Antonescu: Constantinescu, Iliescu, Basescu au fost alesi cu 25% din votul alegatorilor

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 21:18
1070 citiri
Antonescu: Constantinescu, Iliescu, Basescu au fost alesi cu 25% din votul alegatorilor

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, in ceea ce priveste reducerea cvorumului la referendum, ca fostii presedinti ai Romaniei au fost alesi in functie cu votul favorabil a circa 25% dintre alegatori, mentionand ca initiativa adoptata in Parlament nu restrange dreptul la vot.

Antonescu a afirmat ca saluta adoptarea legii care modifica pragul la referendum, precizand ca "bantuie" o interpretare deformata asupra initiativei privind reducerea cvorumului, conform careia propunerea ar duce la restrangerea numarului de votanti.

"Nu este adevarat ca unul din trei romani se vor pronunta asupra Constitutiei. Este adevarat ca e suficient ca unul din trei romani, cetateni romani cu drept de vot de fapt, sa se pronunte. Altfel, se pot pronunta oricand si cred ca toti ne dorim sa se pronunte toti cetatenii romani cu drept de vot pana la ultimul, oriunde s-ar afla el pe planeta aceasta, chiar si in spatiu", a declarat liderul PNL.

Referendumul pentru modificarea Constitutiei, cel mai tarziu la final de octombrie

El a mentionat ca prevederea privind reducerea pragului la referendum da sansa celor care se prezinta la urne ca votul acestora "sa aiba un sens".

Antonescu a sustinut ca au fost luate in calcul toate recomandarile institutiilor internationale de profil, precum si ale Comisiei de la Venetia.

"Pragurile, cele doua, puse drept criterii de validare a unui referendum in Romania sunt dintre cele mai exigente. Nu este usor si nu este putin sa se prezinte minimum 30% dintre cetatenii romani cu drept de vot si nu e deloc putin ca o decizie sa fie luata cu 25% din corpul electoral", a mai afirmat liderul PNL.

"Presedintii Romaniei, daca lasam la o parte succesul electoral al domnului Ion Iliescu in 1990, Emil Constantinescu, Traian Basescu, Ion Iliescu la al doilea mandat au avut cam pe acolo voturi... nu mult peste 25%, in jurul a 25% din totalul corpului electoral. Pentru ca am avut prezenta de 50 si ceva la suta si s-a castigat Presedintia cu 50 si foarte putin la suta", a mai declarat Antonescu.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 221 voturi pentru, 73 impotriva, si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputatilor este for decizional in legatura cu acest proiect.

PDL anunta ca va boicota referendumul privind Constitutia - Vezi motivul

PDL, UDMR si PPDD vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum, a anuntat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....