Antonescu: I-am cerut sefului STS intreruperea serviciilor pentru Traian Basescu

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 18:12
9325 citiri
Antonescu: I-am cerut sefului STS intreruperea serviciilor pentru Traian Basescu
Foto: Digi 24

Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a anuntat, vineri dupa-amiaza, ca i-a cerut sefului STS, generalul Marcel Opris, sa intrerupa serviciile speciale instalate pentru Traian Basescu.

"Am adresat o solicitare scrisa sefului STS prin care i-am cerut sa ia de indata masurile pentru a se intra in legalitate, intreruperea functionarii acestor servicii speciale intr-un spatiu privat si pentru o persoana privata.

In aceasta perioada, presedintele suspendat nu detine niciuna din calitatile publice prevazute a beneficia de aceste servicii. Cred ca STS va lua aceste masuri si, odata cu ele, din punctul meu de vedere, cazul este inchis", a explicat Crin Antonescu.

Ministrul Apararii: Basescu poate pastra linia telefonica instalata de STS

Inainte sa anunte ca i-a cerut generalului Marcel Opris suspendarea liniei de telecomunicatii speciale de la sediul de campanie al lui Traian Basescu, Crin Antonescu a trecut in revista cele mai importante momente ale scandalului STS.

"Sa clarificam lucrurile cu STS si instalarea unor echipamente de comunicatii la sediul de campanie al lui Traian Basescu. S-a deschis o dezbatere publica, a fost de datoria mea sa limpezesc niste lucruri in raport cu legea. Pe mine personal, ca individ, nu ma intereseaza cate telefoane speciale are la dispozitie Basescu, poate sa aiba mii. In tara asta exista insa legi care trebuie respectate si exista oameni care au prin lege obligatia de a face ca legile sa fie respectate.

La fel a socotit si Comisia de aparare din Senat. Lucrurile sunt foarte clare, echipamentele instalate acolo au fost instalate in virtutea unei legislatii care prevede strict beneficiarii unor asemenea servicii. Au fost instalate printr-o interpretate mai larga decat prevede legea a notiunii de presedinte. Persoana care exercita atributiile acestei functii e una singura, nu avem in legislatie notiunea de presedinte suspendat", a povestit Antonescu.

De asemenea, seful interimar al statului roman si-a exprimat speranta ca ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, sa le transmita secretarului de stat Hillary Clinton si presedintele Barack Obama discursurile "marelui democrat Traian Basescu".

"Despre lovitura de stat si aprecierile lui Basescu despre Comisia de aparare, vreau sa spun un singur lucru. Reprezentantii principalelor state cu traditie democratica, reprezentantii la Bucuresti, sa faca cunoscute aceste discursuri ale lui Traian Basescu conducerilor lor politice din SUA si Romania.

Imi doresc ca ambasadorul Gitenstein sa ii informeze pe Hillary Clinton, pe Barack Obama cine este si cum se exprima marele democrat Traian Basescu, sa comunice faptul ca o Comisie a Senatului e calificata drept 'adunatura de politruci si ticalosi' de un om care mai vrea sa fie presedinte", a atras atentia Antonescu.

In continuare, presedintele interimar a tinut sa avertizeze ca astfel de declaratii sunt preluate de catre presa straina si fac rau Romaniei.

"S-a vorbit de incercarea mea de a destructura serviciile speciale din Romania, o aberatie, nu era vorba de mai multe servicii, ci de un serviciu. Traian Basescu nu mai are niciun sef de serviciu pe care il avea cand a preluat mandatul.

Astfel de lucruri fac rau Romaniei pentru ca astfel de declaratii sunt preluate de presa straina si imaginea Ramaniei se poate deprecia din nou, in ciuda eforturilor facute in aceste zile, fie pentru ca l-ar putea crede, fie pentru ca ar realiza in ce stadiu a ajuns un om care vrea sa mai conduca Romania", mai spus Crin Antonescu.

"Traian Basescu, o epava politica"

Totodata, presedintele interimar l-a caracterizat pe Traian Basescu drept o epava politica, care ar trebui sa renunte macar la un lucru: sa-l mai ameninte si sa incerce sa-l mai intimideze.

"Legea se aplica nu cum vrea Traian Basescu, cum da ordine de pe gard sau din masina, ci in conformitate cu legea. Imi pare rau sa o spun, Traian Basescu este o epava politica prin atitudine, prin aspect, prin comportament (...)

Eu cred ca domnul Basescu ar trebui sa renunte macar la un lucru: nu pe mine sa ma ameninte sau intimideze. Stie de ani buni ca nu sunt omul pe care sa-l santajeze.

Daca amenintarile cu puscaria ii pot speria pe unii din diferite partide care au incalcat legea, pe mine nu are cum sa ma sperie", a accentuat Antonescu.

Totodata, in inceputul conferintei de presa, presedintele interimar a apreciat ca un limbaj ca al lui Traian Basescu nu a mai auzit decat la "tovarasul Nicolae Ceausescu".

"Am vazut o fateta de necrezut pentru un om public, in general, cu atat mai mult pentru un sef de stat, in iesirile de ieri (joi - n. red.) ale domnului Basescu.

Intr-un mod iresponsabil fata de aceasta tara, domnia sa a vorbit de lovitura de stat, de destructurarea serviciilor, de ticalosi, tradatori, un limbaj politic pe care nu l-am mai auzit nici macar in Romania de la sfarsitul lui 1989, de la tovarasul Nicolae Ceausescu, pe vremea aceea seful de partid al lui Traian Basescu, si in Europa de la puciul de la Moscova, din 1981", a afirmat Antonescu.

Nu in ultimul rand, presedintele interimar a opinat ca miza referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, din data de 29 iulie, este ca intreaga Romanie sa fie salvata de a ajunge o epava.

Basescu: Paiata de la Cotroceni si clica sa de ticalosi vor raspunde in fata legii

"Miza acestui referendum este ca intreaga Romanie sa fie salvata de la a ajunge o epava (...) A reusit, dintr-un adversar politic pe care l-am respectat, sa ma dezguste", a conchis Crin Antonescu.

Reactia de vineri a presedintelui interimar vine dupa ce, joi, presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca "paiata de la Cotroceni si clica sa de ticalosi vor raspunde in fata legii", in contextul posibilei demiteri a sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Crin Antonescu STS dezinstalare echipamente, #Crin Antonescu Marcel Opris telefon Basescu, #echipamente speciale STS Traian Basescu , #presedinte interimar