Alesul mogulilor (Opinii)

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 07:36
4650 citiri
Alesul mogulilor (Opinii)
Foto: Curentul

Alianta PNL-PC e mai mult decat o rearanjare a aliantelor din Opozitie. Si mai mult decat o asigurare a PNL ca Antenele vor fi de partea sa atunci cand va fi mai mare nevoia de ele.

Alianta PNL-PC ne mai arata ceva. Ne arata ca mogulii din Romania si-au gasit omul cu care spera ca ii vor da lovitura decisiva lui Traian Basescu. Iar numele lui e Crin Antonescu. Politicianul in care cei trei moguli si-au pus sperantele. Si banii.

Dinu Patriciu - principalul sponsor liberal -, Dan Voiculescu - noul aliat al PNL -, si Sorin Ovidiu Vintu - care a orientat Realitatea in directia lui Crin Antonescu -, cred ca acesta e cel mai bun pariu in lupta cu Basescu si PD-L. Pentru alegerile parlamentare din 2012. Si, daca lucrurile merg bine, pentru prezidentialele din 2014.

Pe valul mogulilor

Sa fim intelesi, Crin Antonescu nu e marioneta mogulilor. E un politician cu scrupule putine care a inteles ca are interese comune cu mogulii. Si ca il poate ajuta mult in cariera faptul ca stie sa calareasca valul sustinerii celor trei oameni. Sa nu credem ca alti politicieni sunt radical diferiti.

Traian Basescu a intretinut ani de zile relatii bune cu Sorin Ovidiu Vintu. Ba chiar am putea spune ca nu Basescu a fost alesul lui Vintu, ci Vintu a fost alesul lui Basescu. Iar Mircea Geoana fost omul pe care toti cei trei moguli au mizat la alegerile prezidentiale din 2009.

Cand Patriciu, Voiculescu si Vintu sprijina pe cineva intr-o cursa, o fac pe principiul dupa care fac afaceri. Mizeaza pe cea mai buna varianta. Pe alergatorul cu cele mai mari sanse. Iar acesta e acum Crin Antonescu.

Sondajele de opinie arata ca presedintele PNL e cu mult inaintea celuilalt lider al Opozitiei, Victor Ponta. Iar vazand evolutia publica a celor doua personaje, pare evident ca nu e ceva trecator. Antonescu pare mai sigur, mai putin isteric, mai experimentat si mai de incredere decat tanarul si nervosul Ponta. Cu alte cuvinte, mai prezidential. Si prezidentiabil.

Si ar mai fi un amanunt. Daca alianta PSD-PNL-PC reuseste sa dea totusi premierul dupa alegerile prezidentiale din 2012, e foarte probabil ca acesta sa fie unul apropiat de liberali. Cel mai probabil, Klaus Iohannis.

Care, sa ne amintim, a fost alegerea lui Crin Antonescu. La cum stau lucrurile la ora asta, pare probabil ca aceeasi alegere a lui Crin Antonescu e singura ce va putea impaca Opozitia. Cu alte cuvinte, premierul Opozitiei ar putea fi mai degraba liberal decat social-democrat. Un amanunt care sigur nu le-a scapat mogulilor. De fapt, ar trebui sa fie al doilea lucru retinut, dupa sondajele de opinie.

Presedintele PNL stie si el ca are aceste atuuri. Si nu se teme sa le foloseasca.Si sa-si apere optiunile. La Congresul PNL la care a fost ales in fruntea formatiunii, le-a multumit public controversatilor Dinu Patriciu si Viorel Catarama. Acum, a aparat cu indarjire alianta cu securistul dovedit de CNSAS Dan Voiculescu. Uitand ca se pretindea antisecurist, anticomunist si ca n-a avut nicio mila fata de Mona Musca atunci cand aceasta a fost acuzata de o vina mult mai mica decat cea a lui Felix.

Ponta, perdant?

La prima vedere, presedintele PSD Victor Ponta e principalul perdant. Cand preferatul mogulilor de presa e rivalul tau la functia de sef al Opozitiei, nu poti sa te bucuri foarte mult. Insa Ponta stie ca ar putea transforma dezavantajul in atu.

El poate sa se prezinte alegatorilor ca nefiind legat de vreun mogul, stiind in acelasi timp ca oricum trusturile de presa nu ii vor fi defavorabile, oricat ar inclina spre Crin Antonescu. Ponta mai are si avantajul ca partidul sau e mult mai puternic decat cel al lui Antonescu, iar sprijinul televiziunilor nu e chiar asa de important.

In schimb, presedintele liberal are o problema. O importanta parte a electoratului sau are alergie la Dan Voiculescu, Liliana Minca, Rodica Stanoiu, Dan Ioan Popescu si alte asemenea personaje subterane care populeaza Partidul Conservator.

Din acest punct de vedere, Crin Antonescu are de pierdut. Si Ponta are de castigat. Ceea ce e interesant insa e faptul ca sprijinul mogulilor poate sa-l coste pe Crin din punct de vedere electoral. Sau nu. Dar poate sa-l ajute exact atunci cand are nevoie. Dupa alegeri, cand se fac jocurile pentru guvernare. Atunci, Crin va fi mai mult ca niciodata alesul mogulilor. Ca asa-i politica!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Crin Antonescu ales moguli, #Antonescu alianta moguli, #Antonescu Patriciu Voiculescu Vintu , #presedinte PNL