Antonescu, autoproclamatul viitor presedinte al Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 20:57
7100 citiri
Antonescu, autoproclamatul viitor presedinte al Romaniei (Opinii)

Dupa ce moartea regelui Cioaba a declansat o isterie nationala in jurul inclinatiei catre autointitulare si impaunare a unor lideri, Crin Antonescu lipsea din peisaj sa isi puna si el o coroana pe cap.

De ca si cum s-a straduit sa nu rateze momentul, liderul liberalilor paseste inca o data pe drumul batatorit si atat de noroios al declaratiilor care iti lasa un gust amar dupa ce s-a intamplat sa iti cada ochii pe ele.

"Eu nu mi-am depus acum si nu imi depun acum nicio candidatura. Eu, pur si simplu, nu vreau sa fiu candidat. Vreau sa fiu presedintele Romaniei! Si voi fi! Ma pregatesc pentru asta, dar nu electoral" - Crin Antonescu.

Este Crin Antonescu, politicianul care mai apoi, intr-o emisiune televizata, lasa sa se inteleaga ca toti cei care nu cred in sansele sale, si nu considera ca domnia sa ar fi cel mai potrivit sa urmeze in functia de presedinte al Romaniei sunt fie niste basisti ordinari, fie mai rau de atat. Este acelasi Crin care in urma cu doua zile afirma linistit ca "deseori" regreta ca nu este femeie. In acelasi timp recunoscand ca uraste feminismul pentru ca risca "sa desfigureze femeia".

Cuvinte tari si constatari categorice, de ca si cum vorbitorul nu ar fi un politician roman ocupat ora de ora cu diverse activitati administrative, ci un cercetator, un om de stiinta care in urma studiilor elaboreaza concluzii cu profunde implicatii filosofice si morale. In realitate, tocmai duritatea unora dintre afirmatii indica, in ciuda mesajului intregului discurs al lui Antonescu, ca avem in fata un politician aflat in plina campanie electorala si cules de voturi.

Discursul presedintelui PNL de la intalnirea cu tinerii uselisti reprezinta startul campaniei de construire, in acelasi timp, a doua imagini care sa se suprapuna: una a candidatului Crin Antonescu si cealalta a viitorului presedinte al Romaniei. Portretul viitorului presedinte este creionat de liberal atat de diferit fata de chipul imprimat de Traian Basescu, incat prezidentiabilul Antonescu isi face practic autoportretul.

"Pentru Dumnezeu, presedintele isi reprezinta, isi uneste si isi urmeaza natiunea in aspiratiile ei fundamentale. Nimeni, nimeni, nici analistii ghicitoare, nici ghicitoarele-analisti, nici astrologii, nici vrajitorii nu vorbesc despre asta. Se tin de mana si spun apasat ca pe o incantatie 'Crin Antonescu nu va fi niciodata presedintele Romaniei'.

Altii, sa fim onesti, prieteni de-ai nostri la fel de hotarati, afirma 'Crin Antonescu va fi cu orice pret presedintele Romaniei'. Nu aceasta este tema. Nu de asta depinde destinul acestei tari sau al generatiei voastre, ci de modul in care vom castiga batalia pentru intelesul si continutul acestei functii".

Acum, daca Crin Antonescu crede cu sinceritate si onestitate in cele afirmate mai sus, atunci si el trebuie sa admita ca poate nu este chiar cel mai bun prezidentiabil dintre toate posibilitatile. Asta insa intra in coliziune cu inceputul discursului sau unde se autoproclama viitorul presedinte al Romaniei. Poate ca nu este deloc cea mai buna metoda de a-i atrage pe cei care nu impartasesc deloc opinia lui. Si nu au nici umor.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...