Antonescu, primul discurs la Cotroceni: Garantez buna functionare a statului roman

Marti, 10 Iulie 2012, ora 20:51
8854 citiri
Antonescu, primul discurs la Cotroceni: Garantez buna functionare a statului roman
Foto: B1TV

Presedintele interimar Crin Antonescu a sustinut marti seara primul sau discurs la Palatul Cotroceni. El a subliniat in repetate randuri ca Romania este un stat de drept, a prezentat intalnirile pe care le-a avut in prima zi de mandat si a afirmat ca referendumul va fi organizat conform ordonantei de urgenta emise de guvern

Crin Antonescu a tinut sa precizeze inca de la inceputul discursului sau ca nu face "confuzia" intre un presedinte interimar si unul ales, asa ca principala sa misiune va fi sa indeplineasca "functiunile pe care un presedinte le are in sistemul constitutional romanesc".

"Principala mea obligatie este de a veghea asupra si de a garanta respectara Constitutiei si legilor tarii, funct tuturor institutiilor statului roman, respectarea obligatiilor interne si internationale pe care statul roman le are", a subliniat Antonescu, adagand ca garanteaza respectarea Constitutiei si a tuturor angajamentelor, cum ar fi cele luate in cadrul NATO si UE.

"Suntem intr-un moment pe care unii il considera exceptional, unii il califica in alte moduri. Romania este un stat democratic, de drept, un stat ale carui prevederi Constitutionale si legale functioneaza normal(...)

Presedintele Romaniei a fost suspendat intr-un cadru perfect constitutional, asa cum confirma si deciziile CCR(...) Situatia Romaniei nu este una de criza, nu e una exceptionala, e una normala. Romania isi va deveni maturitatea si functionalitatea.

Cetatenii romani sunt chemati si vor veni sa dea un verdict unui conflict perfect democratic(...) Verdictul va fi al alegatorilor si toti suntem tinuti sa il respectam", a subliniat Crin Antonescu.

Intalnirile cu Basescu, Ponta, Gitenstein, sefii SIE si SRI, Mugur Isarescu

Crin Antonescu a vorbit si despre intalnirile pe care le-a avut in prima sa zi de mandat, prima fiind cea cu Traian Basescu, de la care a preluat mandatul.

"Va aduc la cunostinta ca normalitatea acestei intalniri subliniaza si normalitatea in care ne aflam. A fost o intalnire decenta, a durat circa trei sferturi de ora. Am discutat lucruri serioase care tin de transferul de mandat", a spus Antonescu.

A urmat intalnirea cu premierul Ponta, subiectele referindu-se la organizarea referendumului si principalele masuri pe care le va lua guvernul in perioada urmatoare.

"M-am asigurat ca primul ministru si colegii sai din guvern au luat si iau toate masurile necesare pentru ca referendumul sa se desfasoare in conditii optime in interiorul tarii si in strainatate", a subliniat presedintele interimar.

In ceea ce priveste intalnirea cu ambasadorul SUA, aceasta a fost "o intalnire normala cu agenda si subiecte absolut normale, nu sunt lucruri speciale, nu sunt lucruri noi, ne cunoastem foarte bine", a precizat Crin Antonescu.

Acesta a dezvaluit si ca a avut marti "cate o discutie" cu directorul SRI si directorul SIE, "institutii importante cu ai caror conducatori am discutat lucruri elementare, care tin de buna activitate".

"Le-am cerut sa functioneze normal, in conformitate cu legea, cu obligatiile pe care le au, fara niciun fel de ingerinte in raport cu aceasta disputa politica", a subliniat acesta.

Ultima intalnire de pe agenda presedintelui interimar a fost cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a facut o trecere in revista a conditiilor actuale economice si financiare, inclusiv evolutia cursului valutar.

Crin Antonescu a mai spus ca a avut cu ministrul Justitiei, Titus Corlatean, o "indelungata convorbire telefonica privitoare la independenta justitiei in raport cu factorul politic".

In inchereiea discursului sau, Crin Antonescu a spus ca va avea in zilele urmatoare mai multe intalniri cu "reprezentanti diplomatici ai cat mai multor state, in special din UE", pentru a se elimina "confuzia care s-a facut in medii diplomatice si in presa externa referitor la ce se intampla in Romania".

Crin Antonescu a facut un apel la Opozitie sa nu mai "recurga la astfel de arme", adica la declaratii "dincolo de granitele minciunii", care "pun in pericol interesul Romaniei".

"Partenerii nostri externi, mediul economic international, sa intelega ca Romania este si va ramane un stat de drept solid. Si pana la 29 iulie si dupa, Romania va merge normal inainte cu toate angajamentele valorile sale", a spus Antonescu, dupa care a raspuns la intrebarile jurnalistilor.

"Cetateanul" Crin Antonescu: Si legea referendumului si Ordonanta sunt constitutionale

Prima intrebare care i-a fost adresata s-a referit, bineinteles, la modul in care va fi validat rezultatul referendumului, in conditiile in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat marti, dar pe legea referendumului, nu pe Ordonanta de Urgenta emisa de guvernul Ponta.

Crin Antonescu a facut o serie de consideratii referitoare la "lupta mediatica si propagandistica" dusa marti de Opozitie si a concluzionat ca nici nu s-a inteles foarte clar despre ce e vorba si nici nu s-a comunicat foarte bine.

Presedintele interimar al Romaniei a subliniat: "Din punctul meu de vedere, al cetateanului Crin Antonescu, continutul si formula Ordonantei de Urgenta, ca rezultatul acestui referendum e dat de votul majoritatii celor care se prezinta la urne, e unul corect".

Crin Antonescu a rezumat spunand ca in prezent avem de a face cu o lege a referendumului care "nu a fost declarata neconstitutionala" si pe care o va primi la promulgare, precum si cu o ordonanta de urgenta care "e in vigoare si face efecte".

"Si o varianta si alta sunt constitutionale", a conchis foarte raspicat Crin Antonescu.

O alta intrebare s-a referit la intalnirea cu ambasadorul SUA, in legatura cu care presedintele interimar nu a vrut sa ofere detalii. "A fost o intalnire intr-un regim informal si am convenit acest lucru", a explicat Antonescu.

El a tinut totusi sa remarce si sa sublinieze un lucru, si anume faptul ca ambasadorul Gitenstein "nu a fost dintre cei care, asa cum s-a intamplat chiar cu oficiali europeni, s-au speriat sau au facut confuzii".

"Ambasada SUA cunoaste bine si Constituia si realitatea romanesca. Nu suntem nici in fata unei lovituri de stat, ca sa citez declaratii aberante, nici in fata incalcarii statului de drept, ca sa citez declaratii si mai aberante", a declarat Antonescu.

Presedintele interimar a fost intrebat daca a ramas la parerea, exprimata mai demult, cum ca sefii DNA si Parchetului, se impun a fi schimbati.

"Sunt declaratii facute intr-o alta calitate decat aceasta, sper ca nu va scapa sensuri si nuante diferite. In calitate de presedinte interimar si pentru perioada acestui interimat, e exclusa orice schimbare la varful acestor institutii.

Nu contrazic opinii exprimate cu alte prilejuri, ca om politic(...) Pentru noi si pentru perioada acestui interimat este esential sa lasam institutiile in functionarea lor actuala", a declarat Crin Antonescu.

De asemenea, intrebat daca il va gratia pe Adrian Nastase, acesta a replicat: "Nu gratiez pe nimeni in cursul acestui mandat interimar. Nu inteleg de ce nu se pune si problema altor gratieri".

"In calitate de presedinte interimar nu intentionez sa gratiez pe nimeni(...) E un act care presupune acea deplina legitimitate despre care va vorbeam la inceput", a mai adaugat Crin Antonescu.

La final, Crin Antonescu a dezmintit zvonul potrivit caruia ar fi urmat sa participe la sedinta de guvern de miercuri.

"Nu, nu voi participa la sedinta guvernului de maine. Daca as fi participat si daca voi participa, o voi face daca vor exista subiecte ca cele prevazute in Constitutie. Nu am avut aceasta intentie, a aparut o stire", a explicat Antonescu, spunand ca nu stie cine a lansat acest zvon.

Conferinta de presa s-a incheiat brusc, dupa ce o jurnalista de la B1 TV l-a intrebat insistent ce intelege prin "presedinte discret", ceea ce a anuntat ca va fi.

"E un mic eseu ce imi cereti. Vi-l promit pentru altadata", a replicat Crin Antonescu, dupa care s-a intors pe calcaie, a salutat si a iesit.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Antonescu discurs Cotroceni referendum, #Antonescu referendum suspendare, #Antonescu suspendare Basescu , #presedinte interimar