Antonescu: Biden a exprimat echidistanta SUA fata de toti candidatii

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 21:09
1230 citiri
Antonescu: Biden a exprimat echidistanta SUA fata de toti candidatii
foto: Antena 3

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat ca vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a exprimat echidistanta administratiei americane fata de toti candidatii la alegerile prezidentiale din Romania, subliniind ca discutia in detaliu despre noul scut antiracheta se va face cu noul sef de stat roman.

"A fost o intalnire foarte interesanta cu o persoana foarte interesanta, fermecatoare. Am discutat cateva dintre preocuparile noii administratii americane si cateva dintre preocuparile noastre in perspectiva apropiatelor alegeri prezidentiale si mai ales in perspectiva a ceea ce urmeaza", a precizat liderul PNL dupa o intalnire cu vicepresedintele american Joseph Biden, desfasurata la resedinta ambasadorului SUA la Bucuresti.

Antonescu a aratat ca liberalii au reafirmat atasamentul pentru liniile fundamentale ale politicii externe romanesti, pentru angajamentele Romaniei in calitate de aliat al NATO, in timp ce vicepresedintele american a reafirmat preocuparea SUA pentru ca in aceasta regiune valorile democratiei sa se mentina si sa se dezvolte, "pentru ca un proces electoral transparent, corect, sa aiba loc".

In ce priveste scrutinul pentru prezidentiale, care se va desfasura in Romania la 22 noiembrie, Crin Antonescu a aratat ca vicepresedintele Biden a exprimat inca odata ceea ce a exprimat si public, "echidistanta administratiei americane fata de toti candidatii pentru alegerile prezidentiale".

Discutiile dintre vicepresedintele Statelor Unite si presedintele PNL au vizat si problematici care tin de interesele NATO in regiune, de raporturile cu Rusia, de problema scutului antiracheta, de politica de securitate energetica.

Liderul liberal a precizat ca nu a abordat cu oficialul american si problema vizelor pentru cetatenii romani, insa a aratat ca a discutat cu Biden despre un punct foarte important pentru programul sau prezidential, si anume "dezvoltarea, imbogatirea, improspatarea continutului parteneriatului strategic pentru Romania in directia economica, tehnologica, educationala si culturala".

Detaliile sistemului antiracheta, doar pentru ochii noului presedinte

In ce priveste noul sistem de aparare antiracheta, Antonescu a aratat ca subiectul nu a fost abordat in detaliu, ci intr-o perspectiva mai larga, vicepresedinrele american precizand ca detaliile vor fi discutate cu noul sef al statului roman.

"Nu am intrat insa evident in detaliu si vicepresedintele american a precizat ca in aceste detalii vom intra atunci cand eu voi fi presedinte, daca voi fi presedinte, cum probabil va intra oricum cu viitorul presedinte al Romaniei", a subliniat liberalul.

Antonescu a precizat ca a subliniat cat de mult apreciaza principiul pe care vicepresedintele american l-a exprimat si in cadrul discursului tinut joi la Bucuresti, si anume "Nothing about you without you"( nimic despre tine fara tine-n.r.).

"Am discutat pozitia de principiu si interesul de principiu, atat al nostru cat si al americanilor pentru extinderea sistemului de securitate in baza principiului indivizibilitatii securitatii Aliantei si in baza tuturor celorlalte interese pe care Romania din pozitia ei geostrategica le are", a spus liberalul.

Intrebat daca ar fi de acord cu amplasarea unor componente ale noului sistem de aparare antiracheta pe teritoriul tarii noastre, Antonescu a raspuns ca "in principiu, cu siguranta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#vizita Joe Biden Romania, #Joe Biden candidati presedintie , #presedinte PNL