Antonescu: Mihai Razvan Ungureanu este ultima sansa a PDL

Luni, 20 Februarie 2012, ora 23:24
3826 citiri
Antonescu: Mihai Razvan Ungureanu este ultima sansa a PDL
Foto: Realitatea TV

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu este ultima sansa a PDL, afisandu-se totodata sceptic referitor la procentul pe care l-ar obtine USL la alegerile parlamentare.

"Prabusirea Puterii nu mai trebuie explicata, tine de faptul ca nu a facut reforme reale si de faptul ca oamenii au simtit doar costurile acestor reforme", s-a referit seful liberal la scaderea in sondaje a PDL, in ultimii ani, intr-o interventie pe care a avut-o la Realitatea TV.

Crin Antonescu crede ca, deocamdata, Partidul Poporului este principalul sau chiar singurul beneficiar pentru cei care doresc un aer de noutate, fiind un partid anti-sistem.

Presedintele PNL s-a declarat necrezator ca USL ar fi putut sa piarda 10 procente in sondaje, intr-o perioada in care a fost criza, si ca PPDD nu are cum sa fie la o cifra atat de mare - 20%.

USL ramane sub 50%, PDL creste - Sondaj CSOP

Reactia liderului liberal vine dupa ce un sondaj CSOP din luna februarie arata ca USL ar urma obtina 47% la urmatoarele alegeri parlamentare.

"Este greu de crezut ca, daca Mihai Razvan Ungureanu avea 28 de puncte in ianuarie, sa ramana la 28 acum. Trebuie sa aiba un bonus de inceput", crede Antonescu, referitor la cota de incredere a prim-ministrului, in luna ianuarie si apoi la jumatatea lunii februarie.

Premierul Ungureanu, pe primul loc in topul increderii - sondaj CSOP

Totodata, liberalul a afirmat ca, in studiile efectuate de USL, aceasta nu avea sub 53% in sondajele din toamna lui 2011, iar ca unele sondaje recente arata chiar 55-60%, dupa proteste si dupa "solutia PDL-Ungureanu".

Paradoxul lui Mihai Razvan Ungureanu si al PDL

Crin Antonescu este de parere ca soarta politica a lui Mihai Razvan Ungureanu si a PDL este marcata de un paradox, si anume ca premierului i-ar merge cu atat mai bine cu cat s-ar arata independent fata de partid, in timp ce PDL i-ar merge mai bine daca s-ar agata de imaginea unui premier de succes, care este si ultima sansa a partidului.

"Au nevoie de o figura pe care PDL sa o asume la nivel politic", a subliniat presedintele PNL.

Referindu-se din nou la greva parlamentara, liderul liberal a precizat ca exista riscuri politice la gestul grevei parlamentare si ca aceasta consta in absenta, in mod obisnuit, de la lucrarile in plen si de la lucrarile in comisie.

Totodata, a precizat ca toate indemnizatiile nu vor fi insusite de parlamentarii USL si ca vor fi organizate intr-un fond si donate.

Demisia din Parlament, de efect doar pe moment, handicap pe termen lung

"Am ajuns la aceasta forma de greva parlamentara in urma unui compromis, pentru ca dupa ce protestul public ajunsese intr-un punct foarte ascutit, in PNL a existat ideea demisiei cu totul din Parlament", a subliniat Crin Antonescu.

Liderul PNL a vorbit si despre faptul ca o eventuala demisie in masa a parlamentarilor USL ar fi avut un efect important pe moment, dar ca, odata cu plecarea din Parlament, s-ar fi pierdut sansa de a exercita dreptul de vot.

Presedintele liberal a amintit discursul lui Victor Ponta de la investirea Guvernului Ungureanu, spunand ca liderul PSD a facut un efort special de a lua acel guvern "de nou" si de a face o incercare de a incepe "o noua viata".

"Victor Ponta a facut un exercitiu - 'Ce s-ar intampla daca as vorbi ca intr-o tara normala' - dar nu a avut cu cine. Nu vorbim despre Mihai Razvan Ungureanu", a mentionat liderul PNL.

Antonescu crede ca nivelul pensiilor din prezent este datorat cresterilor din perioada Guvernului Tariceanu, pentru ca altfel ar fi fost mult mai mic, din cauza taierilor din ultimii ani.

"NU" pentru UDMR

Presedintele PNL a declarat ca nu ar fi de acord sa accepte UDMR la guvernare, in cazul in care USL ar urma sa castige alegerile parlamentare.

"Am incercat ca UDMR sa inteleaga ca au un rol pentru toata tara asta, dar raspunsul meu este 'nu'", a subliniat liberalul, argumentand ca UDMR a dovedit, in perioada in care s-a aflat la guvernare, ca a fost piesa care a ajutat PDL.

"Este imposibil ca PDL sa ajunga in opozitie si domnul Kelemen si toti ceilalti membri UDMR sa ramana la putere. Deci nu", a conchis Crin Antonescu.

Autostrazi si reforme in Romania

Liderul USL a facut o comparatie intre autostrazile din Italia si cele din Romania, precizand ca diferenta este aceea ca, in Italia, s-au cheltuit mai multi bani decat trebuie, dar ca aceste autostrazi exista, in timp ce in Romania "nu avem deloc aceste autostrazi".

Totodata, el este de parere ca, in Romania, lucrurile au ajuns la un nivel de neimaginat si ca presedintele Traian Basescu nu este credibil cand spune ca oamenii au suferit, dar ca statul roman s-a reformat si s-a modernizat.

"Statul roman, dincolo de aparitia unor institutii, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, nu s-a reformat", a fost concluzia presedintelui PNL.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...