Vulturii deasupra PNL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Mai 2014, ora 10:15
6795 citiri
Vulturii deasupra PNL (Opinii)

Cand un animal, mai ales unul mare, este in agonie, deasupra lui incep sa se adune vulturii. Unii planeaza si mai smulg cate o bucatica. In jurul lui, dintii hienelor sclipesc.

Cam asta este imaginea pe care mi-o sugereaza acum PNL. Un partid aflat in deriva, debusolat care nu isi mai gaseste cadenta si care isi vede liderul in cadere libera.

Marea problema a PNL si a lui Crin Antonescu este ca nu mai are in acest moment un electorat tinta, in raport cu care sa fie foarte bine conturat si credibil. De ani de zile, liberalii si Crin Antonescu s-au concentrat pe un singur obiectiv - antiBasescu. In numele lui a fost creata alianta contra naturii cu socialistii, in numele lui au fost facute concesiile de stanga din timpul guvernarii USL, in numele lui au fost comise gravele abuzuri la adresa statului de drept din vara lui 2012.

In toata aceasta perioada PNL a crescut artificial, spune Eugen Nicolaescu, iar acum se intoarce spre electroatul lui de baza. Nu e asa de simplu, dupa cum se vede.

Eu as zice ca in toata aceasta perioada PNL si-a schimbat, de fapt, electoratul. A fost parasit de multi dintre oamenii autentic de dreapta, de cei care nu au putut admite nu suspendarea presedintelui, pentru ca ea este, in sine, un demers constitutional, ci derapajele majore care au instotit-o si care, practic, au dus parcursul euroatlantic al Roamniei intr-o situatie limita, intr-un pericol major.

Inclusiv liberali vechi, adversari ai presedintelui Basescu, precum Andrei Chiliman sau Vlad Moisescu nu au putut admite, de exemplu, atacul la CCR, invocarea posibilitatii revocarii judecatorilor CCR sau declararea departamentului de stat de la Washington drept dusman.

Acest electorat este foarte greu de adus inapoi. Ce a fost facut si spus atunci a ramas in istorie, nu poate fi sters cu buretele. Asa cum nu pot fi sterse toate masurile de stanga ale Guvernului Ponta, acceptate de liberali fara nicio rezistenta sau, in cel mai bun caz, cu una minima.

Acest electorat a fost inlocuit progresiv cu unul care avea un singur obiectiv, cu orice pret si in orice conditii - daramarea lui Traian Baseascu, din cele mai varii motive, de la un anumit tip de comportament si discurs, pana la masurile de austeritate, dar in niciun caz motive ideologice.

Acest electorat nu se poate impaca usor cu ruperea USL, alianta de care i se legau marile sperante si asteptari. Pentru acest electrorat ruperea USL este o tradare. De aceea el pleaca acum masiv de langa PNL si se duce catre PSD. Dovada sunt cifrele din sondaje - PNL scade, PSD creste, din exact acelasi bazin electoral, al USL.

Iar PSD apasa cat poate pe acest discurs, inclusiv prin sintagma "USL traieste", deci idealul antiBasescu traieste, dar fara PNL - Antonescu. Si sub aceasta umbrela ciuguleste din trupul liberal om cu om, iar mai nou, se pare, si cu filiala intreaga.

In plus, Crin Antonescu experimenteza pentru prima data o problema majora: capacul mediatic exact pe posturile urmarite in mod special de electoratul din ultimii ani al PNL. A disparut din dezbatere, nu se mai vede, nu se mai aude. Incearca sa multumesca si o parte si cealalta, sa fie si antiBasescu si antiPonta, si fidel demersului din 2012, dar admitand eroarea unuor proceduri ale momentului politic. Insuficient pentru o tabara, suparator pentru cealalta.

Aceasta pierdere grava de cadenta si debusolare in discursul liderului amplifica debulsolarea din partid. Sa zicem ca socul pierdrii avantajelor puterii ar fi fost depasit daca in fata se deschidea perspectiva tot mai solida a revenirii la putere. Dar ea, dimpotriva, se diminueaza pe masura ce scorurile din sondaje scad.

In acest moment mi se pare ca PNL nici nu mai este preocupat de scorul din sondaje. Cred ca liberalii privesc acum doar spre congresul foarte previzibil de dupa alegeri si fiecare incearca sa se pozitioneze in raport cu viitorul. Inapoi spre PSD cu Tariceanu, care deja a inceput pregatirea pentru acest congres, chiar daca este in afara PNL? Cu Iohannis spre o alianta cu PDL? Cu PMP?

Pe Crin Antonescu pare a nu mai miza nimeni. Nici macar el inusi, cat timp se bazeaza tot mai mult pe imaginea lui Klaus Iohannis. Vulturii din partid si din afara partidului au inceput sa isi imparta prada in perspectiva momentului adevarului.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....