Ma tem de Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 07:37
15193 citiri
Ma tem de Crin Antonescu (Opinii)

Daca exista o ierarhie a vinovatiei pentru aceste zile teribile care au aruncat Romania cu cel putin 5 ani inapoi (o ierarhie din care nu lipseste nici Traian Basescu), atunci in fruntea ei se afla, fara indoiala, Crin Antonescu.

El este omul care, pentru a-si satisface niste ambitii cu tenta maladiva, a fost in stare sa forteze aducerea Romaniei pe marginea prapastiei, dupa cum spunea presedintele CE, si este dispus sa-i dea si ultimul sut in hau.

De cand a candidat, mai mult in joaca, la prezidentialele din 2009, Crin Antonescu a ramas cu o obsesie, aceea de a ajunge sef la Cotroceni, o ambitie careia i-a fost subordonat, cu mana de fier, intreg partidul.

In numele ei a facut si alianta de nefacut cu Felix. Si pentru ca acesta i-a promis fotoliul mult ravnit, a devenit marioneta sa docila. Asa a ajuns partidul Bratienilor la cheremul unui securist batran.

Evident ca amandoi n-au avut de la inceput alt obiectiv decat suspendarea presedintelui, indiferent de cost. Si n-au ascuns acest lucru.

Initial PSD s-a opus. Nu de dragul lui Traian Basescu, ci pentru ca avea alte planuri pentru prezidentiale. Insa Crin Antonescu a prins conjunctura perfecta pentru a forta suspendarea: pozitia vulnerabila a lui Victor Ponta dupa declansarea scandalului "plagiatul" si panica in care au intrat puscariabilii din PSD dupa incarcerarea lui Adrian Nastase.

Dan Voiculescu a facut planul, Crin Antonescu a batut cu el in masa USL si asaltul asupra institutiilor statului a inceput, cu ferocitatea obsesiei lui Crin Antonescu si cu metodele securiste ale patronului sau politic.

Daca suspendarea ar fi avut macar aparenta de onorabilitate din 2007 n-ar fi fost nicio problema, dar respectarea procedurilor si a legilor prespunea o durata si anumite riscuri. Crin Antonescu vrea insa presedintia acum si la sigur, indiferent de pret.

El a si dat, de altfel, semnalul intregii nebunii cu cateva propozitii rostite la Antena 3: CCR este o rusine, revocarea judecatorilor CCR este o prioritate, Parlamentul ii poate revoca.

Aceste propozitii au bagat in priza toate cancelariile europene.

Pretul calcarii in picioare a institutiilor si a principiilor s-a vazut in raportul pe Justitie. Cinci ani de progrese au fost facute tandari. Dar Crin Antonescu nu s-a oprit nici in iminenta dezastrului. De la Palatul Cotroceni a adoptat un discurs nationalist agresiv, dand chiar de inteles ca CE ar urma sa masluiasca rezultatele referendumului.

Suficient si tafnos, Crin Antonesnu a subliniat ca "nimeni nu ii spune presedintelui Romaniei ce sa faca". Ciudate vorbe din partea celui care in urma cu numai o luna ii striga lui Traian Basescu ca trebuie "sa semneze ca notarul".

Dar dincolo de asta, Crin Antonescu ar trebui sa stie ca presedintele CE, caci d-lui Barroso ii era adresat mesajul, nu are doar dreptul, ci si obligatia sa intervina in chestiunile care tin de principii europene comune pe care Romania s-a angajat sa le respecte prin chiar tratatul de aderare.

In aceste chestiuni fundamentale, legislatia interna a Romaniei, inclusiv Constitutia, au o putere inferioara tratatelor internationale. Si, de aceea, dl. Barroso nu trebuie sa stie ce prevad legile romanesti. E suficient sa stie ce prevad tratatele europene semnate de Romania.

Dar ceea ce a rostit Crin Antonescu este o adiere in comparatie cu ceea ce a venit din partea partidului sau, teoretic liberal, care a avut reactii cu mult mai bolsevice decat PSD.

In ziua in care Romania era literlamente pe marginea prapastiei si toate cancelariile asteptau sa vada daca Parlamentul se conformeaza deciziei CCR in chestiunea referendumului, parlamentarii liberali au votat amendamentul lui Ioan Ghise, membru PNL, care infrunta decizia CCR. Daca PSD proceda la fel, consecintele ar fi fost incalculabile.

Dupa aparitia raportului pe Justitie, alt liberal, fost ministru al Justitiei chiar, Tudor Chiuariu, a lansat un atac suburban impotriva liderilor si institutiilor europene, numindu-l pe presedintele CE, Manuel Durao Barroso, "un politruc" care vrea sa-l salveze pe "subalternul Basescu" prin intermediul unui raport care reflecta "partea intunecata a politicii europene". Corneliu Vadim Tudor are motive sa fie verde de invidie.

Mi-e imposibil sa cred ca dl. Antonescu este strain de atitudinea PNL si ca politica antieuropeana pe care o fac acum liberalii in detrimentul Romaniei nu este directiva domniei sale. Sau va imaginati ca dl. Chitoiu conduce cu adevarat PNL?

Cat despre modelul prezidential al lui Crin Antonescu, el este unul cu mult mai jucator decat al presedintelui Traian Basescu. Dl. Antonescu, ca presedinte interimar, in decorul administratiei prezidentiale, tine din doua in doua seri discursuri electorale intense, in care ataca Opozitia si pe presedintele suspendat, participa la mitinguri politice, ba chiar anunta sfidator ca se va implica fatis in campanie. Nu exact astfel de implicari politice ii reprosa lui Traian Basescu?

Si ma intreb, cu mare teama: daca acum, cand este doar presedinte interimar, cand ar trebui sa para macar un cu totul alt tip de presedinte, se comporta asa, ce ar face atunci cand ar deveni titular deplin al functiei, cu toate prerogativele si 5 ani de mandat in fata? Si cum ar proceda daca ar fi, asemeni lui Traian Basescu, in pericol de a pierde puterea?

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...