Interimarul Antonescu contraataca la criticile europene - presa straina

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 12:00
9426 citiri
Interimarul Antonescu contraataca la criticile europene - presa straina
Foto: presidency.ro

Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a contraatacat declaratiile oficialilor europeni, vineri seara, dupa ce acestia au pus presiune pe fostul stat comunist sa-si apere institutiile democratice in mijlocul unei crize politice tot mai adanci, comenteaza presa straina de sambata.

"Vreau sa fie limpede: presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine de la nimeni. Cu exceptia Parlamentului si a cetatenilor Romaniei", a spus Crin Antonescu, intr-o delcaratie de la Palatul Cotroceni, vineri seara. El a fost citat de agentia AFP, preluata de EU Business.

Sursa citata scrie ca Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a intrat in turbulente politice pe masura ce Guvernul de centru-stanga al premierului Victor Ponta a demarat suspendarea presedintelui de centru-dreapta, Traian Basescu, si a incercat sa restranga puterile Curtii Constitutionale.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut joi premierului Victor Ponta respectarea unei serii de prevederi, printre care cele referitoare la desfasurarea referendumului, atributiile presedintelui interimar Crin Antonescu si evitarea oricarei gratieri.

Printre cele 11 cerinte se numara ca nicio numire sa nu fie facuta in functiile de procuror general si procuror-sef al DNA, pe perioada in care Crin Antonescu asigura interimatul functiei de presedinte al tarii. Totodata, nu trebuie facute gratieri, pana dupa referendumul din 29 iulie.

Ce i-a cerut Barroso lui Ponta - fara ordonante, fara gratieri si fara schimbari la DNA (Video)

Crin Antonescu a respins rapoartele potrivit carora Barroso i-a trimis lui Ponta o lista "to-do".

"Se vorbeste despre cele 11 porunci date de Barroso lui Victor Ponta. Nu exista asa ceva, pentru ca nu avem un document in sensul asta, pentru ca ar fi insemnat o depasire de neimaginat a atributiilor Comisiei Europene. Cum putea cineva cu experienta si prestigiul Barroso sa ii dea dispozitii lui Victor Ponta despre ce trebuie sa faca presedintele, fie el si interimar? Asa ceva este de neimaginat", a spus presedintele interimar.

Raportul MCV, in pericol. Romania ar putea pierde si dreptul de vot - o premiera in istoria UE

Un oficial european a declarat, sub protectia anonimatului, ca Bucurestiul va fi monitorizat, pentru a se evalua progresele in reformele din sistemul de justitie. Miercuri, va fi publicat raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare, insa Bruxelles-ul "nu a indentificat inca" masuri ale Bucurestiului care sa garanteze independenta justitiei.

In plus, mai transmite AFP, ar putea fi invocat articolul 7 al Tratatului de la Lisabona, care include posibilitatea ca unui stat sa i se restranga dreptul de vot in cadrul deciziilor Uniunii Europene. Masura, care este cea mai dura arma a blocului european, nu a fost folosita niciodata, iar oficialii europeni au alte cateva sanctiuni disponibile.

O delegatie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei se va afla in vizita, in Romania, saptamana viitoare, pe 18 si 19 iulie. Oficialii europeni se vor intalni cu prim-ministrul Victor Ponta si cu presedintele interimar Crin Antonescu, dar si cu presedintele suspendat Traian Basescu.

Antonescu: Sa fie limpede, presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni

Bloomberg noteaza ca presedintele interimar a mentionat ca nu a fost incalcata Constitutia tarii, in ceea ce priveste procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Potrivit lui Antonescu, Basescu a fost singurul care nu a respectat Constitutia si tocmai din acest motiv a fost suspendat de Parlament.

"In Romania, Constitutia si ordinea de drept nu au fost incalcate nicio clipa, sunt si vor ramane intacte. Legile Romaniei se fac in Romania. In materia referendumului, se face o confuzie, legiuitorul nu este Curtea Constitutionala. Legiuitorul si in aceasta materie este Parlamentul", a declarat presedintele interimar preluat de jurnalistii straini.

In mijlocul crizei politice, leul a ajuns la un nou minim istoric fata de euro, moneda unica europeana ajungand la un nivel de 4,5688 lei.

Ponta da inapoi, dupa protestele Uniunii Europene

Washington Post scrie ca modul in care premierul Victor Ponta a preluat puterea, fara alegeri, dupa ce doua guverne ale coalitiei de centru-dreapta s-au prabusit, a alarmat guvernele Uniunii Europene, dar si administratia Obama.

Sursa citata noteaza ca, in doua saptamani, majoritatea parlamentara controlata de noul prim-ministru a inlocuit presedintii celor doua Camere si a retras Curtii Constitutionale puterea de a se pronunta pe hotararile Parlamentului.

Confruntat cu proteste din partea oficlialilor europeni, unii sugerand ca Romania s-ar putea confrunta cu sanctiuni, Ponta a parut ca se retrage usor, declarand ca sustine hotararea Curtii Constitutionale, refereritoare la legea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu.

Romania si Ungaria, primite prea devreme in Uniunea Europeana

Cei doi "Victori" ai Romaniei si Ungariei provoaca dureri de cap Uniunii Europene, titreaza si Daily Times din Pakistan, care sustine ca oficialii europeni se zbat sa raspunda semnelor unei democratii viciate in fostele state comuniste, care "au fost primite poate prea devreme in blocul european".

Sursa citata noteaza ca, in Romania, "pare ca istoria se repeta", dupa controversata rescriere a Constitutiei maghiare, din 2011, iar "aceste dinamici politice in interiorul Uniunii ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru UE".

#presa externa Crin Antonescu, #Crin Antonescu critici Uniunea Europeana, #Barroso cerinte Victor Ponta, #Antonescu cerinte Barroso, #Victor Ponta demitere Basescu , #presedinte interimar