Antonescu: Nu ma retrag din politica! Decizia CCR e nedreapta

Marti, 21 August 2012, ora 14:43
10988 citiri
Antonescu: Nu ma retrag din politica! Decizia CCR e nedreapta
Foto: Realitatea Tv

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat ca nu se va retrage din politica, dupa decizia CCR de marti, deorece "Traian Basescu a fost demis in realitate pe fond", desi CCR a decis ca presedintele suspendat poate reveni la Cotroceni. Totodata, a apreciat ca hotararea Curtii este una nedreapta.

CCR: Referendumul invalidat, Basescu revine la Cotroceni

"Primul lucru care trebuie spus este ca atat eu, ca presedinte interimar al Romaniei, cat si PNL vom respecta, asa cum am anuntat si cum este corect, hotararea Curtii. Nimeni nu pune la indoiala respectarea deciziei CCR.

Al doilea lucru, la fel de clar: socotim hotararea CCR nedreapta, pentru ca ignora de fapt prin acesti 8,5 milioane o majoritate reala a cetatenilor care ar fi trebuit sa constituie cvorumul.

In mod paradoxal, cu propriile sale decizii, hotarari, solicitari, CCR a refuzat sa ia act de situatia ca cel putin peste doua milioane de alegatori romani nu puteau figura pe listele permanente si nu puteau fi luati in calcul la cvorum", a spus Crin Antonescu, marti, la sediul PNL.

USL nu va coabita cu Traian Basescu

Acesta a mentionat ca, desi respecta decizia CCR, pentru USL Traian Basescu nu mai este presedinte al Romaniei "sau este presedinte ilegitim pe care din punct de vedere politic nu il recunoastem".

"Avem de ales intre a recunoaste o hotarare asa cum a fost ea luata, pe care o respingem si in a recunoaste vointa cetatatenilor romani", a spus presedintele interimar, completand ca marea problema a Romaniei este regimul Basescu.

Crin Antonescu a subliniat ca, din punct de vedere birocratic, regimul Basescu forteaza o victorie si revenirea in functia de presedinte "a unui om care a fost in masura coplesitoare delegitimat de majoritatea covarsitoare a romanilor".

Totodata, liderul liberal a sustinut ca nu se pune problema unei coabitari cu Traian Basescu, asa cum sugerase anterior prim-ministrul Victor Ponta ca se va intampla, in cazul intoarcerii in functia de presedinte a lui Traian Basescu.

"Basescu poate sa coabiteze cu Parchetul General, cu majoritatea CCR, cu serviciile secrete, cu autoritatile internationale, dar nu mai poate coabita cu 7,5 milioane de romani, o majoritate covarsitoare a corpului electoral. Obligatia noastra nu este fata de CCR, fata de Traian Basescu si prietenii lui dinauntru si dinafara, este fata de acesti 7,5 milioane de romani", a mentionat Antonescu.

Antonescu si refuzul unei retrageri anuntate

Acesta a explicat ca nu se va retrage din viata politica, asa cum afirmase pe 6 iulie, in plenul Parlamentului, ca va face in cazul in care Traian Basescu nu va fi demis in urma referendumului.

"Am spus limpede ca ma voi retrage din politica, nu ma voi retrage din politica, pentru ca Traian Basescu a fost demis in realitate, pe fond, pe temeiuri de legalitate. Eu nu fug in fata tuturor combinatiilor de putere pe care Traian Basescu le face.

Cum as putea sa le cer acestor oameni sa creada in continuare in democratie, in puterea votului, in faptul ca Romania este o tara independenta, daca eu as fugi?", a continuat presedintele interimar, care a completat ca asteapta sa fie arestat.

"Astept ca Monica Macovei sa ma aresteze, astept ca partidul-Parchet sa ma aresteze pe mine si pe toti cei care sunt in slujba acestor oameni", a intarit Antonescu, care a repetat ca hotararea CCR va fi recunoscuta si aplicata de USL, deoarece reprezentantii sai cred "in puterea rabdatoare a democratiei".

Antonescu redevine presedinte al PNL

"PNL ramane in serviciul celor 7,5 milioane de oameni, cu toate riscurile, eforturile, frustrarea si dezamagirea pe care azi o simtim si noi ca si toti acei cetateni romani care isi vad votul si vointa batjocorite", a afirmat liberalul, care a sustinut ca nu va folosi "armele regimului Basescu".

Totodata, el a facut apel catre oameni sa sprijine Guvernul, cu care s-a declarat "pe deplin solidar", dar si ca "nu putem fi ignorati si calcati in picioare la nesfarsit".

"Nimeni nu poate dicta in Romania ca intr-o colonie si toti cetatenii constienti, curajosi si convinsi de dreptatea lor si romanii trebuie sa continue lupta. Imi voi relua activitatea politica in calitate de presedinte al PNL si copresedinte al USL", a conchis Crin Antonescu.

La finalul conferintei de presa, intrebat daca este posibila declansarea unei alte proceduri de suspendare a presedintelui Traian Basescu, liderul liberal a raspuns "Fara doar si poate".

Nu in ultimul rand, acesta a apreciat ca romanii au facut "ce trebuia facut, lucrul corect in democratie", manifestandu-si inca o data frustrarea pentru decizia Curtii si precizand ca nu exista alta cale in democratie "decat sa urmam regulile".

Decizia CCR de invalidare a referendumului: Bucurie la PDL, nemultumiri in USL

CCR a decis, marti, ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. Dupa aceasta decizie, presedintele suspendat urmeaza sa revina in functie la Cotroceni, in locul presedintelui interimar Crin Antonescu, dupa 46 de zile.

Potrivit judecatorului CCR Tudorel Toader, decizia a fost luata cu majoritatea legala ceruta, fiind vorba despre o majoritate calificata, iar rezultatul a fost cel de invalidare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Crin Antonescu decizie CCR, #declaratii Crin Antonescu decizie CCR, #Antonescu declaratii Basescu, #Antonescu decizie referendum , #presedinte interimar