct a acestora, pentru ca nimeni sa nu poata sa atenteze la majestatea si privilegiile lor.

Propunerile emanate de PNL ar avea menirea sa repuna lucrurile pe fagasul normal, cel cu care a debutat tanara democratie romaneasca la momentul nasterii ei. Si, bineinteles, din aceasta cauza reactiile contrare cele mai vehemente au venit din partea celor privilegiati de actualul sistem.

Dar, daca ne gandim si mai bine, vom constata ca nici demersul PNL nu este neaparat generat de cele mai curate si bune intentii, ci, pesemne, din dorinta, legitima, de altfel, de a bara calea actualului aliat, si poate a adversarului de maine, PSD, catre monopolizarea puterii locale, in detrimentul perdantilor de maine printre care poate fi chiar PNL.

Ce frumos ar fi totusi, daca am fi in mai mare masura dependenti de principii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#alegeri primarie, #turul doi primar, #algerei consiliu judetean, #alegeri primar , #PNL
Comentarii