Crin Antonescu, prima zi ca presedinte interimar - intalniri cu Ponta si Gitenstein

Marti, 10 Iulie 2012, ora 14:13
10980 citiri
Crin Antonescu, prima zi ca presedinte interimar - intalniri cu Ponta si Gitenstein

Crin Antonescu a preluat, marti, mandatul de presedinte interimar al Romaniei, Traian Basescu parasind Palatul Cotroceni cel putin pana la referendum de la sfarsitul lunii.

Tot ce s-a intamplat pe dealul Cotroceniului in cele cateva ore de cand Antonescu e interimar s-a desfasurat in mare liniste. Ceremonia de predare a stafetei nu a fost anuntata nici de Senat, nici de Presedintie si s-a desfasurat fara presa.

Apoi Antonescu a primit doua vizite - pe cea a premierului Victor Ponta si pe cea a ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, insa nici despre discutiile purtate nu s-a auzit nimic.

Cel mai probabil, detalii vor fi date chiar de presedintele Crin Antonescu, marti seara, intr-o conferinta pe care o va sustine la ora 19:00.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, primele ore ale primei zile cu Crin Antonescu in functia de presedinte interimar al Romaniei:

14:05 Curtea Constitutionala a declarat ca modificarea Legii referendumului de catre USL prin ordonanta de urgenta este constitutionala.

Magistratii au stabilit, insa, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.

14:00 Presedintele interimar va sustine o conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, la ora 19:00, transmite Antena 3.

13:50 "Asistam a doua oara la o lovitura de stat. Hotarari favorabile sunt publicate imediat, in timp ce decizia care reda atributiile CCR-ului este amanata", a reprosat vicepresedintele PDL Cristian Boureanu, intr-o conferinta de presa, referindu-se la decizia CCR de a declara neconstitutionala restrangerea dreptului ei de a controla hotararile Parlamentului.

13:35 Premierul Victor Ponta a plecat de la Palatul Cotroceni, potrivit Antena 3.

13:20 Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, a ajuns la Palatul Cotroceni, unde se afla premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu.

13:00 La Palatul Cotroceni a ajuns si prim-ministrul Victor Ponta. Premierul va purta discutii cu presedintele interimar Crin Antonescu.

12:00 Administratia Prezidentiala a trimis un comunicat de presa. "Traian Basescu i-a predat oficial, marti, lui Crin Antonescu functia de presedinte interimar al Romaniei", a precizat sursa citata. Decizia a fost publicata deja in Monitorul Oficial.

11:30 Presedintele suspendat Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni, la volanul Loganului sau personal, potrivit presei. "Bineinteles ca ma duc la referendum", a spus Basescu intr-o scurta discutie cu jurnalistii.

10:00 Presedintele suspendat a ajuns marti dimineata, la Palatul Cotroceni. In comparatie cu ultimele trei zile, Basescu nu a mai venit in Loganul personal, ci intr-o masina a SPP. Ulterior, la Cotroceni a ajuns si presedintele interimar.

Potrivit televiziunilor de stiri, Traian Basescu si Crin Antonescu urmeaza sa se intalneasca din nou, in cursul serii de marti, pentru discutii suplimentare, dupa care vor sustine declaratii de presa. Se pare ca printre subiectele de discutie se afla si viitorii consilieri prezidentiali ai lui Antonescu.

Deja consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu si purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, si-au anuntat demisiile.

Crin Antonescu preia marti functia de presedinte interimar

Luni seara magistratii CCR au decis ca Traian Basescu este suspendat constitutional, iar presedintele interimar al Romaniei este Crin Antonescu, hotarare luata dupa mai bine de opt ore de dezbateri.

CCR a declarat neconstitutionala restrangerea dreptului ei de a controla hotararile Parlamentului.

In schimb, Curtea a dat dreptate in mare parte USL, luni seara: Crin Antonescu este presedinte al Senatului si presedinte interimar, Valeriu Zgonea este presedinte al Camerei Deputatilor, iar Traian Basescu este suspendat.

Crin Antonescu a semnalat, imediat, si o problema: consilierii presedintelui ar fi intrat in concediu, asa ca nu pot fi demisi.

"Consilierii lui Traian Basescu, din cate am inteles, au intrat deja in concediu, ceea ce face ca nici sa nu pot angaja alti consilieri, dar va asigur ca voi gasi modalitatile prin care sa ma pot achita de sarcinile acestei perioade", a declarat Antonescu, la Romania TV, intrebat daca si-a pregatit o echipa sau daca va pastra din consilierii lui Basescu.

CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar

Referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei va avea loc pe data de 29 iulie 2012.

Crin Antonescu, presedinte interimar. Vezi ce poate sa faca

Conform Constitutiei, in calitate de presedinte interimar, Crin Antonescu ar putea sa gratieze detinutii, sa schimbe seful DNA si procurorul general.

In schimb, presedintele interimar nu va putea sa se adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea sa dizolve Parlamentul si nici sa ceara poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Crin Antonescu presedinte interimar, #Traian Basescu presedinte suspendat, #suspendare Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu , #presedinte interimar