Antonescu: Nu se justifica o pozitie a Parlamentului fata de steagul secuiesc

Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:11
2763 citiri
Antonescu: Nu se justifica o pozitie a Parlamentului fata de steagul secuiesc

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca nu se justifica o pozitie oficiala a Parlamentului Romaniei fata de arborarea steagului secuiesc pe Parlamentul maghiar. Pozitia sa a fost insa contrazisa chiar de un coleg liberal din Senatul Romaniei, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti.

"Nu trebuie sa ne comportam ca o tara mica, suntem o tara suficient de mare si de puternica astfel incat sa facem respectate drepturile Romaniei pe teritoriul Romaniei. Lucrurile sunt clare: oricine poate sa arboreze steagul secuiesc sau steagul albanez sau steagul catalan oriunde doreste", a spus Crin Antonescu.

Pe de alta parte, liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, este de parere ca grupul parlamentar de prietenie Romania-Ungaria trebuie desfiintat, iar relatiile parlamentare intre cele doua tari, inghetate, daca Budapesta continua "manifestarile ostile" la adresa Romaniei.

Puiu Hasotti face apel la calm in chestiunea steagului secuiesc.

"Trebuie sa ne pastram calmul, asta neinsemnand ca trebuie sa toleram astfel de manifestari ostile Romaniei si poporului roman, fie ca vin din tara, de exemplu Laszlo Tokes, fie ca vin de la Budapesta. Trebuie sa avem o atitudine ferma. Sigur, trebuie sa tinem cont ca sunt alegeri si partidele au nevoie de acest discurs ultranationalist, care din pacate, la Budapesta este mult-mult prea des si mult prea puternic folosit", a spus fostul ministru al Culturii, pentru RFI Romania.

Senatorul PNL prezinta masurile pe care le-ar putea lua Parlamentul Romaniei.

"Din punctul meu de vedere, va trebui ca Parlamentul Romaniei sa se adreseze Parlamentului maghiar si sa spuna ca la cea mai mica dovada de ostilitate fata de Romania si de romani, vom lua si noi masurile care se impun. Prima masura care trebuie luata este desfiintarea grupului de prietenie cu Ungaria. A doua masura, inghetarea tuturor relatiilor parlamentare intre cele doua tari. Sigur ca aceste masuri trebuie discutate, trebuie agreate, trebuie conjugate cu ceea ce face Ministerul Afacerilor Externe.

Insa ca parlamentar, va spun ca in situatia in care Parlamentul maghiar nu revine la atitudini corecte, europene, care sa nu jigneasca poporul roman si Romania, prima chestiune, inghetarea tuturor relatiilor si desfiintarea comisiei de prietenie cu Ungaria. Avem cu o suta de tari comisii de prietenie, n-o sa avem cu Ungaria. Sper ca vor intelege cei de la Budapesta mesajul Parlamentului Romaniei, ca altceva nu avem ce face", a spus Puiu Hasotti.

Citeste mai multe despre Hasotti: Relatiile parlamentare cu Ungaria trebuie inghetate, daca Budapesta nu inceteaza ostilitatile!, pe RFI Romania.

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com