Antonescu: Basescu a sustinut infiriparea unor formatiuni extremiste in Romania

Marti, 13 August 2013, ora 14:33
4255 citiri
Antonescu: Basescu a sustinut infiriparea unor formatiuni extremiste in Romania

Presedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca a sustinut "infiriparea unor formatiuni extremiste" in comunitatea maghiara din Romania, in contextul declaratiilor facute de liderul Jobbik, Vona Gabor, sambata, in Harghita.

"Intre altele, s-a ajuns aici pentru ca seful statului roman, domnul Traian Basescu, care ne spune ca a lasat ca sef al statului sa vada pana unde merg lucrurile, a incurajat acest lucru.

L-a incurajat atunci cand, nemultumit, prin anul 2007, de faptul ca UDMR nu i se aliaza, a sustinut prin diferite forme infiriparea unor fomartiuni extremiste in comunitatea maghiara din Romania, de tipul celor conduse de Laszlo Tokes, formatiuni din fericire minoritare in raport cu reprezentarea minoritati maghare din Romania", a declarat liderul liberal, marti, in prima iesire publica din ultimele saptamani, dupa intoarcerea din vacanta.

Basescu: Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Presedintele PNL catalogheaza partidul Jobbik drept unul extremist, cu discurs izolat, rasist si ultranationalist, iar declaratiile lui Vona Gabor drept "inacceptabile". Totodata, Antonescu a salutat reactia Ministerului Afacerilor Externe si a presedintelui UDMR, Kelemen Hunor - "o declaratie impecabila, care arata ca UDMR reprezinta responsabil si singular adevaratele interese ale comunitatii etnice maghiare din Romania".

"Ceea ce s-a intamplat cu liderul Jobbik este un lucru inacceptabil, dar nu este cel mai grav lucru. Cauza este simpla: apropierea alegerilor din Ungaria si faptul ca, de cativa ani buni, Transilvania a fost consacrata ca poligon electoral pentru lupta politica din Ungaria", precizat liberalul.

Antonescu: Viktor Orban a facut poligon electoral unguresc in Romania

Senatorul PNL a tinut sa aminteasca o situatie in care Traian Basescu "a incurajat atunci cand domnul Tokes a fost pus de catre Viktor Orban vicepresedinte al Parlamentului European, cu acceptul parlamentarilor PDL, membri ai grupului PPE si cu lobby-ul explicit al sefului statului roman".

Liderul Jobbik, in Harghita: Nu vom renunta la ideea anularii Trianonului

"In acel moment, din Opozitie, noi am spus ca nu e normal ca domnul Viktor Orban sa desemneze un europarlamentar ales in Romania pe numele Ungariei in fruntea Parlamentului European. Am fost taxati extrem de agresiv de Traian Basescu, de domnul iluminat Cristian Preda ca suntem extremisti, sovini samd.

Cand domnul Traian Basescu a ajuns in situatia de a multumi public prim-ministrului altei tari de alegerea sa ca presedinte in Romania de catre cetatenii romani, s-a creat un ascendent ca domnul Viktor Orban sa faca poligon electoral unguresc in Romania", a afirmat Crin Antonescu.

Antonescu: Nu e nevoie de o cruciada impotriva Budapestei

Presedintele Traian Basescu a avertizat, la Joseni, ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei". Liderul Senatului a tinut sa raspunda si acestor declaratii ale sefului statului.

"Cand domnul Basescu declanseaza de la Joseni sau de la Tusnad cruciada impotriva Budapestei este ridicol. Este o atitudine provinciala si electoralista. Nu e nevoie de nicio cruciada impotriva Budapestei si nu se poate asuma vreun leadership de la Joseni, se asuma de la Bruxelles", a explicat senatorul.

Basescu - "pus sa stea in picioare cand altii stau jos, elev cand altii erau profesori"

Crin Antonescu considera ca Traian Basescu "nu are cum sa conduca ceva impotriva cuiva sau pentru ceva" si ca "a facut din Romania un membru al Uniunii Europene tinut la colt, cum nu e Ungaria".

"Un lider pus mereu sa stea in picioare cand altii stau jos, un lider care a fost elev cand altii erau profesori - asta a facut Traian Basescu cu Romania, de asta Traian Basescu nu are cum sa declare nici de la Joseni, nici de la Bruxelles nici de altundeva ca isi asuma un leadership", a mai spus presedintele PNL.

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....