Crin Antonescu, presedinte interimar. Vezi ce poate sa faca

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 21:30
5427 citiri
Crin Antonescu, presedinte interimar. Vezi ce poate sa faca
Foto: Puterea

Liderul PNL, Crin Antonescu, a devenit presedinte interimar, in urma suspendarii lui Traian Basescu. De asemenea, si Crin Antonescu se va suspenda, dar din calitatea de presedinte al PNL, pentru perioada in care va sta la Cotroceni.

Conform Constitutiei, in calitate de presedinte interimar, Crin Antonescu va putea sa il gratieze pe Adrian Nastase si sa schimbe seful DNA si procurorul general.

Ziua suspendarii, LIVE TEXT pe Ziare.com

In articolul 98 din Constitutia Romaniei, se precizeaza:

(1) Daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

(2) Atributiile prevazute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.

Prin urmare, in Constitutie se precizeaza clar ca viitorul presedinte interimar nu va putea sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea sa dizolve Parlamentul si nici sa ceara poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

In schimb, va putea sa exercite toate celelalte atributii ale presedintelui ales al Romaniei, cum ar fi acordarea de gratieri individuale, si din oficiu, nu doar la cerere, conform Legii 546/2002.

De altfel, au existat analisti care au si explicat graba cu care USL incalca prevederile legale si constitutionale incercand sa urgenteze demiterea lui Traian Basescu tocmai prin necesitatea de a-l salva pe Adrian Nastase din inchisoare.

Conform legii, presedintele nu trebuie sa isi justifice decizia, decretul de gratiere trebuind sa contina doar datele de identificare ale persoanei condamnate, elementele de identificare a hotararii judecatoresti de condamnare, pedeapsa aplicata de instanta, care face obiectul gratierii, si modalitatea gratierii - totala sau partiala.

Crin Antonescu s-a aratat neincrezator in justetea verdictului dat de Inalta Curte in cazul Adrian Nastase.

"Oficialii europeni au comentat ca, in Romania, e in regula ca un fost premier sa fie inchis, de parca ar fi vreun stindard. La noi asta inseamna ca justitia merge bine, in timp ce, in Ucraina, in cazul Timosenko, lucrurile stau invers. Nu cred ca politica s-a separat de justitie. La nivelul proiectiei politice in jurul lui Adrian Nastase nu cred ca poate veni cineva sa spuna ca s-a separat factorul politic de desfasurarea procesului", spunea Crin Antonescu in 20 iunie.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", acuzat fiind ca ar fi strans ilegal fonduri pentru campania prezidentiala din 2004.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Crin Antonescu presedinte interimar, #suspendare Basescu Antonescu presedinte, #Antonescu gratiere Nastase , #presedinte interimar