Crin Antonescu si mai multi ministri au participat la sedinta CSAT fara certificate ORNISS

Miercuri, 01 August 2012, ora 10:11
9182 citiri
Crin Antonescu si mai multi ministri au participat la sedinta CSAT fara certificate ORNISS
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele interimar, Crin Antonescu, si mai multi ministri din Guvernul Ponta au participat la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 19 iulie fara a avea certificatele ORNISS obligatorii in cazul celor care au acces la anumite informatii secrete.

In aceasta situatie se mai afla ministrul de Externe, Andrei Marga, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, ministrul de Interne, Ioan Rus si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, informeaza B1TV, care prezinta raspunsul oficial primit in acest sens de un jurnalist in urma solicitarii facute la ORNISS.

Potrivit legilor in vigoare, toti cei care participa la sedintele CSAT trebuie sa detina certificatul ORNISS care le permite accesul la diverse documente sau informatii considerate secrete de stat, altfel risca diverse pedepse prevazute de lege. Pentru a obtine aceste certificate, nu doar demnitarii respectivi ci si rudele lor trebuie verificate de autoritatea competenta, deoarece persoanele din CSAT au acces la informatii care tin de siguranta nationala, mai informeaza sursa citata.

Ministri in CSAT fara certificat ORNISS - Corlatean si Dobritoiu neaga

Marga: Nu am solicitat certificat ORNISS pentru ca nu era nevoie

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si al Justitiei, a declarat la B1TV ca verificarile membrilor CSAT sunt obligatorii, iar certificatul se obtine foarte greu.

"Aceste verificari, criteriile si validarea finala se fac dupa reguli ale Aliantei Nord Atlantice(...) Nu este vorba despre o legislatie nationala, este vorba despre un registru al NATO", a explicat acesta.

El a subliniat faptul ca exista trei nivele de acces la documente, decizii sau informatii, iar acestea nu parcurg doar "traseul nord-atlantic", ci titularul certificatului ORNISS primeste si alte informatii de la serviciile secrete, informatii "care sunt citite numai de ochii celor care pot sa aiba acces".

Cristian Diaconescu a mai declarat ca daca se confirma dezvaluirea aparuta in presa, atunci "este stupefiant ce se intampla". "Mai ales in domeniul sigurantei nationale, au avut si au pana in acest moment acces la aceste informatii", a punctat Diaconescu referindu-se la presedintele interimar si la ministrii enumerati mai sus.

De asemenea, acesta e explicat ca cei de la ORNISS "nu au obligatia sa motiveze acordul sau dezacordul" pe care il dau in legatura cu o persoana care are contact cu documente secrete.

Intrebat cum isi explica situatia, Cristian Diaconescu a declarat: "Nu stiu sa va raspund, tine de atitudinea personala a fiecaruia".

Totodata, acesta a atentionat noua Putere sa nu se gandeasca sa modifice prin ordonanta de urgenta atributiile ORNISS, pentru ca legea de functionare a institutiei este in concordanta cu cerintele NATO.

Cat priveste faptul ca in urma cu mai multi ani parlamentul a permis prin lege accesul senatorilor, deputatilor si ministrilor la informatii secrete fara a avea certificat ORNISS, Cristian Diaconescu a precizat ca este o diferenta foarte mare intre nivelul de informatii la care au acces acestia si demnitarii din CSAT.

Ioan Rus, Titus Corlatean, Corneliu Dobritoiu si Daniel Chitoiu au participat si la sedinta CSAT din 25 iunie, prezidata de presedintele Traian Basescu, sedinta in care au fost discutate, printre altele, implicarea Romaniei in eforturile comunitatii internationale de reconstructie a Afganistanului si desfasurarea, in Romania, a Conferintei Comitetului Militar NATO, la Sibiu, in perioada 14 - 16 septembrie 2012.

In finalul acelei sedinte, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat Raportul privind activitatea Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului, derulata prin Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista, in anul 2011.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Crin Antonescu certificat ORNISS, #Dobritoiu certificat ORNISS, #ministri CSAT certificat ORNISS , #presedinte interimar
Comentarii
Poza Android
Android
rank 5
Cand ma gandesc ca Margovici (un pro rus)
Poza bum
bum
rank 5
USL nu stie ce inseamna legitimitate ! din 47 "circula" ilegal !