Antonescu: Cred ca Ponta vrea tare proiectul Rosia Montana. A inceput un joc destul de parsivel

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 11:38
6538 citiri
Antonescu: Cred ca Ponta vrea tare proiectul Rosia Montana. A inceput un joc destul de parsivel
Foto: Adevarul

Crin Antonescu a lansat un atac puternic la adresa lui Victor Ponta pe tema proiectului Rosia Montana.

Presedintele Senatului a afirmat, joi, la Adevarul live, ca singurul mod in care se poate opri dezbaterea din Parlament este ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe proiect, iar in caz contrar sa vina in Parlament sa-si sustina punctul de vedere in favoarea proiectului.

"Proiectul avea "fragilitati", proiectul avea fisuri sau puncte neclare. (...) Daca am un aviz cu atatea observatii de la Ministerul Justitiei, nu pot sa imi asum eu ca pot sa trec peste ele. Sunt acolo inclusiv aspecte de constitutionalitate. Daca nu am ceea ce este esential, acordul de mediu, si care de fapt ar fi fost suficent ca proiectul sa mearga inainte, nu pot sa substitui prin vot politic un aviz specializat", a declarat liderul USL.

Crin Antonescu este nemultumit ca a fost acuzat de antepronuntare de catre premier cu privire la proiectul Rosia Montana.

"Eu sunt acuzat pentru antepronuntare. Ca de ce am spus ce vom vota pana la dezbatere dar primul care a spus ce va vota a fost insusi premierul. Sigur, a inceput un joc destul de parsivel: asocierea mea cu Blaga. Hai sa fim seriosi. Eu asa am convingerea ca premierul este absolut convins ca acesta este un proiect bun, fezabil, corect", a mai spus liderul liberal.

Colegul de alianta al premierului Ponta a adaugat ca nu intelege de ce Guvernul nu si-a asumat, printr-o hotarare de guvern, aprobarea proiectului.

Ponta: Eu nu vreau ca Antonescu sa fie ca Basescu

Liberalul este foarte nemultumit de faptul ca premierul il acuza ca s-a antepronuntat in legatura cu proiectul Rosia Montana in conditiile in care seful Guvernului a fost primul care a vorbit despre cum va vota in Parlament.

"Premierul a avut un rationament fals"

Liberalul a mai sustinut ca Ponta a avut un rationament fals atunci cand a considerat ca pronuntarea liderului PNL cu privire la votul din Parlament pentru Rosia Montana ar fi insemnat anularea dezbaterilor pe aceasta tema.

"Intre timp s-a dezlantuit, cum ma asteptam, o campanie impotriva mea si in buna masura am devenit eu subiectul dezbaterii si nu proiectul in sine. Si aici se spun cateva minciuni.

Imi pare rau ca si Victor Ponta, in interventia de aseara, pe care am urmarit-o cu simpatie si speranta (de la Antena 3 - n.red.), a avut din nou un rationament perfect fals. Nu am zis niciodata ca anuntarea unei decizii din partea noastra anuleaza sau impiedica dezbaterea.

Am spus foarte clar ca acesta va fi punctul nostru de vedere, ceea ce nu poate sa insemne ca nu se discuta in parlament, ca nu se mai dezbate", a declarat Crin Antonescu.

"Nu inteleg atunci de ce pur si simplu n-a asumat o hotarare de Guvern. De ce nu a dat acordul de mediu in baza acestei convingeri si cu explicatii publice. Cred ca premierul vrea tare acest proiect, e dreptul sau, dar nu doreste sa asume raspunderea aruncand o chestie la Parlament unde sa nu se stie cine cand si cum votam. Daca trebuie sa iei un cartof fierbinte, il iei si decizi asupra lui", a afirmat Crin Antonescu.

"De ce nu isi asuma premierul acest proiect?"

Liderul liberal sustine ca nu i se pare corect ca proiectul Rosia Montana sa fie decis in Parlament atata vreme cat specialistii nu si-au dat acordul. Mai mult, Crin Antonescu spune ca daca premierul si guvernul sustin acest proiect atunci asumarea lui nu ar trebui pasata Parlamentului ci ar trebui sa ramana la Executiv, printr-o hotarare de guvern.

"Nimeni nu are curajul sa asume lucruri care trebuie asumate cand se face o asemenea investitie. Daca toate sunt in ordine, cum imi spune Rosia Montana Gold Corporation sau primul ministru, de ce nu isi asuma guvernul, ministrul Mediului, de ce nu isi asuma premierul acest proiect? De ce mi-l da mie sa decid? E normal in acel moment sa am niste suspiciuni si sa spun ca inseamna ca nu exista garantiile necesare si daca nu exista pentru cei care au acces la datele tehnice, oricata dezbatere parlamentara am face, nu pot sa imi asum acest lucru. (...)

In timpul campaniei electrorale altii erau super-ecologisti, ecologisti agresivi. Eu nu sunt un ecologist. Noi suntem pentru dezvoltare, pentru folosirea resurselor in anumite conditii strategice benefice pentru statul roman si aceasta natiune, dar asta nu inseamna ca suntem de acord automat cu price proiect mai ales atunci cand el are aceste mari semne de intrebare", a mai declarat Crin Antonescu.

Ministrii liberali, in afara proiectului Rosia Montana

Liderul liberal a povestit cum a aflat de intentia premierului de a trece proiectul Rosia Montana de guvern pentru ca mai apoi sa fie introdus spre vot in Parlament.

"Eu cunosteam destul de vag intentia premierului de a elabora un proiect de lege de hotarare pe care sa il supuna ulterior ratificarii sau aprobarii parlamentului, ca sa aiba mai multa forta. Intr-o buna zi, eu am fost sunat de catre unul dintre colegii mei ministri care mi-a spus ca e pe ordinea de zi proiectul Rosia Monatana", a declarat Antonescu.

In ceea ce priveste discutiile in prealabil, liderul USL sustine ca acestea nu au existat.

"Nu am avut nico discutie la nivel de USL sau cu Victor Ponta despre proiect, despre continut, despre nimic. L-am sunat pe Victor Ponta si nu am reusit sa il prind. Era la sedinta de guvern. Am reusit cumva sa il gasesc pe vicepremierul Chitoiu prin care am transmis rugamintea de a amana cu o saptamana ca sa discutam despre ce e vorba, deciziile majore ale guvernului luandu-se la nivel politic.

Premierul nu a fost de acord cu amanarea. In momentul in care am inceput sa ne uitam pe proiect, eu am vrut sa discut cu Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care mi-a zis ca Rosia Montana e la marile proiecte. Am vorbit cu Lucia Varga si mi-a zis 'nu e la mine acordul, e la Ministerul Mediului, nu am avut niciun cuvant de spus'. In ceea ce il priveste pe vicepremierul care e la Finante, mi-a zis la fel", a continuat liberalul.

Singurul ministru liberal care a aprobat proiectul Rosia Montana a fost ministrul Culturii.

"Singurul care a fost de acord a fost ministrul Culturii. Dar faptul ca din punct de vedere al ministrului Culturii proiectul e in regula nu e suficient pentru ca nu aspectele de patrimoniu cultural erau cele mai importante pentru un asemenea proiect. Asta s-a inamplat. Nici vorba de vreo discutie despre despagubiri, despre proiect etc. Ministrii liberali nu s-au opus, asta este adevarat", a incheiat presedintele Senatului.

"Ponta a fentat discutia exproprierii"

Crin Antonescu a adus in discutie si problema exproprierii.

"Avem o discutie despre expropriere pe care premierul a fentat-o un pic aseara (miercuri, la Antena 3 - n. red.). Cei care au facut obiectiuni la conditiile de expropiere nu au pus problema dreptului statului roman de a face expropieri, ci au vorbit despre cedarea statului roman a acestui drept. Este inacceptabil ca o companie privata sa faca expropieri in Romania", a mai spus liberalul.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...