Frankfurter Allgemaine Zeitung: Crin Antonescu - omul care stie cine este

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:47
9238 citiri
Frankfurter Allgemaine Zeitung: Crin Antonescu - omul care stie cine este

Presedintele Senatului Romaniei, Crin Antonescu, tine cu orice pret sa-l inlocuiasca pe actualul presedinte al tarii, Traian Basescu.

Ofensat de criticile Vestului, liberalul loveste inapoi, folosind un ton anti-occidental, scrie Frankfurter Allgemaine Zeitung, intr-un comentariu publicat vineri.

Saptamana trecuta, la Bucuresti, a fost deschisa sesiunea de toamna a Parlamentului. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a participat la lucrarile de deschidere, pentru ca s-a aflat in vacanta in Italia. Atunci cand a fost intrebat despre pozitia sa in legatura cu acest subiect, singurul raspuns a fost: "Stiu cine sunt".

Acest episod releva mai multe fatete ale personalitatii lui Crin Antonescu, precum si parerea sa despre institutia pe care o conduce. Lider al Partidului National Liberal care, impreuna cu seful PSD, Victor Ponta, a incercat, in vara, sa-l demita pe Traian Basescu, bazandu-se pe sustinerea Parlamentului, Crin Antonescu are o strangere de mana moale.

Liderul Senatului Romaniei s-a nascut in 1959, in orasul Tulcea, de pe malul Dunarii si a studiat la Bucuresti, pentru a deveni profesor de istorie. In 1990, s-a alaturat Partidului Liberal, a intrat in Parlament si a fost, pentru cativa ani, ministru al Tineretului si Sportului.

In martie 2009, i-a luat locul lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea partidului. In toamna lui 2009 a fost candidatul liberalilor la prezidentiale, dar a pierdut alegerile.

In primavara lui 2012, PNL, PSD si micul Partid Conservator, condus de mogulul si securistul Dan Voiculescu ("Felix"), au facut o alianta pentru detronarea lui Basescu. Au existat diferente de program politic intre cele trei partide, dar acestea nu au fost tactice, scrie presa germana.

De fapt, nu Ponta, ci Antonescu a fost forta motrice din spatele incercarii de demitere a lui Basescu. Initial, Victor Ponta a vrut sa astepte, dar scandalul de plagiat in care a fost implicat, precum si condamnarea mentorului sau, fostul premier Adrian Nastase, au grabit lucrurile.

Noua majoritate si-a ocupat rapid - uneori cu violarea legii - pozitii cheie in administratie. Antonescu a devenit presedinte al Senatului si, dupa cateva zile, presedinte ad interim. S-a instalat in Palatul Cotroceni dupa ce Parlamentul a votat demiterea lui Traian Basescu.

Timp de trei saptamani, pana cand Curtea Constitutionala a stabilit ca nu a existat cvorum pentru referendumul de demitere, Antonescu a fost presedinte. Timp in care a acuzat SUA si Uniunea Europeana ca s-au amestecat in treburile interne ale Romaniei si i-a iritat pe Angela Merkel si pe Jose Manuel Durao Barroso.

Filosoful roman Andrei Plesu, critic al lui Traian Basescu, a publicat, recent, in Revista 22, un verdict necrutator la adresa lui Ponta si a lui Antonescu, aminteste publicatia germana.

"Ponta este blocat in ultimele faze ale pubertatii", iar Antonescu este "un om care a facut o facultate, un om care, cand isi ia concediu, nu se duce la Isaccea, ci pleaca in Occident, un om care iubeste atat de mult limba engleza incat tine s-o vorbeasca chiar daca n-o stie, n-ar trebui sa se complaca in retorica lui Jirinovski".

Scena la care face aluzie Plesu este o intalnirea a presedintelui interimar Crin Antonescu cu delegatia FMI, in care primul a fost surprins nepregatit si a gesticulat mai mult decat a vorbit, in "dialogul" cu oficialii Fondului.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Crin Antonescu Frankfurter Allgemaine Zeitung, #Crin Antonescu presa germana , #presedinte interimar